Sednica SO završena u slaganju i razumevanju, predstavljeni finansijski i izveštaji o radu gradonačelnika

Dušan Milunović i Rajičić
FOTO: KoSSev

Odbornicima SO Severna Mitrovica, danas su predstavljeni šestomesečni izveštaj o radu gradonačelnika i finansijski izveštaj o opštinskim troškovima načinjenim za isti period. Pored toga, usvojena je odluka o saradnji četiri opštine na Severu o izgradnji regionalne sigurne kuće u Zubinom Potoku. 

Odbornicima je direktor direkcije za zdravstvo i socijalna pitanja u opštinskoj administraciji, Vladimir Jakšić u ime Gorana Rakića predstavio šestomesečni izveštaj o radu Gradonačelnika Severne Mitrovice. Osim toga, Jakšić je predstavio i Finansijski izveštaj za prvih šest meseci 2019. godine.

Aktivnosti tokom ovog perioda bile su usmerene ka redovnom funkcionisanju, kao i na izvršavanju svih zadataka i obaveza opštine Severna Mitrovica. Podrška je pružena lokalnim i regionalnim organizacijama civilnog društva u cilju implementacije projekata koji su od interesa za opštinu, opširno je bilo objašnjenje Jakšića a aktivnostima koje je, kako tvrdi sprovela kancelarija Gradonačelnika opštine.

Jakšić zaključuje da su gradonačelnik i rukovodstvo opštine u toku prvih šest meseci 2019. uspeli da obezbede nesmetan rad lokalne samouprave „uprkos brojnim poteškoćama“ i da „u velikoj meri ispune zahteve građana“.

Ubrzo zatim, predstavljen je i šestomesečni finansijski izveštaj.

Za prvih šest meseci, Kancelarija gradonačelnika utrošila je nešto više od 37.000 evra, od kojih je za plate otišlo malo više od 23 hiljade a za robe, usluge, subvencije i transfere ostatak.

U ovom periodu, opštinska administracija utrošila je 214.240 evra.

Najveći iznosi troškova, kada je reč o ovom periodu, načinjen je za osnovno i sekundarno zdravstvo, gde je prema podacima koje je iznela opština, za osnovno zdravstvo utrošeno 225.000 evra, a za sekundarno milion i 44 hiljade evra.

Veći iznos novca utrošen je i za obrazovanje – od čega je za predškolsko utrošeno 115.431, od toga čak 93.500 na plate, za osnovno 243.913, a za plate 224.000 i za srednjoškolsko obrazovanje utrošeno je 224.000 evra, od čega je za plate utrošeno 201.000. Ostatak novca za obrazovanje utrošen je na robu i usluge.

Za prvih šest meseci, a za sve direkcije, opština Severna Mitrovica utrošila je čak milion i 184 hiljada evra za plate. Ukupni finansijski izdaci u istom periodu su 2 miliona i 391 hiljada evra.

Opština je u ovom periodu zabeležila prihode iz direkcija Administracija i Urbanizam, u iznosu od 20.727 evra.

Tokom predstavljanja prvog nacrta za 2020. a na 15. redovnoj sednici, gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, poručio je da budžet nije u skladu sa brojem i potrebama građana.

Danas, u kratkom obraćanju, izneo je slične navode, rekavši ujedno da u preraspodeli budžeta neće biti bilo kakvih promena, a naročito „zbog priprema koje su u toku za organizaciju vanrednih parlamentarnih izbora“.

Jakšić je potom predstavio i drugi nacrt opštinskog budžeta za 2020. godinu, naglasivši kao najbitnije to da je za plate izdvojeno tri miliona i 582 hiljade, za robe i usluge 601.400 evra, za komunalne usluge 46.000 evra, kapitalne investicije 1.966.000 i subvencije 156 hiljada evra, što je ukupno 6.353.000 evra.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, Jakšić je najavio da će detaljna preraspodela sredstava iz ove kategorije biti izvršena nakon i na osnovu organizovanih javnih rasprava sa građanima koje će održati 19.09 u 11 časova.

U odborničkim klupama iz GI „SDP“ sedela su samo dva odbornika – Dušan Milunović i Igor Rajčić.

Ksenija Božović, čije će se ime naći na Srpskoj listi kandidata za predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu, nije prisustvovala ovoj sednici.

Milunović je u svom obraćanju još jednom izneo problem „kasnog dostavljanja materijala za sednicu“, zamolivši predsedavajućeg da se on pravovremeno dostavi.

Požalio se na izlaganje šestomesečnog finansijskog izveštaja zahtevajući da se detaljnije obrazlože pojedine tačke, a kako bi odbornici mogli da izađu sa „adekvatnim predlozima“.

Ukazao je na to da je u izveštaju prezentovana podgrupa „pomoć za lečenje“, te pozvao odbornike da se u budućem periodu alocira veći iznos novca, koji bi se, između ostalog, uručio dvadesetšestogodišnjoj Milici Vasić, majci sedmogodišnje devojčice iz Kosovske Mitrovice, koja od svoje petnaeste godine boluje od Multiple skleroze (MS), a za čije je lečenje potrebno 90.000 evra.

„Dajte da nađemo način, kroz neki kompromis, ili drugu tačku budžeta, da građani vide da mislimo na njih“, dodao je.

Predsedavajući SO Severna Mitrovca, Dejan Gurešić, složio se sa predlogom i poručio da veruje da će pronaći način jer, kako je rekao, ne bi bilo prvi put da opština izdvaja novac za lečenje građana.

Danas je takođe usvojena odluka o međuopštinskoj saradnji između opština Zubin Potok, Severna Mitrovica, Zvečan i Leposavić o izgradnji regionalne sigurne kuće za sve zajednice.

Ovaj objekat nalaziće se u opštini Zubin Potok, koja je dodelila 15 ari zemlje uz trospratnu nedovršenu kuću, za ovu namenu. Kuća je u međuvremenu dovršena, navodi Jakšić, ali i dodaje da ovo predstavlja prvu fazu projekta, dok će o ostalim fazama biti reči u narednom periodu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.