Srbija bi mogla da bude kažnjena nakon spora sa Kosovom koji je ponovo usporio evropske časovnike

Euronews slika

(Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Evropska organizacija elektroenergetske mreže (ENTSO-E) u ponedeljak je upozorila da bi mogla da suspenduje Srbiju ukoliko ubrzo ne reši spor sa svojom nekadašnjom pokrajinom Kosovo, zbog čega se ponovo usporio rad određenih digitalnih časovnika na kontinentu.

Evropska mreža operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E), koja okuplja operatore mreža iz 26 zemalja, izjavila je da digitalni časovnici širom Evrope koji koriste mrežnu struju za merenje vremena zaostaju za jedan minut zbog pada frekvencije na prenosnoj mreži kontinentalne Evrope.

Ranije ove godine, manjak električne energije na Kosovu, koji srpski operator (EMS) nije uspeo da nadoknadi, usporio je ove časovnike za čak šest minuta.

Sa toplijim vremenom u Evropi mogla bi da se poveća potražnja za električnom energijom širom kontinenta, dok bi odstupanje frekvencije moglo da se poveća.

“Padovi frekvencije se događaju i mehanizmi solidarnosti postoje, ali je ovo pitanje Kosovo-Srbija novo,” rekla je portparolka ENTSO-E-a Kler Kami (Claire Camus) u odgovoru na pitanja Rojtersa, dodajući da je to političko pitanje koje zahteva političko rešenje.

“ENTSO-E može da razmatra mogućnost suspenzije članstva EMS-a,” rekla je ona.

U cilju smanjenja uticaja na potrošače, operatori evropskih mreža su se u martu dogovorili da ubrizgaju taj manjak električne energije u zajedničku mrežu kako bi obnovili frekvenciju.

Šema kompenzacije je još uvek u toku, dok su se operatori dogovorili kako neće tolerisati vremensko odstupanje na mreži duže od 60 sekundi, Kami je rekla Rojtersu.

Srpski i kosovski mrežni operatori nisu odmah bili dostupni za komentar. Kosovski KOSTT je aplicirao za članstvo u ENTSO-E, međutim, Srbija i dalje opstruiše prijem.

Spor u vezi sa pitanjem uređenja i funkcionisanja mreže još više komplikuje činjenica da Beograd ne priznaje Kosovo, koje se odvojilo od Srbije 2008. godine.

Oko 40.000 Srba na severu Kosova ne plaća račune za struju kosovskim vlastima.

Njihove račune plaćao je ostatak kosovskog stanovništva, sve dok kosovsko energetsko preduzeće nije prekinulo ovakvu praksu, ostavljajući svog mrežnog operatora KOSTT bez finansijskih sredstava za kupovinu energije koja je potrebna kako bi se pokrila konzumacija na severu.

Budući da se ova energija ne “ubrizgava” u isprepletani kontinentalni evropski sistem, frekvencija je tako blago pala, zbog čega je nastalo odstupanje u mrežnom vremenu.

Evropska unija posreduje u ovom sporu, što uključuje primenu sporazuma o povezivanju KOSTT-a i kontinentalne Evrope, rekla je Kami.

Međutim, srpske vlasti su kao preduslov postavile formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, a to nije prihvatljivo za kosovske vlasti, dodala je.

Euronews

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.