Hoti potvrdio učešće na sastanku lidera regiona o mini-Šengenu

Hoti Brisel
FOTO: Koha

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, potvrdio je da će prisustvovati sastanku lidera zapadnog Balkana posvećenom inicijativi mini-Šengena o jačanju regionalne saradnje, prenosi prištinska Koha.

Hoti je danas boravio u poseti Regulatornoj komisiji za javne nabavke.

Osim što je potvrdio učešće na sastanku o mini-Šengenu, Hoti je odgovarao na pitanja o ukidanju Radne grupe Kosovske policije za borbu protiv korupcije.

Kaže da niko ne bi trebalo da se „plaši te odluke, jer će „rad Radne grupe biti netaknut“ uključujući i istrage koje je vodila.

Hoti je najavio da će organizaciona šema uskoro biti izrađena u okviru Kosovske policije.

Ujedno je najavio poboljšanje saradnje između policije i Specijalnog tužilaštva kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala – tj. razmenu pisama o saradnji između v. d. direktora Kosovske policije i ovog tužilaštva.

Hoti je, kako prenosi Koha, odbio da komentariše nedavnu izjavu američkog predsednika, Donalda Trampa, na jednom od predizbornih skupova u Americi, kada je, govoreći o potpisivanju Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine u Beloj kući, rekao da su se Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti „grlili i ljubili“.

Inicijativi o mini-Šengenu koju su još krajem prošle godine pokrenuli predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, a koja je predstavljena kao projekat za jačanje regionalne ekonomske saradnje, Kosovo se žestoko protivilo sve do potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine u Vašingtonu početkom septembra.

Tada se jednom od tačaka dokumenta koji je potpisao Hoti Kosovo obavezalo da će se priključiti ovoj inicijativi.

Svega nekoliko dana nakon događaja u Vašingtonu, Hoti je na konferenciji za štampu u Prištini izjavio da je prištinska delegacija bila protiv tačke o mini-Šengenu, ali da je na zahtev SAD promenila mišljenje.

Hoti je ovog petka boravio u Skoplju gde se sastao sa svojim severnomakedonskim kolegom, Zoranom Zaevom i ujedno počeo sa sprovođenjem druge tačke Sporazuma iz Vašingtona, potpisavši memorandum o „čistoj 5G“ mreži sa SAD-om.

Zaev je potom na zajedničkoj konferenciji za štampu izjavio da će se sa premijerom Albanije i predsednikom Srbije sastati ovog petka kako bi Kosovu poslali poziv za mini-Šengen, te da očekuje da će se Kosovo pridružiti ovoj inicijativi.

On je dodao da je implementacija principa slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala ovom incijativom u interesu čitavog regiona, i da će ona omogućiti brže pristupanje regiona Evropskoj uniji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.