I dalje nije jasno da li će četiri opštine na Severu ići na izbore

Goran Rakić
Foto: KoSSev

Pravna kancelarija kosovskog Ministarstva administracije i lokalne samouprave i dalje razmatra zahteve za ostavku četiri gradonačelnika većinski srpskih opština na severu Kosova.

Zvaničnici ministarstva su za Radio slobodna Evropa rekli da se Pravna kancelarija ministarstva bavi pitanjem ostavki.

Zamenik ministra administracije i lokalne samouprave, Bećir Fejzulahu (Beqir Fejzullahu) kaže da će ukoliko Pravna kancelarija ustanovi da su ostavke u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi ministarstvo nastaviti sa procedurom.

„Ostavke su došle u elektronskoj formi i nisu stigle u fizičkoj formi. Iz tog razloga tretiraćemo ih kao ostavke i izaći ćemo sa konkretnim stavom da li se prihvataju te ostavke ili ne. Ukoliko su zakonite nastavićemo sa daljim procedurama,“ rekao je Fejzulahu.

Presudom Ustavnog suda KO 80/100 koji se 2010. izjašnjavao na zahtev tadašnjeg predsednika Fatmira Sejdiua (Fatmir Sejdiu), a posle javne ostavke gradonačelnika Orahovca, Ćazima Ćeske (Qazim Qeska) o tome koja institucija je nadležna da oceni efekat i punovažnost ostavke i konstatuje eventualni prestanak mandata predsednika opštine na osnovu saopštenja za javnost, ustanovljeno je da je „svaka ostavka, bilo kojeg predsednika opštine konačna i definitivna i njom prestaje mandat predsednika opštine“.

Dodao je i da ukoliko su ostavke legalne, procedura predviđa da se obavesti predsednik, koji će u skladu sa zakonima na snazi, raspisati izbore za gradonačelnike u ovim opštinama.

„Kancelarija predsednika ima rok 5 dana da se na takve ostavke žali Ustavnom sudu, nakon čega je rok da predsednik raspiše izbore preko Centralne izborne komisije 45 dana,“ objašnjava Fejzulahu.

Pravna kancelarija ima 15 dana da pregleda ostavke koje su podneli gradonačelnici. Ostavke su podnete 27. novembra.

S druge strane, zamenica predsedavajućeg skupštinskog Odbora za javnu administraciju, lokalnu samoupravu i medije, Šćipe Pantina (Shqipe Pantina) je za Radio slobodna Evropa rekla da su ostavke koje su podneli gradonačelnici severnih opština nejasne i komplikovane.

„Prema proceduri, kada gradonačelnik, bez obzira da li podnosi ostavku svojom voljom ili iz nekog drugog razloga ne može da vrši svoju funkciju, Ministarstvo administracije i lokalne samouprave obaveštava vladu, a potom vlada zahteva od predsednika da raspiše izbore u opštini koja je ostala bez gradonačelnika.“

„U ovom slučaju, smatra se da podnesene ostavke nisu u skladu sa našim zakonima i iz tog razloga, druga instanca koja nakon ministarstva može da oceni legalnost ovih dokumenata je Ustavni sud,“ rekla je Pantina.

Pročitajte još:

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa Prištinom

Šest gradonačelnika s juga podržavaju četiri sa Severa ali ne daju ostavke

Gradonačelnik Z. Potoka jedini juče dostavio ostavku, skinuo „teret bruke“, presrećan što je kraj

RTK2: U MALS stigle i preostale ostavke

Ostavke gradonačelnika neće biti prihvaćene zbog „Kosovo i Metohija“?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.