MSP Češke: Kosovo smo priznali definitivno, nikad nismo povukli priznanje nijedne države

česka
FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova Češke

Češko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas povodom najave predsednika Češke Miloša Zemana da će pokušati da vidi da li je moguće povlačenje priznanja Kosova, da je Češka „Kosovo priznala kao državu u potpunosti i definitivno, a da nikada do sada Češka nije povukla svoje priznanje nijedne države“.

„Vlada Češke priznala je Republiku Kosovo i istovremeno dala saglasnost za uspostavljanje diplomatskih odnosa. Radilo se o priznanju de jure, tj. priznanju države koje je sa stanovišta međunarodnog prava potpuno i konačno. Češka Republika takođe u svojoj praksi nikada do sada nije povukla priznanje nijedne države“, saopštilo je na svom sajtu češko MSP.

U saopštenju se podseća da je Kosovo priznalo oko 100 zemalja članica Ujedinjih nacija a da je primljeno i u neke međunarodne organizacije kao što su Međunarodni monetarni fond ili Svetska banka.

„Češka Republika ima nesumnjiv interes da očuva međunarodne sporazume sa Republikom Kosovo uključujući tu i obaveze koje proističu iz njih za obe strane“, stoji u saopštenju.

MSP je istaklo da je Češka potpisala sa Kosovom da kao „država naslednica stupa u bilateralne međunarodne sporazume iz perioda od 1936. do 1999. godine još iz vremena Čehoslovačke i bivše Jugoslavije“, a da su se sa kasnijim sporazumima o readmisiji i o izbegavanju dvostrukog oporezivanja složili svojim potpisom, odnosno punomoćjem i tadašnji predsednik Vaclav Klaus i sadašnji Miloš Zeman.

Vaclav Klaus i Miloš Zeman su dosledni protivnici priznavanja nezavisnosti Kosova i obojica kao šefovi države blokiraju da se imenuje češki ambasador u Prištini pa su diplomatski odnosi od priznanja 2008. godine na nivou otpravnika poslova.

Češki mediji upozoravaju da ako bi Češka povukla priznanje i prestala da priznaje Kosovo nastali bi problemi sa tim bilateralnim sporazumima i ne bi mogla da traži da se njihove odredbe ispunjavaju.

Nagađanja da bi Zeman mogao da uspe u svojoj inicijativi presekao je danas češki premijer Andrej Babiš kada je kazao da će pričati o tome sa Zemanom i predsednicima oba doma parlamenta na sastanku o koordinaciji spoljne politike za mesec dana ali da ne vidi razlog da Češka menja stoj stav prema priznanju Kosova.

KoSSev: I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne misli da je realno da Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

„Mi bismo to voleli, ali ne mislim da je to realno i jednostavno. Hvala našim češkim prijateljima, hvala beskrajno Zemanu, hvala Babišu, ali da ne pravimo od njega neprijatelja ako ne bude odluke koju bismo mi voleli“, rekao je predsednik Srbije danas novinarima u Vatikanu posle sastanka sa papom Franjom.

Povezani članci:

Vučić: Nije realno da Češka povuče priznanje Kosova, ali odluku da ne prizna Kosovo neće menjati ni Vatikan

Američki ambasador u Češkoj sa kosovskim kolegom: Podržavamo suverenitet i nezavisnost Kosova

Češki predsednik ne isključuje da bi Češka mogla da opozove priznanje Kosova

Zeman u Beogradu: „Volim Srbiju i srpski narod, ali ne i Kosovo“

ČTK: Zbog Zemanovih izjava Kosovo odustalo od samita premijera V4 i Zapadnog Balkana

Haradinaj odustao od sastanka u Pragu zbog izbora na Kosovu

Ljajić o Zemanovoj izjavi: Dokaz da status Kosova nije rešen i da o njemu tek treba razgovarati

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.