Najčitanije vesti u 2022, ujedno i najčitanija godina od kada postojimo

jelkice nova godina kossev
FOTO: KoSSev

Apsolutni rekord – ovo je u najkraćem opis prošlogodišnje statistike čitanosti portala KoSSev za devet godina svog postojanja. Korisnika – 1.858.537; sesija – 9.567.190; prikaza stranica: 17.687.126

Tri najčitanija teksta na portalu KoSSev za 2022 su:

 

Nakon što šest godina nisu dolazili na posao, a bili su plaćeni, 32 radnika srpske nacionalnosti radno angažovano  (56.482)

 

Kurti posle sastanka sa opozicijom „ohrabruje“ Srbe na Severu da uzmu „legitimne RKS“ tablice umesto „Miloševićevih“  (33.664)

 

 Srbija Danas – od mape sa isprekidanim linijama do toga da je Kurti priznao da je Kosovo Srbija (33.622)

Dok je početak godine obeležio rat u Ukrajini, i kampanja koju je Priština povela da se Kosovo hitno primi u NATO, Savet Evrope, a pet preostalih članica EU da ga i prizna, drugi deo godine ‘eksplodirao’ je vestima o tablicama, na koje su se nadovezale one o barikadama, izlasku Srba iz kosovskih institucija, raspoređivanju albanskih pripadnika Kosovske policije na Severu, hapšenjima, propagandi, spinovima i lažnim vestima, tj. „krizna“. Tako su i tri najčitanije vesti tokom 2022. godine one koje su objavljene u periodu od avgusta do decembra.

Kada je u pitanju čitalačka publika, najčitaniji smo, prema Google-u, bili u Srbiji, zatim na Kosovu, a potom u Bosni i Hercegovini. Ovo je ujedno i prvi put da je jedna država u regionu zauzela treće mesto. Najviše naših čitalaca je iz Beograda, a zatim sa nepoznate lokacije koju Google definiše kao – ‘not set’.

Kao i 2021. i 2022. godine rasla je čitalačka publika u Nemačkoj, ali je najizraženiji rast zabeležen u Albaniji. Zemlje regiona su standardno među prvima, kao i Austrija i Švajcarska.

Još jedna pozitivna promena vredna pažnje je to što smo po prvi put 2022. uspeli da u dva meseca ostvarimo preko milion sesija po mesecu. U pitanju je avgust i decembar, što su ujedno bila i dva najkriznija meseca u sveukupnoj prošlogodišnjoj političkoj krizi na Severu.

Decembar je apsolutni rekorder po broju posetilaca našeg sajta: 333.633 korisnika, 1.405.984 sesije i čak 2.863.461 prikaz stranice.

Tri najčitanije vesti u decembru, pored već istaknute treće najčitanije u godini, su:

KFOR: Korisno da se podseti da VS nije potreba dozvola za administrativnu liniju, ali jeste KBS-u da dođe na Sever. Ova vest je prethodila uklanjanju barikada i smirivanju tenzija.

Među najčitanijim vestima u poslednjem mesecu 2022. je i – MK.Kosova: Hapšenje – lažno se predstavio i u Čaglavici prodao imovinu vrednu više od milion evra. Reč je o prevodu izveštaja kolega sa Kljan Kosova.

Još jedan izveštaj prištinskih medija koji objavljujemo u delu monitoringa kosovske štampe, koji je apsolutni rekorder najčitanijih tekstova za 2022, ujedno je i najčitanija vest u novembru.

Kosovski mediji već godinama su ukazivali na problem primanja ličnog dohotka u kosovskom budžetu više stotina radnika koji nisu bili istinski angažovani na svojim radnim mestima – od opština do ministarstava, kosovske vlade i skupštine.

I baš kada je objavljen ovaj, sada najčitaniji tekst u 2022, o tome da su konačno pri kosovskom ministarstvu prosvete angažovana 32 radnika da počnu da rade svoj posao, dva dana kasnije sa Severa je stigla nova vest: Srbi su konačno napustili kosovske institucije.

Ova vest u novembru, međutim, nije privukla toliko pažnje čitalačke publike koliko: Kolima uleteo u prodavnicu, vatrogasci ga izvlačili.

Među najčitanijim vestima u ovom mesecu je i Tri medicinske sestre uhapšene zbog maltretiranja žene u staračkoj domu u Peći. Upravo je ova vest zgrozila regionalnu i kosovsku javnost. Medicinske sestre su u međuvremenu uhapšene, da bi krajem novembra bile i puštene.

