Ministarstvo kulture Srbije Čekuu: Zahtev za odštetu za navodno uništavanje spomenika farsa

ministarstvo kulture i informisanja
FOTO: N1

Kosovska vlada najavila je juče osnivanje komisije čiji će biti zadatak da dokumentuje „uništavanje kosovskog kulturnog nasleđa tokom rata 1998/99“, nakon čega će biti poslat zahtev zvaničnom Beogradu za kompenzaciju. U pitanju je još jedan korak Prištine dalje u eskalaciji besmislica, odgovorilo je Prištini danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku ( Hajrulla Çeku), oglasio se kasno sinoć putem Fejsbuka gde je najavio osnovanje ove komisije, naglasivši da je u pitanju važan trenutak za Kosovo.

Kazao je da je tokom rata uništeno stotine spomenika na Kosovu, te najavio da će biti sačinjen zahtev „u skladu sa međunarodnim standardima“, kojim će se zatražiti nadokada štete od Srbije.

I ova objava Čekua je naišla na osudu srpskog ministarstva kulture i informisanja.

Komentarišući zahtev za obeštećenje, kažu da je reč o „farsi“, te da se Priština približila „eskalaciji besmislica“.

„U ovom procesu Priština je odavno izgubila orijentir u pokušaju da glumi zabrinutost za kulturno nasleđe i sve otvorenije pokazuje svoje stvarne motive“, naveli su.

Takođe smatraju da je reč o još jednom pokušaju da se srpsko kulturno nasleđe „bezočno prisvoji i zloupotrebi u funkciji stvaranja privida legitimnosti takozvanih institucija“.

Od formiranja vlade predvođene Aljbinom Kurtijem, prištinski zvaničnici sve učestalije koriste reči „kosovsko kulturno nasleđe“ i „kosovski spomenici kulture“, kada govore o verskim objektima SPC na Kosovu.

„Ovaj pokušaj obmane, prvenstveno upućen međunarodnoj javnosti, polazi od loše pretpostavke da će neveštim oponašanjem države ostvariti svoju jednostranu i destruktivnu agendu, u kojoj je kulturnom nasleđu isključivo namenjena uloga dimne zavese i taoca“, naveli su.

Kažu da je optužba na račun Srbije „opskurna“, a pogotovu zbog toga što je šalju „oni koji neguju višedecenijske tekovine uništavanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, upravo na račun onih koji su posvećeno i požrtvovano branili to kulturno nasleđe“.

„Samo od 90-ih godina, preko 2004. godine i sistematskog rušenja, paljenja i skrnavljenja srpskih spomenika, crkava i manastira, pa sve do dana današnjeg, razaranje srpskog kulturnog nasleđa u cilju brisanja tragova postojanja srpskog naroda ima kontinuitet. Jedino je novo što se uobičajenim fizičkim oblicima nasilja, sada pridružuju i ovakvi nasrtaji i lažno optuživanje Srbije“, navodi Srpsko ministarstvo kulture i informisanja.

Tvrde i da se varaju oni koji misle da će akcije Prištine ostati bez odgovora.

„Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti da neumorno ukazuje na podvale, podmetanja, i jeftine trikove i provokacije, imajući u vidu suštinski značaj i izuzetnu vrednost našeg kulturnog blaga za nacionalni identitet i svetsku baštinu“, naznačili su.

Od formiranja vlade predvođene Aljbinom Kurtijem, najviši predstavnici vlasti na Kosovu učestalo govore i najavljuju da će u Briselu tražiti od Beograda nadoknadu ratne štete, što naizlazi na osude Beograda, ali i podsećanje na uništavanje srpskih crkava i manastira devedesetih godina, a pogotovu tokom martovskog pogroma 2004. godine.

Osim nadoknade štete, iz Prištine stižu zahtevi na adresu Beograda da se vrate artefakti koji se, kako tvrde, i dalje nepravedno čuvaju u Srbiji.

Kosovski muzej poslao je dva pisma sa ovim zahtevom, od toga jedno srpskim vlastima, a drugo Međunarodnom savetu muzeja (ICOM).

Kosovski premijer takođe je zatražio da se Kosovu vrate artefakti, te kazao da su „prošle 23 godine, od kada je deo naše kulture i dalje u Srbiji“.

Iz Beograda, sa druge strane, odbacuju bilo kakva potraživanja prištinskih vlasti.

„Oni koji su palili i uništavali nasleđe i baštinu SPC na KiM nemaju ni moralno ni bilo koje drugo pravo da posežu i svojataju srpsko kulturno blago“, odgovorio je tada Kurtiju direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Prištinski muzej traži od Beograda da vrati eksponate, Kancelarija za KiM ponavlja da je to kulturno blago Srbije

Priština traži od ICOM da Srbija vrati artefakte; Beograd: Zloupotreba kulture i međunarodnih foruma

Čeku u 14 tačaka da Crkva na Kosovu nije ugrožena, ali da organizuje „političke liturgije“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.