Nakon diskusija o ZSO Zapad traži formiranje, PDK o priznanju, vlast tvrdi da poštuje manjine, BG se ne oglašava

bilbord zso
FOTO: KoSSev

U američkoj ambasadi u Prištini danas je održana diskusija na temu formiranja ZSO. Okruglom stolu koji je bio zatvoren za javnost prisustvovali su srpski i albanski politički predstavnici, diplomatski kor i predstavnici civilnog društva. I dok predstavnici srpske zajednice poručuju da je diskusija bila konstruktivna, prištinski zvaničnici koji su se nakon skupa oglašavali, navode da „modeli koji podrivaju suverenitet Kosova treba da budu odbačeni“, te insistiraju na sporazumu sa uzajamnim priznanjem u centru. Ambasadori sa Zapada pozivaju Prištinu da ispuni svoju obavezu, a britanski naglašava i da „nema govora o monoetničkoj enklavi“. Reakcije i komentari državnog vrha Srbije za sada izostaju.

Diskusiju koja je bila zatvorena za javnost pratilo je oglašavanje domaćina skupa – američkog ambasadora u Prištini, Džefrija Hovenijera.

Formiranje ZSO je „kritično, važno i hitno“, saopštio je ambasador. On, sa druge strane, nedvosmisleno i danas naglašava da se SAD, „strogo protive formiranju bilo kakvog entiteta koji liči na Republiku Srpsku“, odnosno da, ne podržavaju nijedan aranžman koji krši Ustav Kosova, koji nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine ili koji bi ugrozio suverenitet, nezavisnost, demokratske institucije ili multietnički karakter”.

Da se Priština obavezala na formiranje ZSO danas je podsetio i britanski ambasador u Prištini, Nikolas Ebot, ali i poručio da je na stranama da se dogovore o obliku i vremenu osnivanja.

Sa druge strane, u objavi na Tviteru poručio je da „nema govora o stvaranju monoetničke enklave“.

„Ovo telo nije samo međunarodna obaveza, ono pruža i mogućnost da kosovski Srbi budu sastavni deo Kosova, koje je multietnička zemlja i njene opštine će ostati multietničke. Nema govora o stvaranju monoetničke enklave“, poručio je ovaj ambasador.

Diskusija o formiranju Zajednice srpskih opština pokrenula se danas i u britanskom parlamentu, kada je poslanica i šefica Komiteta za spoljnu politiku, Ališa Kirns (Alicia Kearns), tražila od Vlade da potvrdi da se protivila „stvaranju enklave u stilu Republike Srpske na Kosovu“.

„Sa velikim olakšanjem čujem da je Vlada potvrdila da neće podržati stvaranje srpske enklave na Kosovu. Najvažnije je da ne učvršćujemo etnonacionalizam na Balkanu“, poručila je Kirns na Tviteru nakon sednice.

Današnjoj diskusiji prisustvovali su predstavnici vlasti i opozicije na Kosovu.

Među prvim predstavnicima kosovske vlade nakon sastanka se oglasio ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić.

Kazao je da se na sastanku razgovaralo o političkom i pravnom okviru Zajednice opština sa srpskom većinom, te dodao da se radilo o „interesantnom skupu“. On je naveo i da su učesnici imali argument za svoje stavove o Zajednici.

„Bilo je replika i različitog mišljenja, ali sveukupno verujem da je kvalitet razgovora bio na visokom nivou“, rekao je Rašić.

On je naveo i da su učesnici razgovora bili „relevantni sagovornici“, svesni situacije i okolnosti pod kojima je pokrenuta diskusija o formiranju ZSO.

„Ima potencijala za dalje razgovore“, zaključio je Rašić za RSE.

Oglasila se i Demokratska partija Kosova (PDK), a neposredno nakon ovog sastanka, poručili su da su stavovi ove partije jasni – sporazum sa Beogradom sa priznanjem u centru.

„Stavovi PDK u vezi sa dijalogom su jasni, javni i dosledni i shodno tome, PDK je kontinuirano davao neophodnu podršku i podsticao vladu da postigne sveobuhvatan sporazum sa Srbijom, pravno i uzajamno obavezujući, uz recipročno priznanje u centru“, navodi PDK u saopštenju.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, koja je uoči sastanka potvrdila da je poziv za diskusiju stigao njenom kabientu, u kratkoj objavi na Tviteru, zahvalila se ambasadoru Džefriju Hovenijeru kao domaćinu ovog skupa, te poručila da „Kosovo nudi najnapredniji okvir za prava manjina u Evropi“.

