NUNS: Opasno targetiranje novinara od strane premijerke

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorilo je juče domaću i međunarodnu javnost da su poslednje izjave premijerke Ane Brnabić, u kojima profesionalne novinare naziva „neprijateljima države i svih građana Srbije“ i proglašava ih krivim za „prenošenje dezinformacija i unošenje panike“, a medije koji izveštavaju u javnom interesu proglašava „tajkunskim medijima“, izuzetno opasne i predstavljaju ozbiljnu pretnju po slobodu izražavanja i bezbednost novinara.

„Samo nekoliko dana nakon povlačenja spornog Zaključka Vlade kojim je trebalo ozakoniti diskriminaciju medija i centralizaciju informacija i koji je sama premijerka nazvala glupošću, i hapšenja novinarke Ane Lalić, gostujući na Televiziji Hepi, premijerka je nizom neistina i proizvoljnih ocena uticala na prezumciju nevinosti naše koleginice i izvršila priisak na tužilaštvo i policiju koji se trenutno bave ovim slučajem“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Iz ovog udruženja podsećaju da neodgovorne i nepromišljene izjave najviših državnih zvaničnika, a pre svega premijerkine, mogu da ugroze bezbednost svih koje je neosnovano označila kao neprijatelje države i naroda i lažno optužila za širenje dezinformacija tokom pandemije.

„Ovakvi nastupi, osim što pokazuju duboko nerazumevanje Ustavom zagarantovanih sloboda i prava, govore o opasnoj tendenciji vlasti da se zloupotrebljavajući vanredno stanje obračunava sa novinarima i medijima i suzi sloboda informisanja“ ističu u saopštenju.

NUNS će povodom izjava premijerke Ane Brnabić da uputi dopise međunarodnim asocijacijama novinara i organizacijama za zaštitu ljudskih prava, kao i institucijama Evropske unije, jer smatraju da su takvi istupi i stavovi u ogromnom neskladu sa kandidaturom Srbije za članstvo u ovoj zajednici slobodnih i demokratskih država, zaključuje se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.