Kurti posle sastanka sa opozicijom „ohrabruje“ Srbe na Severu da uzmu „legitimne RKS“ tablice umesto „Miloševićevih“

kurti
FOTO: Printscreen/Gazeta Express

Uoči 1. septembra, kosovski premijer Aljbin Kurti još jednom je danas „ohrabrio“ srpske državljane na Severu čija su vozila registrovana na KM tablice da preregistruju svoja vozila na RKS.

Kao način da ih ohrabri i danas je izabrao da im naglasi pogodnost – bez plaćanja dažbina, istakavši i još jednom i to da su to tablice zaostale „iz Miloševićevog režima“.

„Što se tiče septembra, nastavlja se kampanja za konverziju registarskih tablica sa onih koje je ostavio Miloševićev režim i Srbija, i svaka vlast koja je nastavila (sa tim), na one koje su legalne i legitimne Republike Kosovo, i to će se nastaviti do 31. oktobra. Ohrabrujemo sve građane srpske zajednice koji su građani Kosova da iskoriste našu inicijativu za konverziju registarskih tablica kako bi izbegli plaćanje PDV-a, akciza i carina“, rekao je Aljbin Kurti nakon današnjeg sastanka sa opozicionim liderima.

Kako bi ih obavestio o poslednjem sastanku koji je imao u Briselu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, kada je postignut dogovor o odustajanju od ulazno-izlaznog dokumenta za građane sa kosovskim, odnosno srpskim ličnim kartama, Kurti je prethodno na sastanak pozvao lidere LDK, PDK i AAK: Ljumira Abdidžikua (Lumir Abdixhiku), Memljija Krasnićija (Memli Krasniqi) i Ramuša Haradinaja (Ramush Haradinaj).

Međutim, sastanku se, kako javljaju kosovski mediji, nije odazvao Krasnići, kazavši da ne smatra da u ovom trenutku postoji vanredna situacija da bi se sastao i razgovarao sa premijerom.

Inače, PDK snažno kritikuje Kurtija, uključujući i poslednji dogovor, navodeći da se zapravo radi o tome da on sprovodi dogovor njihovog bivšeg lidera Hašima Tačija. „Ovo nije uspeh, već beda za Kosovo i izgubljene godine zbog jednog čoveka – Aljbina Kurtija“, naveli su ranije iz ove stranke, istovremeno dok iz Haga stiže vest da je još 30 žrtava predloženo da svedoče u procesu protiv Tačija.

Iako je Kurtija opozicija do sada snažno kritikovala, nakon dogovora od 27. avgusta u Briselu, deo je ipak pozdravio dogovor, poput Ramuša Haradinaja, koji je ranije ocenio da je dogovor „dobar znak svesti da sporazume treba sprovesti“.

Haradinaj je i danas nakon sastanka ponovio isto ono što ponavlja već duže vreme, a što je kazao i neposredno nakon postizanja dogovora. Upozorio je na to da je „dogovor jedan po jedan“, strategija Srbije za odlaganje i kupovinu vremena i da se to ne sme dozvoliti. Haradinaj i Ljumir Abdidžiku su od Kurtija zatražili da se ne bavi tehničkim sporazumima, već da se fokusira na konačni sporazum. Haradinaj je još jednom kazao da je sporazum sa Srbijom moguće postići samo uz direktnu uključenost SAD-a, te da je vreme da se uključi lično američki predsednik Džozef Bajden. S druge strane, Abdidžiku je kazao da je više informacija o dijalogu dobio od međunarodnih predstavnika nego od samog kosovskog premijera.

 

„Nema pratećih dokumenata, samo se pokazuje lična karta, a kada građanin Kosova prolazi kroz Srbiju, to treba da uradi slobodno bez pribavljanja dokumenata u isto vreme, čak i onih koji dolaze iz Srbije“, preneli su kosovski mediji deo Kurtijevog obraćanja nakon poslepodnevnog sastanka.

Današnjem sastanku, pored Kurtija i dvojice od troje pozvanih opozicionih lidera, prisustvovao je i Kurtijev zamenik Besnik Bisljimi, potpredsednici LDK Lufti Haziri, kao i AAK Ardijan Đini (Ardian Gjini).

Kosovske vlasti najavile su od 1. septembra početak dvomesečnog roka za preregistraciju vozila sa KM na RKS, čemu se protivi i dalje Beograd, dok je uoči samog 1. septembra postignut dogovor o ukidanju dosadašnjeg ulazno-izlaznog dokumenta za one sa kosovskim ličnim kartama koji putuju centralnom Srbijom, samim tim i odustajanju Prištine da isti takav dokument zahteva od srpskih državljana.

Ranije danas, predsednik Vučić je u Beogradu, na optimizam kojim se iz Prištine poručuje da će se registracija na RKS sprovesti, kazao da kosovske vlasti u tome „neće imati velikog uspeha“.

„U ovom trenutku ne vidim nikakvu mogućnost pomaka, a zbog nepostojanja želje kod Prištine da na bilo koji način razgovara o racionalnim i kompromisnim rešenjima“, naglasio je Vučić.

Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.