Đurić: Nema dijaloga ako Srbi ne budu pušteni do večeras

Marko Đurić Tanjug
Foto: TANJUG/Tanja Valić

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da, ukoliko Srbi koji su uhapšeni kod Gnjilana, ne budu pušteni do večeras – dijaloga Beograda i Prištine „neće biti još dugo“.

„Ukoliko do večeras ne budu oslobođeni, naša poruka je da dijaloga neće biti i neće ga biti za dugo vremena. I to je poruka i predsednika Aleksandra Vučića i poruka koju smo preneli i predstavnicima Evropske unije,“ rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

KoSSev: Ovo, međutim, nije prvi put da je Direktor Kancelarije za KiM najavio prekid dijaloga.

Poslednji put je to učinio nakon ubistva Olivera Ivanovića, navevši da nastavka dijaloga neće da bude dok Srbija ne dobije odgovore o ubistvu Ivanovića.

Samog Đurića je takođe hapsila specijalna jedinica Kosovske policije – 26. marta, ali je pušten posle, kako je tada sam naveo, „jednog poziva“ srpskog predsednika Aleksandra Vučića Prištini.

On je rekao da su uhapšeni načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Radovan Stojković, direktor filijale Nacionalne službe zapošljavanja Jovan Denić, pripadnik Vojske Srbije koji živi na Kosovu, a radi u Vranju Nenad Stojanović i braća Aleksandar i Predrag Đorđević, od kojih je jedan aktivan, a drugi penzionisani pripadnik MUP-a Srbije.

Đurić je rekao da je njihov jedini greh taj što nisu podržali formiranje Vojske Kosova ili su se javno protivili formiranju te, kako se izrazio, „nakaradne formacije“.

„Napad je izvršen na brutalan način, po oprobanom scenariju, i desio se potpuno suprotno svemu što je dogovoreno na poslednjem sastanku predsednika Vučića i Federike Mogerini kada je dogovoreno da se ovakve stvari više neće dešavati, a Albanci su preuzeli obavezu da će se prema našoj strani i našim ljudima odnositi sa poštovanjem, a to je svojim prisustvom i rečju garantovala i Mogerini,“ naveo je Đurić.

On je dodao da je sporazum i dogovor na taj način pogažen i da je poruka Beograda da oni smesta moraju da budu oslobođeni.

Đurić je rekao da taj akt kosovske policije smatra uzimanjem talaca.

Kosovska policija potvrdila je ranije danas da je u regionu Gnjilana uhapsila pet osoba zbog delatnosti protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, a akcija je sprovedena na nekoliko lokacija.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.