Šest gradonačelnika s juga podržavaju četiri sa Severa ali ne daju ostavke

Srpska lista logo

„Pozivаmo Vаs dа ne odustаjete u misiji spаšаvаnjа Severа Kosovа i svegа što se spаsiti može iz kаndži Prištine, а što nаm predlаžu Jeremić, Đilаs, Jаnjić, Trаjkovići i ostаli miljenici i poltroni strаnih аmbаsаdа“ – deset gradonačelnika u sistemu „Republike Kosovo“ pisalo je srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću 15. avgusta. Sada piše njih šest, a posle jučerašnjeg dana, i na kosovskom platnom spisku četiri je gradonačelnika manje. Tako bar kažu.

A izgleda i da je misija spašavanja Severa započela. Na jugu je na delu solidarnost sa svojom braćom iznad Ibra.

Šest gradonačelnika podržalo četiri bivše kolege ali neće da preduzmu iste mere

„U potpunosti podržavamo način na koji su naši prijatelji i politički saborci iz opština na severu Kosova i Metohije rešili da se odupru grubom i necivilizacijskom uskraćivanju elementarnih egzistencijalnih prava našem narodu. Iako nećemo preduzeti iste mere zbog različitih okolnosti u kojima živimo, i mi ćemo se solidarno boriti da prestane diskriminacija i kršenje ljudskih prava našeg naroda usled uvođenja 100 odsto takse na proizvode iz centralne Srbije, čime se na najdirektniji način guši pravo na opstanak Srba na Kosovu i Metohiji” navodi šest gradonačelnika u saopštenju Srpske liste – Štrpca, Gračanice, Raniluga, Novog Brda, Klokota i Parteša. Nisu objasnili zašto oni neće da daju ostavke.

Razdvojeni u odlukama, ali ujedinjeni i dalje u želji da „odbrane pravo na postojanje na vekovnim ognjištima“ i nameri da „javno, na miran i demokratski način, iskažu svoje neslaganje i revolt zbog teške situacije u koju nas je dovela trgovinska blokada Prištine“.

Njihove kolege sa Severa bile su konkretnije, ali izgleda i srećnije.

Rakić: Kosovske opštine od utorka ne postoje na Severu

„Danas smo zakazali skupštine sve četiri opštine na Severu i na današnjim sednicama smo mi gradonačelnici doneli odluku, tj. podneli ostavke i od danas administracija lokalne samouprave iz prištinskog sistema na Severu, ne postoji više“ – rekao je Goran Rakić, po sopstvenom priznanju sada bivši gradonačelnik kosovske opštine Severna Mitrovica i aktuelni predsednik Srpske liste.

Vulović: Nosio sam bruku da budem kosovski gradonačelnik, ali sve ima svoj kraj

„Posle šest godina izuzetno sam srećan jer sam nosio jedan teret bruke koji se zove gradonačelnik kosovskih institucija. Presrećan sam zbog toga. Pet godina trpeli smo torture raznih vrsta i sa strane međunarodne zajednice i privremenih institucija. Sve ima svoj kraj. Evo presrećan sam da je ovo kraj,“ emotivno je za RTS rekao takođe sada bivši gradonačelnik Stevan Vulović.

Do juče na platnom spisku kosovskih institucija, danas traži raspisivanje izbora Republike Srbije. Za to vreme kolege sa juga nastaviće da po Vulovićevim rečima „nose tu bruku“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.