Poručila je i da modeli koji „podrivaju suverenitet Kosova“ – treba da budu odbačeni.

„Svaki model koji dozvoljava Srbiji da podriva suverenitet Kosova, treba da bude odbačen od strane svih onih koji imaju za cilj održiv mir i dobrosusedske odnose u regionu“, navela je Gervala.

Iako se nakon samog sastanka kosovska predsednica Vjosa Osmani nije oglašavala, osim izjave u jednoj rečenici – „Sve što ima veze sa Amerikom je dobro“, u današnjem intervjuu za austrijski „Profil“, ponovila je ono što kosovski zvaničnici često govore – „regionu nije potrebna još jedna Republika Srpska“.

„Potrebni su nam multietnički modeli, a ne etničke podele“, kazala je Osmani.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, danas nije hteo da komentariše diskusiju o ZSO, ali je uoči razgovora potvrdio da njegovi predstavnici prisustvuju, kao i da će „reći svoje“.

On se nije oglašavao ni nakon okruglog stola, ali se u objavi na Fejsbuku pohvalio borbom protiv korupcije na Kosovu, poručivši da se ono u samo dve godine, koliko je na vlasti, na svetskom indeksu pomerilo za 20 mesta naviše.

I dok se preko dana oglašavao po koji političar, u večernjim satima na prištinskim televizijama smenjivali su se analitičari i politikolozi koji su iznosili stavove o današnjem sastanku i ZSO.

Tako je analitičarka Ljaura Krieziu (Laura Kryeziu) kazala na Klan Kosova da je suština sporazuma za normalizaciju odnosa upravo Zajednica srpskih opština, te podseća da je reč o obavezi koju je Kosovo preuzelo.

Ona čak tvrdi da je kosovska vlada trebalo da organizuje sastanak, a ne američka ambasada.

Sa njom se na istoj televiziji složio i drugi analitičar, Armand Škulaku (Shkullaku). On smatra da Kurti jača svoju pregovaračku poziciju time što se protivi ZSO.

Treći analitičar, Gazmir Raci, konstatovao je da nema promene u američkim stavovima u vezi sa dijalogom i pozvao je Kurtija da se javno i jasno izjasni po pitanju ZSO.

Zvanični Beograd se nije oglašavao u vezi sa današnjim skupom o ZSO.

Jedna od retkih reakcija stigla je uoči razgovora, kada je srpska premijerka, Ana Brnabić rekla da nema očekivanja od sastanka – „zato što to nije sastanak oko koga smo mi konsultovani“.

Sa druge strane, današnjoj diskusiji o ZSO prisustvovali su i čelnici Srpske liste, potvrđeno je iz ove stranke.

U saopštenju nakon sastanka naznačili su da ovo telo mora da se formira i da nije „bilo čiji hir“, ali i da mora da ima izvršna ovlašćenja.

O sastanku su američkoj ambasadi danas su za KoSSev govorili dvoje njenih učesnika – Aleksandar Arsenijević iz GI Srpski opstanak, kao i Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative.

Oboje su naznačili da je poruka srpskih predstavnika gotovo jednoglasna – da je formiranje Zajednice srpskih opština neophodno, a da se albanska strana razlikovala u tumačenjima – odnosno da predstavnici Vlade i dalje gledaju na ZSO kao na sredstvo Beograda da kontroliše Kosovo, dok su drugi ipak podsećali da se radi o međunarodnoj obavezi koja je preuzeta i koja se kao takva sprovesti mora.

U isto vreme kada je u američkoj ambasadi počeo sastanak o ZSO, na ulicama Prištine organizovan je protest protiv „nametanja“ formiranja ovog tela, na kojem je rečeno da se Albanci „masovno protive“, jer su „uvereni“ da će se time na Kosovu stvoriti nova Republika Srpska. Sa skupa je najavljeno da će biti novih i to masovnih protesta protiv formiranja ZSO.

O današnjem okruglom stolu čitajte u:

Srpska lista prisustvovala diskusiji u ambasadi: Podvučeno da ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja

Hovenijer: Pomažemo Kosovu da formira zajednicu u skladu sa Ustavom Kosova, to je kritično važno i hitno

Arsenijević: Hovenijer pod jednim krovom spojio nespojivo, produktivni razgovori

Andrić Rakić: Na sastanku različito o potrebi i značaju Zajednice srpskih opština

U Prištini dva događaja: U američkoj ambasadi sastanak o ZSO, a na ulici protest protiv ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.