Gradonačelnik Z. Potoka jedini juče dostavio ostavku, skinuo „teret bruke“, presrećan što je kraj

Stevan Vulović
Foto: Gazeta Express

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović jedini je od četvorice gradonačelnika srpskih opština na Kosovu i Metohiji koji je zvanično dostavio svoju ostavku Ministarstvu lokalne samouprave Kosova (MALS), saopštilo je juče to ministarstvo, prenela je Gazeta Express. Na jučerašnjim sednicama lokalnih skupština u četiri kosovske opštine na Severu, gradonačelnici su podneli ostavke dok je većina odbornika potpisala Deklaraciju o prekidu komunikacije, saradnje, svih poslovnih i institucionalnih odnosa sa institucijama u Prištini.

Stevan Vulović: Brate Aleksandre, ne postoji bilo šta da ja nisam Vas poslušao 

„Do sada smo dobili samo ostavku gradonačelnika opštine Zubin Potok. Funkciju predsednika obavlja potpredsednik,“ navodi se u odgovoru Ministarstva za portal Gazeta Express.

Povodom ostavki četiri gradonačelnika na Severu i održanog protestnog skupa u Kosovskoj Mitrovici, tokom jučerašnjeg dana primetno je bilo odsustvo većih reakcija u Prištini. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, rekao je da će dešavanja na Severu komentarisati danas, nakon završetka ceremonije obeležavanja 28. novembra, s obzirom na to da je juče imao druge obaveze, prenela je Gazeta Express. Na Kosovu Albanci danas obeležavaju Dan zastave.

Kao razlog za podnošenje ostavke, Vulović je u tekstu koji su dobili u MALS-u napisao da to čini „zbog uvođenja necivilizacijske, nepravedne i nehumane takse od 100 odsto kojom se blokira snabdevanje i raspodela robe iz centralne Srbije na Kosovu, što nam je otežalo pravo na život, lečenje, javno informisanje, preživljavanje i ostanak na našim ognjištima koji predstavljaju razlog za humanitarnu krizu širokih razmera“.

Ostavke na funkcije gradonačelnika, pored Vulovića, podneli su i gradonačelnici Severne Mitrovice, Zvečana i Leposavića, ali ih oni nisu juče dostavili MALS-u, odnosno nema potvrde u javnosti da su to i učinili.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, u slučaju ostavke gradonačelnika najkasnije u roku od 45 dana treba organizovati izbore, pošto se on bira direktnim glasanjem građana.

U resornom ministarstvu su kazali da će dalje postupke koordinisati sa kabinetom predsednika Kosova, te da će za sada zakazati izbore samo za opštinu Zubin Potok.

Međutim, ovaj do juče kosovski gradonačelnik iz severne opštine zatražio je da se raspišu izbori Republike Srbije, a u emotivnim svedočenjima juče za srpske medije, opisivao je svoju sreću što se oslobodio, kako kaže, bruke da bude „kosovski gradonačelnik“ nekoliko godina.

„Posle šest godina izuzetno sam srećan jer sam nosio jedan teret bruke koji se zove gradonačelnik kosovskih institucija. Presrećan sam zbog toga. Pet godina trpeli smo torture raznih vrsta i sa strane međunarodne zajednice i privremenih institucija. Sve ima svoj kraj. Evo presrećan sam da je ovo kraj,“ emotivno je za RTS rekao takođe sada bivši gradonačelnik Stevan Vulović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.