Pare, droga i tablice dominirali su u oktobru. Svećlja: Krajem ovog meseca, više neće biti ilegalnih tablica, ali i novih eskalacija, najčitaniji je tekst u 10. mesecu. Mladima nešto manje od 50 evra pred Novu Godinu je na drugom mestu, dok je na trećem: KM – u raciji kod Tehničke škole uhapšen zbog 10kg droge.

U septembru, ‘zvezda’ je bio predsednik Srbije – Vučić: Po prvi put se pojavila lica u uniformama na Severu, sve žene sišle da ih pozdrave i kažu – dobro došla sloboda.

I kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, se tokom čitave godine medijski ‘dobro držao’: Vučić nacrtao metu onima koji su uzeli RKS; ko ih ne uzme do 31. oktobra biće mu onemogućeno kretanje.

U društvu ovog dvojca sa spektakularnim izjavama, ko bi drugi mogao da da još jednu takvu, ako ne čuveni bivši poslanik NISMA-e, čovek koji sebe potpisuje kao novinar, srpskoj javnosti poznat i po zapaljivim izjavama skoro bez konkurencije – Miljaim Zeka: Osim ZSO, Vučić će dobiti i ZSO za Sever.

Iako je avgust krenuo sa uklanjanjem barikada postavljenih 31. jula, najčitanija vest u ovom mesecu je tekst naših kolega sa Radija Mitrovice Sever: Jednostavna provera uplate radnog staža posredstvom pin koda. Ova vest ide u prilog tvrdnji onih koji ističu da građane, više od visoke politike i političkih kriza interesuju obična životna pitanja.

Kurti posle sastanka sa opozicijom „ohrabruje“ Srbe na Severu da uzmu „legitimne RKS tablice“ umesto „Miloševićevih“ je drugi najčitaniji tekst u avgustu. Iako politička tema, i ova vest se ticala svakodnevnog života građana na Severu. Na trećem se našao bivši kosovski premijer – Haradinaj: Intenzivirati komunikaciju sa Kvintom, Srbima, pre svega onima sa Severa i ni po koju cenu ratnohuškačka retorika.

Ramuš Haradinaj je tokom čitave krize na Severu ‘parirao’ kosovskom premijeru sa umirujućim tonovima, što su čak i na samom Severu građani primećivali. Da bi objasnili zapaljivost izjava lidera, neretko se mogao čuti i komentar ‘Zamislite kada Haradinaj deluje najumerenije’.

U normalnim mestima ljudi u julu i avgustu odmaraju, ne i na Severu. Postavljanju barikada prethodila je višesatna sirena za uzbunu. Ona stvarna uzbunila je Sever, kao vest – region. Sirena za uzbunu u Kosovskoj Mitrovici je najčitaniji tekst u julu. Istine radi, možda bi ovaj tekst bio i najčitaniji u godini, da tada nismo upravo nakon objavljivanja ove vesti došli pod 17-satni DDOS napad.

Aktivnosti tzv. Severne Brigade koja i dalje najavljuje da će da „brani Sever“, našle su se na drugom mestu – U KM Mitrovici, jutros na automobilima građana, osvanula nova poruka – Nema predaje KM ostaje.

Kurti na srpskom: Ovo što započinjemo od 1. avgusta, Srbija započela da sprovodi pre 11 godina, verujte svojoj vladi, našla se na trećem mestu jula meseca.

Kriza sa tablicama ove godine intenzivirana je kada je kosovska vlada u junu donela odluku o uvođenju recipročnih mera. Kosovska vlada: Preregistracija vozila sa srpskih tablica na RKS, nalepnice za vozila iz Srbije, privremena potvrda umesto srpskih ličnih karata na Kosovu, najčitanija je vest u ovom mesecu.

Ostale dve najčitanije vesti deo su standardno ‘popularne’ policijske hronike: Tuča u Kosovskoj Mitrovici, posle čekića u glavu, hitno prebačen za Beograd, te: Policajac pronađen mrtav u stanu u Severnoj Mitrovici.

Policijska hronika čitala se i u maju. Zapravo, sve tri najčitanije vesti u možda i najlepšem mesecu u godini ticale su se ubistva, sahrane i udesa: Dvostruko porodično ubistvo u Kosovskoj Mitrovici, zatim Sutra sahrana ubijene porodice u Kosovskoj Mitrovici, kao i Teži udes kod Gazivoda, očekuju se detalji iz policije.

Vesti koje su se ticale isplata i dupliranja socijalnih davanja – omiljene su bile čitaocima u mesecu aprilu.

