NUNS upozorio na narušavanje prava novinara na rad i protoka pravovremenih i tačnih informacija

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je protest zbog „brzopletih odluka države, zloupotrebe državnih organa i pravosuđa i napada provladinih medija na nezavisne novinare u proteklih nekoliko dana“. NUNS upozorava javnost na sve veće narušavanje slobode izražavanja, bezbednosti novinara i protoka tačnih i pravovremenih informacija.

Podsećajući na nedavno privođenje novinarke portala Nova S, Ane Lalić, pozivanje na hapšenje novinarke Danasa Snežane Čongradin i targetiranje novinarke i urednika Televizije N1, Žakline Tatalović i Jugoslava Ćosića, ovo udruženje je u saopštenju za medije navelo da su to „jasni pokazatelji sužavanja prostora za profesionalno izveštavanje“.

„Tome svedoči i pokušaj vlasti da na prečac ozakoni cenzuru, na sreću neuspešan, ali zabrinjava objašnjenje premijerke Ane Brnabić da je povlačenje spornog Zaključka urađeno na molbu predsednika Aleksandra Vučića i da se ne bi dao povod zvaničnicima Evropske unije i OEBS-a za kritiku, a ne zbog činjenice da su tim Zaključkom ozbiljno prekršeni Ustav i zakoni Republike Srbije“.

„Iz stranih medija saznajemo, a to prenose i naši mediji, o problemima u bolnicama i zdravstvenom sistemu drugih zemalja, i vidimo kako tamošnji stručnjaci, lekari i novinari otvoreno govore o svemu i apeluju da im se dostavi neophodna oprema i materijal, a u Srbiji se takva komunikacija, koja je u javnom interesu, uredbama zabranjuje, a novinarima koji prenose tačne informacije i upozorenja, preti krivičnim progonom i zatvorom“, upozorio je NUNS.

Umesto toga, kako NUNS dalje podseća, Ana Lalić je doživela pretres stana i privođenje zbog teksta o stanju u novosadskom Kliničkom centru, te da je „ceo represivni aparat angažovan da bi se demantovala informacija o lošem stanju u našim bolnicama“. Snežani Čongradin, kao i drugim novinarima zatvorom je zapretio narodni poslanik i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, gostujući na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, a povod je bio njen tekst u kom ga označava onim što jeste – osuđenikom za počinjene ratne zločine.

Takođe, Žaklina Tatalović i Jugoslav Ćosić sa TV N1 označeni su u provladinom tabloidu Informer kao „neprijatelji svih lekara u Srbiji“, jer je novinarka Televizije N1 postavila nekoliko pitanja na konferenciji za medije Kriznog štaba, piše NUNS takođe.

„Odmerena i profesionalno postavljena pitanja, upućena u javnom interesu, protumačena su kao provokacija i napad na stručnjake, a samim tim i kao uznemiravanje građana i podrivanje države“, ističu iz ovog udruženja.

Sa druge strane NUNS navodi: „Ogromno saglasje najtiražnijeg tabloida i predsednika vladajuće partije po mnogim pitanjima traje već godinama i zato svaki napad Informera na nezavisne novinare ozbiljno ugrožava njihovu bezbednost“.

„Uprkos tome, državni organi ne čine ništa da ga pozovu na odgovornost zbog njegovih otvorenih poziva na progon i govora mržnje. Štaviše, očigledno je da vlast blagonaklono gleda na njegovo nedolično ponašanje i napade na novinare s obzirom da i dalje protivzakonito sedi u Skupštini Srbiji i ima ogromnu prohodnost u provladinim medijima“, istaklo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.