RTK2: U MALS stigle i preostale ostavke

Srpska lista konferencija Severna Mitrovica
Srpska lista konferencija Severna Mitrovica

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave potvrdilo je da su stigle ostavke četiri gradonačelnika sa severa Kosova.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, u slučaju ostavke gradonačelnika najkasnije u roku od 45 dana treba organizovati izbore, pošto se on bira direktnim glasanjem građana.

Na pitanje redakcije RTK2 upućeno ministarstvu da potvrdi da su ostavke gradonačelnika Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana dostavljene, iz te institucije stigao je kratak odgovor.

Ostavke na funkcije gradonačelnika, pored Vulovića, podneli su i gradonačelnici Severne Mitrovice, Zvečana i Leposavića, ali ih oni nisu juče dostavili MALS-u, odnosno nema potvrde u javnosti da su to i učinili.

“Ostavke, koje su pre neki dan podneli gradonačelnici, su stigle u ministarstvo”.

Podsetimo, gradonačelnici četiri opština sa severa Kosova podneli su u utorak ostavke na te funkcije u znak protesta zbog uvođenja takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Posle ostavki četiri gradonačelnika i najave da su kosovske opštinske administracije prestale da postoje na Severu, iz Beograda je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić ipak poručio da su Srbi samo „suspendovali“ učešće u kosovskim institucijama.

„I istog sekunda kada Priština ukine svoje diskriminatorske mere koje krše ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji Srbi i srpski gradonačelnici koji su suspendovali svoje učešće u prištinskim institucijama biće spremni da se u njih vrate, kada Priština bude ukinula svoje diskriminatorske mere,“ rekao je juče Đurić.

Pročitajte još:

Gradonačelnik Z. Potoka jedini juče dostavio ostavku, skinuo „teret bruke“, presrećan što je kraj

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa Prištinom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.