Na sastanku sa Kurtijem samo manji broj gradonačelnika, Udruženje kosovskih opština pozvalo na bojkot

 

Kurti
Foto: Koha

Vest je ažurirana

20.27 – Udruženje kosovskih opština vraćeno u Odbor za borbru protiv kovida

Nakon što su gradonačelnici bojkotovali današnji sastanak sa kosovskim premijerom, Udruženje kosovskih opština vraćeno je u odbor za borbu protiv kovida, potvrdio je direktor ovog udruženja, SazanIbrahimi.

„Nakon reakcije UKO, ministar, Arben Vitia, kazao je da će UKO biti vraćen u Odbor za borbu protiv koviv-19. Na sledećem sastanku Vlade lista će biti ažurirana i UKO će biti deo ovog mehanizma“, rekao je Ibrahimi a prenela Koha.

13:29 – Veći broj gradonačelnika odlučio je da ne prisustvuje današnjem sastanku sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, sazvanim s ciljem razgovora o epidemiološkoj situaciji, prenose prištinski mediji. Sastanku je prisustvovao samo manji broj gradonačelnika, a usled poziva na bojkot koji je uputio odbor Udruženja kosovskih opština.

Udruženje kosovskih opština (UKO) pozvalo je ovog jutra gradonačelnike na Kosovu da ne prisustvuju hitnom sastanku koji je sazvao kosovski premijer.

Kako prenosi prištinska Koha, ovakav poziv gradonačelnicima je uputio odbor Udruženja kosovskih opština zbog toga što oni nisu pozvani da budu deo Odbora za koordinaciju i procenu epidemiološke situacije koji je formiran juče.

„Odbor je ocenio da su odlukom uzete u obzir akcije Vlade Kosova koje su bile usmerene protiv lokalne uprave Kosova – odlazak na proizvoljan način UKO-a kao predstavnika opština u Odboru protiv covid-19. Nedopuštanje razmatranja opštinskog budžeta. Odbijanje ministarstava da odgovori na zahteve opština“, navodi se u saopštenju.

Iz odbora su ocenili da će njihov poziv naterati vladu da se „ozbiljnije odnosi“ prema gradonačelnicima u donošenju odluka koje utiču na opštine.

Ujedno su kritikovali Kurtijevu vladu zbog toga što nisu održane konsultacije sa gradonačelnicima pre današnjeg sastanka.

Govoreći o bojkotu gradonačelnika, kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, u međuvremenu je kazao da prioritet ne bi trebalo da imaju stranački interesi.

Gradonačelnicima koji se nisu odazvali pozivu premijera poručio je da se fokusiraju na rešavanje situacije u vezi sa pandemijom, preneli su prištinski mediji.

Uprkos pozivu, kako prenosi prištinska Koha, sastanku sa Kurtijem su prisustvovali gradonačelnici, ali samo manji broj.

Iste navode prenela je i Ekonomia Online, uz naznaku da je sastanak trajao oko dva sata.

Ovaj medij je ujedno preneo izjavu gradonačelnika Podujeva, Špejtima Bulićija (Shpejtim Bulliqi), koji je kazao da je sastanak organizovan isključivo radi razgovora o pandemiji.

Govoreći o tome da sastanku nije prisustvovala većina gradonačelnika, Bulići je kazao da su životi građana važniji od politike.

„Takođe smo razgovarali o preduzetim merama protiv kovida. Razgovaralo se i o dodatnom osoblju. Od premijera i ministra zdravlja, Vitije, dobili smo odgovore o preduzetim merama i nadamo se da ćemo učiniti sve da zaštitimo naše građane“, poručio je ovaj gradonačelnik.

Podsetimo, nakon drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije i naglog uvećanja broja preminulih od posledica kovida, kosovska vlada odlučila je juče da formira Odbor za koordinaciju i procenu situacije u vezi sa pandemijom koronavirusa koji broji 27 članova i kojim predsedava kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia.

Danas je u Prištini održan prvi sastanak ovog odbora kojem je prisustvovao i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Razgovaralo se o epidemiološkoj situaciji, te delta soju koronavirusa.

Kosovski premijer je zatražio da se strožije vrši kontrola poštovanja mera i kažnjavaju osobe koje ih ne poštuju.

„Da bi sprovođenje mera bilo što efikasnije, molim vas da iskoristite sve raspoložive inspekcijske resurse, uključujući inspektore AHV, inspektore MINT-a, opštinske inspektore i Kosovsku policiju“, kazao je Kurti na ovom sastanku, prenose prištinski mediji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.