Pantović: Pritvorenici u Podujevu skoro potpuno izolovani nakon pritvaranja policajaca sa Severa

Pantović
FOTO: KoSSev

Pritvorenici – Srbi i nealbanaci koji se nalaze u novom zatvorskom kompleksu u Grdovcu kod Podujeva, već četiri meseca su u skoro potpunoj izolaciji, bez kontakta sa spoljnim svetom, rekao je tokom konferencije za štampu u Zvečanu, advokat iz Kosovske Mitrovice, Ljubomir Pantović. Ova mera stupila je na snagu kada su u ovaj kompleks smešteni policajci uhapšeni u majskoj akciji na Severu Kosova, usmerenoj protiv korupcije, organizovanog kriminala i mreže krijumčara. Da li ova mera važi i za albanske pritvorenike koji su smešteni u odvojenom – drugom sektoru ovog zatvora, za sada nije poznato.

Pritvorenici u zatvoru Grdovac kod Podujeva, među kojima su trojica branjenika Ljubomira Pantovića – dvojica Srba osumnjičenih za ratne zločine i jedan policajac koji je uhapšen tokom akcije Kosovske policije na severu Kosova krajem maja, do pre četiri meseca nisu imali primedbe na zatvorske uslove, navodi Pantović.

Međutim, od početka juna, kako objašnjava Pantović, a odmah nakon što su u ovaj zatvor smešteni uhapšeni policajci sa Severa, situacija se drastično menja na njihovu štetu „jer su oni sada svi – Srbi i nealbanci u režimu gotovo potpune izolacije“.

„Po 22 sata dnevno oni su sami u po jednoj ćeliji, nemaju nikakav kontakt sa spoljnim svetom, kao da se nalaze u samici, jedino što imaju su 2 sata zajedničke šetnje“, rekao je Pantović.

Zatvor visoke sigurnosti

Pantović objašnjava da je zatvorski kompleks kod Podujeva počeo sa radom pre četiri godine, te da je izgrađen po najvišim evropskim standardima. U pitanju je zatvor visoke sigurnosti jer su u njemu smeštena lica koja su počinila najteža krivična dela.

Osim toga, pritvorenici su Pantoviću potvrdili da su uslovi dobri, da je odnos zatvorskog osoblja prema njima dobar, kao i da osim ove mere koja se primenjuje, već četiri meseca nemaju nikakve pritužbe.

U ovom zatvoru postoje krila u kojem su posebno smešteni albanski, a posebno srpski pritvorenici, kao i krilo u kojem su zajedno smešteni i jedni i drugi.

Pantović, koji se advokaturom bavi 24 godine „ne vidi razlog za tu izolaciju“.

„Obično se izoluju pritvorenici koji su izvršili prestup zatvorskog kućnog reda, međutim, ono što sam ja od ovih ljudi čuo je da niko od njih nije prekršio zatvorski režim ili pravila koje tamo vladaju“.

Pantović tvdi da je uvođenje ove mere kršenje zakona jer je „pravilo da u ćelijama budu smeštena po dva pritvorenika“.

Budući da su njegovi branjenici smešteni u zatvorskom sektoru za Srbe i nealbance, Pantović nije mogao da potvrdi da li ova mera važi i za pritvorenike u sektoru zatvora u kom su smešteni Albanci.

„Ja sam njih (njegove branjenike) pitao da li ta mera važi za sve pritvorenike i drugih nacionalnosti. Rekli su mi da ne znaju jer su odvojeni – u posebnom bloku su Srbi, u posebnom bloku su Albanci“. Ipak, dodao je da su mu preneli da postoji mogućnost da ova mera važi za sve.

Problem koji traje već četiri meseca bez rešenja uprkos zahtevima

Problem koji traje već četiri meseca još uvek nije rešen, navodi Pantović, iako su se, obraćali zatvorskoj upravi, Ombudsmanu koji ih povremeno posećuje, kao i predstavnicima NVO za zaštitu ljudskih prava.

Međutim, iz Uprave zatvora pritvorenicima je rečeno da je mera koju su primenili u skladu sa internim propisima Korektivne službe Kosova.

Pantović je ujedno najavio da će se ovih dana on lično obratiti Upravnom direktoru zatvora i direktoru Korektivne službe Kosova sa zahtevom da se situacija preispita i vrati u prethodno stanje.

U ovom zatvoru smešten je jedan broj policajaca koji su bili uhapšeni u sklopu akcije specijalne jedinice Kosovske policije na Severu Kosova usmerene protiv, kako je tada saopšteno iz Kosovske policije, korupcije, organizovanog kriminala i mreže krijumčara.

Podsetimo, u utorak, 28. maja, u ranim jutarnjim časovima specijalne jedinice Kosovske policije sprovele su akciju u četiri opštine na Severu Kosova, ali i u tri opštine na jugu. Tokom akcije uhapšeno je 19 policajaca i 10 civila, osumnjičenih za učešće u organizovanim kriminalnim grupama, zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje i krijumčarenje robe.

Akcija Kosovske policije je nastavljena i u narednim danima, kada je uhapšeno još nekoliko pripadnika Kosovske policije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.