Petoro Srba posle hapšenja pušteno na slobodu

Kosovska policija (ilustracija)

14:55 – Srbi pušteni na slobodu

Petoro Srba, koji su uhapšeni ranije danas u rejonu Gnjilana, pušteno je na slobodu nakon ispitivanja, potvrdio je za prištinsku KTV tužilac Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu, Jetiš Maljoku.

Za sada nema detalja da li su oni za neko krivično delo eventualno i optuženi.

Neposredno nakon hapšenja direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u Vladi Srbije održao je hitnu konferenciju za medije.

Veselji: Uveravamo sve građane Kosova da ćemo ih braniti

Nakon akcije KP-a oglasio se predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, poručivši:

„Pretnje porodicama pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti srpske zajednice je neprihvatljivo.

Osuđujemo sve akte usmerene na destabilizaciju Kosova i narušavanje života naših građana. Uveravamo sve građane Republike Kosovo, bez obzira na etničku pripadnost, da ćemo ih braniti.

Danas su institucije reda i bezbednosti, uhapsivši pet osoba osumnjičenih za narušavanje bezbednosti i sigurnosti, ispunile svoj zadatak.

Nastavak pokušaja srpske politike da spreči i obustavi na svakom koraku integraciju srpskih građana na Kosovu u suprotnosti je sa  principima dobrosusedstva, interesa građana Srbije na Kosovu, evropskim vrednostima i težnji za integraciju u EU.

Kosovske institucije su uvek spremne za dijalog i dobrosusedstvo. Svaka provokacija od strane Srbije koja je oštetila ovaj proces ne doprinosi interesima obe države usmerene na normalizaciju odnosa i stabilnosti i mir na Balkanu.“

„Ukoliko do večeras ne budu oslobođeni, naša poruka je da dijaloga neće biti i neće ga biti za dugo vremena. I to je poruka i predsednika Aleksandra Vučića i poruka koju smo preneli i predstavnicima Evropske unije,“ rekao je Đurić.

11:03 – Policija Kosova: Petoro Srba uhapšeno u rejonu Gnjilana, demantuju srpske medije da je akcija protiv bivših pripadnika KBS

Pet lica srpske nacionalnosti sa Kosova uhapšeno je u rejonu Gnjilana, upravo je potvrdila Kosovska policija. U saopštenju za štampu policije koje je stiglo i na srpskom jeziku, navodi se da su ova uhapšena lica pod osnovanom sumnjom da su uključena u „delatnosti protiv ustavnog poretka i bezbednosti  Republike Kosovo“. RTV Puls javila je da su u Gornjem Kuscu privedeni načelnik Kosovko-pomoravskog okruga, Radovan Stojković i direktor ogranka Nacionalne službe za zapošljavanje u sistemu Republike Srbije, Jovan Denić, kao i Nenad Stojanović, po zanimanju automehaničar zaposlen pri Vojsci Srbije, jer je navodno vršio pritisak na srpske pripadnike KBS-a da napuste tu službu. U Gornjem Kuscu donedavno je radilo pedesetak pripadnika KBS-a srpske nacionalnosti od kojih su gotovo svi napustili posao, javila je ista RTV.

Iz Kosovske policije, međutim, nije precizirano na kakve se „delatnosti“ neposredno misli, ali je „u cilju tačnog informisanja javnog mnjenja“ demantovala „neke srpske medije/portale, koji izjavljuju da se policijska operacija sprovodi protiv bivših pripadnika KBS“.

„Objašnjavamo da su to samo neki navodi ili spekulacije pomenutih medija,“ naglašava Policija Kosova.

Policija nije iznela detalje da li je jutrošnja akcija povezana sa samim pitanjem KBS, odnosno aktuelnim napuštanjem srpskih pripadnika iz nje u ovom kraju.

RTV Puls javila je jutros da su jake specijalne policijske snage blokirale privatne kuće, a takođe i poslovne prostorije načelnika Radovana Stojkovića i direktora ogranka NSZ Jovana Denića u Gornjem Kuscu kod Gnjilana, te da je u toku pretres.

Puls je javio potom i da su Stojković, Denić, ali i Nenad Stojanović privedeni, dok za dvojicu srpskih službenika razlog privođenja nije preciziran.

Ista televizija je takođe javila i da je navodno izvršen pretres više kuća bivših pripadnika Kosovsko-bezbednosnih snaga (KBS) srpske nacionalnosti koji su nedavno napustili tu službu.

Poslednjih dana aktuelno je kolektivno napuštanje srpskih pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti iz ove kosovske bezbednosne službe, među kojima su lica pre svega iz gnjilanskog kraja, a koji su već duže vreme bili u ovoj službi. Vest su potvrdili najviši zvaničnici i KBS i Kosova, svi navodeći da to čine pod pritiskom zvaničnog Beograda, odnosno dela srpskih zvaničnih predstavnika na terenu. Iako iz Beograda nije stigao neposredan odgovor sa potvrdom da vrše pritisak, najviši srpski zvaničnici su više puta od nedavno javno pozivali Srbe sa Kosova da se ne priključuju KBS, „da Srbin ne udara na Srbina“. U međuvremenu su pojedini srpski pripadnici KBS privođeni na „informativne razgovore“ u centralnoj Srbiji. Od kraja prošle godine na drugom kraju Kosova – Severu, zabeleženo je i više napada na imovinu srpskih pripadnika KBS u ovom kraju, te izveštaja o pretećim pismima. Ali za sada u javnosti nema informacija o tome da li se među više od 40 pripadnika Srba u Kosovskim snagama bezbednosti, od 137 koliko ih je trenutno, a koji su zatražili da napuste KBS – nalaze Srbi sa Severa. Njih je više od 60 od prošle godine pristupilo ovim snagama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.