Gojković uputila pisma EU i UNDP – pozvala da odustanu od obnove kuće Džafera Deve

Projekat rekonstrukcije kuće Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici ne bi trebalo da se realizuje, oglasila se danas ministarka kulture i informisanja Srbije, Maja Gojković. „Reč je o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije ‘Skender-beg’, poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom“, poručila je Gojković.

Nakon što su se početkom ovog meseca EU i UNDP pohvalili da su započeli restauratorske radove u vrednosti od 300,000 evra kako bi obnovili kuću Džafera Deve, a srpski istoričari podsetili na to da se radi o istaknutoj figuri Vermahta, danas se oglasila srpska ministarka kulture i informisanja.

Ona se obratila pismom komesarki Evropske unije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, Mariji Gabrijel i izvršnom direktoru Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Akimu Štajneru i izrazila zabrinutost u vezi sa najavljenim projektom.

„Imajući u vidu značaj i važnost suprotstavljanja i sprečavanja jačanja ekstremizma i revizionizma koji podstiču jednostranost i nasilje, dozvolite da sa Vama podelim zabrinutost u vezi sa pitanjem projekta rekonstrukcije kuće Džafera Ibrahima Deve i ideje da u njoj bude smešten regionalni centar za kulturu. Činjenice u vezi sa ovim slučajem su opštepoznate – reč je o ozloglašenom nacističkom kolaboracionisti, koji je bio aktivan u formiranju SS divizije ‘Skender-beg’, poznatom po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom, gradonačelniku Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministru unutrašnjih poslova Albanije za vreme okupacije u vreme Drugog svetskog rata, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine“, navela je Gojković u pismu.

Kaže da je upravo zbog toga bila iznenađena kada je čula da se rekonstrukcija kuće odvija u okviru projekta Evropske unije „Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije koji doprinosi stabilnosti i miru”, uz podršku UNDP.

Gojković je napomenula da je pomenuti projekat razlog za uznemiranost pripadnika srpskog i jevrejskog naroda i celokupne javnosti ovog regiona.

Tvrdi da se time „grubo ugrožava ne samo dostojanstvo žrtava zločina počinjenih u vreme Drugog svetskog rata i negovanje kulture sećanja, već i napori koji se danas čine u cilju uspostavljanja dijaloga“.

Ministarka kulture i informisanja zbog toga tvrdi da navodni interes za arhitektonski značaj ovog objekta, kao i ideja da on bude korišćen kao kulturni centar u cilju povezivanja lokalnih zajednica i promociju tolerancije, multikulturalizma i povezanosti lokalnih zajednica deluje „u najmanju ruku cinično“.

Gojković je napomenula da se realizacijom projekta „jača osećaj nesigurnosti u srpskoj zajednici“, napomenuvši da su ljudska i građanska prava Srba konstantno ugrožena, te da su, dodaje, gotovo svakodnevno suočeni sa etnički motivisanim incidentima i nasiljem nad ljudima i kulturnim dobrima.

„Želim da sa Vama podelim svoje uverenje da agencije UN i EU, u skladu sa mandatom i vrednostima koje podržavaju, ne mogu biti deo ovakvih projekata. U skladu sa tim, ponavljamo naš zahtev da sporni projekat ne bude realizovan“, zaključila je Gojković.

Ona, međutim, dodaje da će Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije nastaviti da bude privržen partner na planu sprovođenja ciljeva i promovisanja vrednosti UN i EU.

Podsetimo, EU i UNDP pohvalili su se početkom meseca da su započeli restauratorske radove u vrednosti od 300,000 evra kako bi obnovili kuću Džafera Deve.

U međuvremenu je, zbog vesti o restauraciji kuće Deve, više medija na srpskom jeziku izvestilo o kontraverzama koje se vezuju za ovu osobu, a za naš portal informacije o tome ko je bio Džafer Deva su izneli prošle nedelje dr Nenad Antonijević, muzejski savetnik Muzeja žrtava genocida i Stefan Radojković, kustos Muzeja žrtava genocida.

„Za neupućene osobe, ili pak one koje površno poznaju istoriju Drugog svetskog rata u Кraljevini Jugoslaviji (1941-1945), Džafer Deva (1900/904-1978), rođen u Istanbulu 1900. prema jednom izvoru ili rođeni Mitrovčanin od 1904. godine prema drugim informacijama, bio je istaknuti saradnik Vermahta, redovne vojske nacističke Nemačke kojoj je poverena uprava nad okupacionom-zonom „Srbija“ (obuhvata prostor današnjeg Banata i teritoriju od Beograda do Кosovske Mitrovice i Podujeva), koja zajedno sa Solunom čini veću okupacionu celinu pod nazivom ‘Jugoistok’. Pored toga što je bio sreski načelnik kosovsko-mitrovačkog sreza tokom trajanja nemačke okupacije, general Hans Gustav Felber – komandant okupacione celine „Jugoistok“ i zone „Srbija“ od 15. avgusta 1943. do 26. septembra 1944. godine – u izveštaju opisuje Devu kao osnovnu pokretačku snagu na Кosovu i Metohiji, te da su njegove akcije protiv partizana premašila sva očekivanja Vermahta“, naveli su u svom autorskom tekstu za naš portal, kao reakciju na to što su se međunarodne agencije pohvalile svojim poslom.

Potom su i sama EU i UNDP izrazili zabrinutost zbog kontroverzi koje povezuju prošlost zgrade i poručili da „trenutno rade na alternativama za dobrobit lokalne zajednice i dijaloga među zajednicama“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.