Na prvom mestu bila je – Kurti: Dupla socijala za april i po 100 evra penzionerima, studentima i radnicima u privatnom i javnom sektoru. Čitala se i Isplata roditeljskog, dečijeg dodatka i drugih socijalnih davanja u sredu, a ništa manje i Isplata naknade za nezaposlene u četvrtak.

Svojevrstan „kraj“ dvogodišnje pandemije koronavirusa, odnosno potpuno ukidanje policijskog časa posle tog istog perioda na Kosovu, bila je najčitanija vest na našem portalu u mesecu martu – Nove mere – nema više policijskog časa, od 7. dozvoljena venčanja, rad noćnih klubova.

Sa druge strane, početak ovogodišnje nove kampanje bojkota srpskih proizvoda na Kosovu, bio je drugi najčitaniji tekst u istom mesecu – „Besa Besi“: Kad snime dete za reklamu o trovanju srpskim proizvodima.

Protest u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji Srpske liste, najavljen zbog odluke Prištine o zabrani održavanja srpskih izbora na teritoriji Kosova, treći je najčitaniji tekst koji je zaokupio pažnju naših čitaoca u martu: Autobusi RKS, KM, ČA i BG ušli u K.Mitrovicu, protest počinje.

Kako je i svetska javnost bila usmerena na početak rata u Ukrajini februara, jedan od najčitanijih tekstova u ovom mesecu na našem portalu je upravo u vezi sa ovim sukobom, odnosno kampanjom i optužbama Prištine na račun Srbije zbog „bliskih odnosa sa Rusijom“.

Kriza u Ukrajini povod Prištini: „Ako Srbija misli da napadne Kosovo suočiće se i sa NATO“ – naslov je najčitanije vesti u drugom mesecu 2022. godine

I tada su bile popularne vesti o ublažavanju kovid mera. Druga najčitanija je upravo – Vlada Kosova ublažila mere.

Treća vest na listi za februar je o masovnom odlasku policajaca u inostranstvo, odnosno napuštanju Kosovske policije zbog neadekvatnih uslova rada, na šta je tada pažnju skrenuo predsednik Sindikata KP – Zećiri: Više od 1,000 policajaca na Kosovu dalo otkaz, deo njih zatražio vize.

Najveća do sada zaplena mašina za kriptovalute na Severu Kosova, ali i tadašnje pooštravanje anti-kovid mera i potraga za licem sa 30 naloga za hapšenje – tekstovi su koji su se najviše čitali početkom prošle godine: U zaseoku leposavićkog kraja zaplenjene 272 mašine za rudarenje kriptovalutaPooštrene mere: Za ulazak na Kosovo potrebne tri doze ili dve uz test, policijski čas od 22.00, te Policija traga za lopovom za kojim je raspisano oko 30 naloga za hapšenje.

Najčitaniji dan u 2022, čudno, bio je na samom izmaku godine – 28. decembra, kada je KoSSev portal posetilo 53,739 korisnika, ostvareno 85,345 sesija i 162,407 prikaza stranica. 

 

Inače, radi se o danu koji su obeležili događaji uoči uklanjanja 20-dnevnih barikada na više od 14 lokacija na Severu Kosova.  

Osim rekordne čitanosti i posete sajta, domet KoSSev-a na društvenim mrežama takođe je upravo u prethodnoj godini bio najviši, pre svega na Instagramu i Fejsbuku.

Kada je Fejsbuk u pitanju, osim što smo ispunili, ujedno smo i premašili zacrtani cilj od 50.000 organskih pratilaca – popevši se na cifru od ukupno 52,270 korisnika koji nas prate na ovoj društvenoj mreži.

Na Instagramu – platformi kojoj u poslednje dve godine posebno pridajemo značaj, u 2022. godini napredovali smo za čak više od 4,000 pratilaca, te se sada možemo pohvaliti cifrom od ukupno 13,280 korisnika.

Što se tiče Tvitera, u 2022. godini uspeli smo da pređemo, za nas magičnu brojku od 10,000, te na ovoj društvenoj mreži KoSSev je 31. decembra brojao 11,040 pratilaca.

Na platformi – Jutjub, kojoj smo bili najmanje posvećeni u prethodnom periodu, 2022. godinu smo započeli sa 2,769 pratilaca, a završili je sa 4,368. Naš cilj u 2023. je da se do 31. decembra popnemo do 7,000 pratilaca.

Zahvaljujemo se svima na poverenju, onima koji podržavaju naš rad, ali i onima koji ga ne odobravaju. Zajedno nas podstičete da budemo još bolji u ovoj, ali i narednim godinama.

KoSSev portal čestita svima Novu 2023, i želi da bude bolja od prethodne!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.