RTS: Novo produženje pritvora za 28 uhapšenih na Kosovu

Sud
FOTO: N1

Osnovni sud u Prištini produžio je za još mesec dana pritvor za 28 osoba koje su uhapšene u maju ove godine u akciji kosovskih specijalaca, javio je RTS pozivajući se na advokata jednog iz te grupe, Dejana Vasića.

Advokat je rekao da im je pritvor nezakonito produžen jer braniocima nije dostavljen zahtev tužilaštva za produženje pritvora na koji su imali pravo odgovora.

Kako je na konferenciji za štampu krajem septembra saopštio advokat Ljubomir Pantović, od kada je u maju pritvorena grupa policajaca sa Severa, u pritvornoj jedinici u Grdovcu kod Podujeva, na snazi je posebna mera po kojoj se pritvorenici drže u izolaciji čak 22 sata dnevno.

„Po 22 sata dnevno oni su sami u po jednoj ćeliji, nemaju nikakav kontakt sa spoljnim svetom, kao da se nalaze u samici, jedino što imaju su 2 sata zajedničke šetnje“, rekao je Pantović koji ima tri branjenika u ovoj grupi osumnjičenih.

Pantović je naveo da takav tretman pritvorenika nije zakonit.

Đurić: Demonstracija sile

Na vest o ponovnom produžetku pritvora grupi osumnjičenoj za organizovani kriminal i krijumčarenje u kojoj većinu čine policajci iz Regiona Sever srpske nacionalnosti, reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On okrivljuje prištinske pravosudne organe da zbog nacionalnosti osumnjičenih drugačije postupaju prema njima i tvrdi da se ovaj slučaj koristi za „fingiranje funkcionalnog pravnog sistema preko leđa pripadnika srpskog naroda“.

„Srbi na Kosovu i Metohiji, ako su osumnjičeni ili optuženi za neko krivično delo, imaju pravo na čovečno postupanje i prezumpciju nevinosti, i zato bi samo njihovo puštanje da se brane sa slobode bilo pokazatelj da ovde nije reč o progonu po nacionalnoj osnovi“, navodi se u saopštenju Đurića.

Đurić je ovih dana takođe javno dovodio u pitanje i reputaciju predmetnog tužioca u ovom, ali i u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, Sulja Hodže. Hodža se protekle nedelje našao u žiži kosovske javnosti nakon što je tim švajcarskih forenzičara zaključio da je „malo verovatno“ da je smrt aktiviste Samoopredeljenja, Astrita Deharija, koji je bio u pritvoru, zaista samoubistvo. Nalaz kosovskih stručnjaka koji je tvrdio da se Dehari ubio saopštio je tada glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu, a danas specijalni tužilac koji vodi dva najkomplikovanija slučaja vezana za srpsku zajednicu, Sulj Hodža.

U akciji koju je Kosovska policija sprovela 28. maja ove godine pod nazivom „Krijumčarenje“, uhapšeno je 19 pripadnika Kosovske policije, i to 11 Srba, 4 Albanca i 4 Bošnjaka među kojima su bili jedan komandir, tri poručnika i petnaest policijskih službenika i i devet civila, saopštila je tada izvršna direktorica PIK-a, Miradije Keljmendi (Miradije Kelmendi).

Akcija je potom nastavljena i u narednim danima, kada su uhapšena još dva policijska službenika D.P. i V.T. na prelazu Jarinje i u Južnoj Mitrovici kao i jedna pripadnica Kosovske policije B.T. u Zubinom Potoku.

Najnoviji nastavak ove operacije na Severu Kosova usledio je prošlog četvrtka. Tada su uhapšeni policijski poručnik, narednik i policajac. Njima je određen 48-časovni pritvor i na teret im se stavlja „zloupotreba službenog položaja“ i „organizovani kriminal“.

Više o ovim hapšenjima čitajte u nastavku:

PIK: Uhapšenim policajcima određen pritvor

Policijska akcija na Severu i jugu: Uhapšeni policajci Srbi, Bošnjaci i Albanci među njima i starešine, sumnjiče se kao deo organizovane kriminalne grupe

Odbijen predlog za određivanje pritvora šestorici Srba iz Zubinog Potoka

PIK: Danas uhapšena još dva policajca, na Jarinju i u Južnoj Mitrovici

Uhapšena još jedna pripadnica policije iz Z. Potoka; Policija traži i kolegu Bojića?

Pritvor za 30 uhapšenih u akciji „Krijumčarenje“

Specijalno tužilaštvo će proširiti istragu na Severu, 19 policajaca i dalje u pritvoru

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.