Petrovdan: „Sada je vreme trudu i strahu“

Danas se slavi Petrovdan. Pravoslavni vernici slave apostole Petra i Pavla posle više od mesec dana dugog posta.

Veruje se da je apostol Petar prvi od učenika koji je izrazio veru u Isusa: „Ti si Hristos, Sin Boga živoga“; ali i apostol koji ga se na sudu tri puta odrekao:

„No samo jedan pogled u lice Gospoda – i duša Petrova bila je ispunjena stidom i pokajanjem.“

Veruje se i da je bio „neustrašiv i silni propovednik Jevanđelјa“, „činio moćna čudesa“, imao  „veliku borbu“ sa Simonom Volhom, te je i po zapovesti cara Nerona, Simonovog prijatelјa, bio osuđen na smrt. Tražio je da ga razapnu naopako „pošto smatraše sebe nedostojnim da umre kao i Gospod njegov“.

Običaji

Običaji su na Petrovdan različiti i zavise od kraja do kraja – organizuju se sabori, ne radi se u polјu, mese se kolači sa jabukama Petrovačama, pale se vatra – „lile“ – koja se povezuje sa završetkom žetve.

Sveti Apostol Pavle je „sa plamenom revnošću propovedao Jevanđelјe“. Dobio je naziv apostola neznabožaca. Ubijen je u Rimu kada i apostol Petar.

„O braćo moja da se ne veselimo pre žetve. Ovaj život naš nije žetva, no setva, i trud i znoj i strah. Ratar živi u strahu sve dok ne sabere plodove sa njive. Ostavimo i mi viselјe za dan žetve, a sada je vreme trudu i strahu. Da li ću biti spasen? To pitanje treba svakog od nas da muči, onako isto kao što ratara muči pitanje da li ću požnjeti plod od truda moga na njivi. Svaki dan ratar se trudi i strahuje“ – beseda Apostola Pavla o Božjem strahu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.