Ostavke gradonačelnika neće biti prihvaćene zbog „Kosovo i Metohija“?

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave najverovatnije neće prihvatiti ostavke gradonačelnika severnih opština zato što u predatoj dokumentaciji stoji fraza „Kosovo i Metohija“, prenosi dnevni list Zeri.

Presudom Ustavnog suda KO 80/100 koji se 2010. izjašnjavao na zahtev tadašnjeg predsednika Fatmira Sejdiua (Fatmir Sejdiu), a posle javne ostavke gradonačelnika Orahovca, Ćazima Ćeske (Qazim Qeska) o tome koja institucija je nadležna da oceni efekat i punovažnost ostavke i konstatuje eventualni prestanak mandata predsednika opštine na osnovu saopštenja za javnost, ustanovljeno je da je „svaka ostavka, bilo kojeg predsednika opštine konačna i definitivna i njom prestaje mandat predsednika opštine“.

U utorak su gradonačelnici opština Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i Severna Mitrovica na vanrednim sednicama skupštine podneli ostavke na svoje funkcije zbog uvođenja anticivilzacijskih taksi kojima je, kako kaže, Srbima na KiM ugroženo pravo na život, lečenje i informisanje, ali i zbog neopravdanog hapšenja građana Severne Mitrovice i pokušaja ubistva potpredsednika srpske liste, Milana Radiočića.

Isprva, u MALS je stigla samo ostavka gradonačelnika opštine Zubin Potok, Stevana Vulovića, dok su MALS-u u četvrtak pristigle i preostale tri ostavke gradonačelnika Zvečana, Leposavića i Severne Mitrovice.

Ostavke predstavnika Srba sa Severa je u jutarnjem program Happy televizije najavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić rekavši da će gradonačelnici u kosovskom sistemu, dati ostavke, da opštinska administracija neće funkcionisati, a da službenici suda nisu otišli na posao. Najavio je tada da će to biti tako do ukidanja taksi.

“Srpski predstavnici su me obavestili da od danas opštinske uprave po prištinsko-albanskom sistemu na Severu više neće funkcionisati. Gradonačelnici četiri opštine će podneti ostavke i napustiti prištinski sistem. Ni skupštine opština, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionisati sve do povlačenja diskriminatorskih mera i prestanka kršenja ljudskih prava,“ rekao je Đurić sat vremena pre održavanja sednice na kojoj su gradonačelnici četiri severne opštine podneli ostavke.

Samo dan kasnije, Đurić je ostavke gradonačelnika opisao kao “suspenzije”.

„I istog sekunda kada Priština ukine svoje diskriminatorske mere koje krše ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji Srbi i srpski gradonačelnici koji su suspendovali svoje učešće u prištinskim institucijama biće spremni da se u njih vrate, kada Priština bude ukinula svoje diskriminatorske mere,“ rekao je tada Đurić.

Sa Kosova, ali i od strane međunarodne zajednice su izostale bitnije reakcije na odluke gradonačelnika Srpske liste da podnesu ostavke, a premijer Kosova, Ramuš Haradinaj je tek posle dva dana kratko prokomentarisao da ostavke četiri gradonačelnika nisu konačne.

„Ostavke su pravo predsednika i izabranih (gradonačelnika). Ne znam da li su ostavke kvalifikovane. Te ostavke još uvek nisu definitivne, razmatramo ih,“ rekao je Haradinaj.

Sada izvori lista Zeri iz vlade kažu da najviši službenici vlade smatraju ostavke četiri gradonačelnika Srpske liste nezakonitim zbog fraze „Kosovo i Metohija“ koja se koristi u obrazloženju ostavke.

S druge strane, iz MALS-a kažu da su ostavke gradonačelnika konačne.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.