Ambasada Nemačke u Prištini: Neformiranje ZSO otežava podršku Kosovu u S.Evrope

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Deo teksta je preveden sa albanskog)

Nemačka ambasada u Prištini upozorila je da će blokiranje formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom otežati obezbeđivanje neophodne većine glasova za članstvo Kosova u Savetu Evrope, prenosi prištinska Koha.

Ova ambasada je u odgovoru za Kohu poručila da neosnivanje Zajednice neće postati prepreka za Kosovo samo u pogledu članstva u ovoj organizaciji. Ujedno su zatražili da sada počnu pregovori o primeni sporazuma za Zajednicu.

„Nemačka i partneri su u više navrata isticali da razgovori o implementaciji Zajednice srpskih opština treba da počnu sada, u cilju osnivanja Zajednice, prema relevantnom kosovsko-srpskom sporazumu iz 2013. godine, što je u potpunosti u skladu sa granicama koje je postavio Ustavni sud. Dalje blokiranje osnivanja Asocijacije neće olakšati Kosovu da postigne neophodnu većinu za apliciranje za članstvo u Savetu Evrope. To će takođe predstavljati ozbiljne prepreke u daljem procesu pridruživanja EU. Kada su u pitanju tehnički detalji, posebno evropski partneri mogu pružiti dosta stručnosti kada je u pitanju osmišljavanje odgovarajućih pravnih pristupa. Nemačka će rado podržati i podeliti svoja iskustva u ovoj oblasti ako to žele“, navodi se u odgovoru nemačke ambasade.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova, od zvaničnog podnošenja aplikacije 12. maja, tvrde da je neophodna većina za članstvo obezbeđena.

Pored Nemačke, na osnivanju Asocijacije insistirale su i Sjedinjene Američke Države.

Analitičar, Visar Imeri, ocenio je da Vlada treba da bude inicijator u akcijama na sprovođenju Sporazuma o asocijaciji.

„Ako čekamo da nam dođe neki dokument iz inostranstva, bojim se da može doći po hitnosti i da se dovedemo u tu poziciju da ne možemo ni zarez da promenimo, a kamoli deo teksta. Dakle, bolje je biti proaktivniji i uzeti ovaj proces u svoje ruke“, rekao je on.

Politikolog, Škumbin Bećiri (Shkumbin Beqiri), okvalifikovao je ova dešavanja kao pritisak na obe strane, na ivici postizanja sporazuma. On je rekao da Vlada treba da stvori sopstveni mehanizam koji će omogućiti kosovskim Srbima da efikasnije ostvaruju svoja prava, odvojeno od Srbije.

U Vladi su odbili da se izjasne o problemima koje neosnivanje Asocijacije može da izazove Kosovu u pogledu evropskih integracija i mogućnosti međunarodne intervencije.

Premijer Aljbin Kurti je dan ranije izjavio da se Asocijacija može rešavati u okviru evropskog plana. Njeno uspostavljanje bilo je jedno od pitanja o kojima se govorilo tokom posete višeg savetnika Stejt departmenta Dereka Šoleta Kosovu i Srbiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.