Stigla i treća grupa Avganistanaca

Vest je ažurirana

KoSSev: Kako je i najavljeno, ovog popodneva je na Kosovo stigla i treća grupa Avganistanaca.

Avion američkih snaga sa 131 državljanom Avganistana pristogao je na aerodrom u Prištini u 17.00, javio je Radio slobodna Evropa.

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla), rekao je da je Vlada Kosova donela odluku o privremenoj zaštiti državljana Avganistana koji su pomagali Sjedinjenim Državama.

Rekao je da su dve grupe državljana Avganistana već stigle. Prema njegovim rečima, poslednja je stigla sinoć nakon ponoći, gde je 113 državljana Avganistana, saradnika NATO-a, zajedno sa svojim porodicama došlo, koji su procesuirani prema zakonima Kosova i smešteni u bivši kamp ‘Bechtel Enkas’.

Svećlja je rekao da će danas 139 drugih državljana Avganistana doputovati novim avionom i da će oni biti smešteni u istom kampu.

Rekao je da do sada nema avganistanskih državljana zaraženih kovidom.

„Oni su registrovani u bazama podataka Granične policije i mi ćemo nastaviti da ih tretiramo u skladu sa zakonima Kosova“, rekao je on.

On je kazao da je kratkoročni boravak po zakonu u dužini od jedne godine, u posebnim slučajevima, još jedna godina, ali prema njegovim rečima, govori se o državljanima Avganistana koje će SAD prihvatiti.

Rekao je da je deo kampa Bondstil pogodan za smeštaj kada god to bude bilo potrebno.

Svećlja je rekao da će oni biti vakcinisani vakcinama Džonson i Džonson koje obezbeđuju zemlje NATO-a.

„Ne znam sada koji je tačan broj dece, prve noći bilo je 54 žene i dece, juče je taj broj bio manji, još uvek nisam dobio spisak avganistanskih državljana za danas. Tamošnji uslovi su zaista dobri. Pored ostalih usluga, biće i aktivnosti za mlade. Biće im ponuđena psiho-socijalna pomoć“, rekao je on.

Svećlja je dodao da je uveren da njihov boravak neće biti toliko dug da deca budu podvrgnuta nastavnom procesu.

On je dodao da su SAD i NATO preuzeli troškove na sebe.

Pročitajte još:

Stigla prva grupa Avganistanaca na Kosovo, Osmani: Otvorili smo naša srca jer smo stradali u genocidu; Kurti: Za prijatelje ne pitamo zašto, već kakoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.