NUNS zatražio od vlade hitno pojašnjenje odluke o načinu informisanja, podsetio i na zahtev za online prisutvo na KZN

NUNS

Nakon što se započelo sa primenom odluke Vlade Srbije da je za sve informacije u vezi sa koronavirusom isključivo zadužen Кrizni štab na čijem je čelu Ana Brnabić, pokrenuo se talas nezadovljstva i reakcija strukovnih udruženja i organizacija za zaštitu slobode medija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, pošto je reagovao već predsednik Željko Bodrožić, sada je srpskoj vladi uputilo zahtev za hitno pojašnjenje i tumačenje ove odluke (Zaključak broj 53-2928/2020 od 28. marta 2020. godine, kojim se određuje informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19).

Od Vlade zahtevaju pojašnjenje načina na koji će se primenjivati Zaključak, kao i obrazloženje razloga i osnova za njegovo donošenje, a samim tim i razloga i osnova za suspenziju Ustavom garantovih prava, kao i prava propisanih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o javnom informisanju i medijima.

„Posebno zahtevamo tumačenje tačke 5 Zaključka, odnosno, da li će mediji i novinari u slučaju pozivanja sagovornika (nezavisnih stručnjaka), sa kojima bi razgovarali o aktuelnim rešenjima države u periodu trajanja pandemije biti izloženi ‘pravnim posledicama za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja’. Takođe zahtevamo i pojašnjenje o kojim i kakvim posledicama je reč, budući da se iz predmetnog Zaključka to ne može utvrditi“, naveo je NUNS.

NUNS podseća da Ustav Srbije garantuje pravo na potpuno i blagovremeno informisanje o pitanjima od javnog značaja, a ono se Zaključkom narušava i republički Krizni štab postaje svojevrsna centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.

„Smatramo da je pogrešno što se Zaključkom zabranjuje lokalnim i okružnim štabovima i predstavnicima zdravstvenih ustanova da direktno preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije lokalnom stanovništvu. Time su građani uskraćeni za pravovremene informacije i podatke, a istovremeno se obesmišljava rad lokalnih medija, koji ostaju bez relevantnih izvora i sagovornika i više ne mogu da pravovremeno i tačno informišu, ali ni da demantuju dezinformacije koje se šire društvenim mrežama i drugim kanalima komunikacije“, takođe je istakao NUNS.

NUNS je podsetio još jednom na zahtev novinarske zajednice da se omogući onlajn prisustvo svim zainteresovanim novinarima na pres konferencijima Vlade i Kriznog štaba sa mogućnošću postavljanja pitanja.

„Naša Vlada ima čitav tim ljudi koji se bavi e-upravom i novim digitalnim rešenjima, te smatramo da postoji već neophodna ekspertiza unutar Vlade da se ovakav zahtev sprovede u delo. Ovakav pristup već su preduzele određene zemlje u regionu i pokazalo se kao dobar mehanizam za pružanje informacija većem auditorijumu“.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS), Željko Bodrožić, ocenio je da se Zaključkom Vlade narušava Ustavom garantovano pravo na potpuno i blagovremeno obaveštenje o pitanjima od javnog značaja.

Kakve su reakcije bile ostalih novinarskih udruženja i institucija, čitajte u prethodnoj vesti:

Vlada: Za obaveštavanje javnosti isključivo zadužen Кrizni štab na čelu sa Brnabić; kritike strukePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.