Čeku u 14 tačaka da Crkva na Kosovu nije ugrožena, ali da organizuje „političke liturgije“

„Organizovanje političkih liturgija čini vas političkom Crkvom. Kao takvi, umesto da okupljate ljude, podstičete sukob. Večni Bog nam zapoveda da tražimo mir. Slediti uputstva ‘političkih bogova’ recept je za katastrofu, SPC je trebalo da nauči lekciju iz devedesetih“, poručio je kosovski ministar omladine, kulture i sporta Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku) večeras.

U još jednoj objavi na Fejsbuku, ovoga puta na engleskom, u najnovijem pokušaju da objasni situaciju sa Visokim Dečanima u skladu sa ranijim pismima upućivanim i Evropi Nostri i UNESCO-u o tome kako manastir nije ugrožen, te da treba da bude skinut sa obe liste ugroženih spomenika kulture, ali da za njega nije odgovorna Srbija, već Kosovo, Čeku je sada izlistao 14 tačaka.

Tvrdi da je međuverska harmonija „kvalitet koji razlikuje kosovsko društvo“, te da se „gaji posebno poštovanje prema našim bogomoljama“.

„Naša Republika je preuzela odgovornost – štitimo svoje nasleđe i garantujemo versku slobodu. Verujemo u univerzalnost kulturnog i verskog nasleđa i kao takvog u njegov objedinjavajući potencijal. Stoga se snažno protivimo pokušajima da se religija iskoristi za određene političke dobitke“.

Nabrojao je mehanizme kojima se štiti SPC, uz tvrdnju da je Kosovo ispunilo sve svoje obaveze i u Ahtisarijevom paketu, kao jednog od mehanizama zaštite, ali da samo jednu koju je Srbija imala – nije, a to je povratak „opljačkanih (muzejskih) predmeta“.

Štaviše, tokom rata 98-99, srpske snage „uništile su stotine dobara kosovske kulturne baštine“, istakao je Čeku.

U incidentima koji su Kosovskoj policiji prijavljivani sa verskih mesta, mahom krađa, od 2014 do 2021, Čeku navodi da je većina počinjena na muslimanskim objektima – 61%, 31% na katoličkim, a svega 6% na pravoslavnim.

Drugačiji je sadržaj o stanju verskih prava na Kosovu u odvojenim izveštajima koji su sačinili Stejt  Depratment:

Izveštaj Stejt Departmenta o verskim slobodama: Odluka o zemlji V. Dečana i dalje se ignoriše, 57 incidenata na verskim lokalitetima

I kosovsko civilno društvo:

Izveštaj civilnog društva na Kosovu: Kosovska vlada da obezbedi bolju zaštitu verskih objekata i potpuno sprovođenje Zakona o SZZ

Istovremeno, Srpsku Pravoslavnu Crkvu optužuje da podstiče na sukob i da „političkim liturgijama“, i time što sledi „političke bogove“ šalje „recept za katastrofu“, umesto da je naučila „lekciju iz devedesetih“.

A takva „politička liturgija“ odigrala se ove nedelje u kampusu Univerziteta u Prištini u hramu „tokom Miloševićeve genocidne vladavine“.

„Politička liturgija SPC je direktan pritisak na sud, napad na nezavisnost sudije i kršenje vladavine zakona“, poručio je ministar omladine, kulture i sporta.

Ni u jednoj od 14 tačaka nije spomenuo pravosnažnu i konačnu odluku vraćanja manastirske zemlje Visokim Dečanima, koja od 2016. nije sprovedena još uvek, a što je jedan od glavnih razloga koje je Eparhija Raško-prizrenska navela nedavno za prekid saradnje sa kosovskim institucijama.

U nastavku objavljujemo prevod Čekuovog saopštenja.

 


1. Kosovski poreski obveznici platili su 6,9 miliona evra, dok je EU dodala još 2,9 miliona evra za obnovu oko 50 pravoslavnih mesta i objekata oštećenih u neredima u martu 2004. godine. Kosovski sudovi sudili su desetinama počinilaca sa zatvorskim kaznama u rasponu od 21 meseca do 16 godina.
2. Kosovska policija ima posebnu jedinicu za kulturno nasleđe koja štiti pravoslavne crkve. Od 201 pripadnika jedinice, 30 (15%) su kosovski Srbi. Prema policiji Kosova i misiji KFOR-a na Kosovu, poslednji ozbiljni incident u blizini pravoslavne crkve dogodio se 2007. godine.
3. Prema kosovskoj policiji, od 57 incidenata na verskim mestima tokom 2020. godine, samo se osam dogodilo u pravoslavnim crkvama, dok se 45 dogodilo na muslimanskim mestima. Većina od 57 incidenata bili su slučajevi krađe, dok nijedan nije klasifikovan kao verski motivisan.
4. Od 2014. do 2021. godine policija je prijavila 537 incidenata na verskim mestima (uglavnom krađa), od toga 329 (61%) na muslimanskim, 166 (31%) na katoličkim i 32 (6%) na pravoslavnim mestima. Kosovska policija obezbeđuje oko 200 pravoslavnih lokaliteta (na 24 od njih 24 sata dnevno).
5. Institucija Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, kao i pravoslavne crkve u zemlji, uživaju sve ustavne, zakonske i institucionalne garancije koje obezbeđuju puno poštovanje njihovih prava, kao i visok nivo bezbednosti.
6. Međuverska harmonija je kvalitet koji razlikuje kosovsko društvo. Gajimo posebno poštovanje prema našim bogomoljama i pružili smo nebrojene istorijske dokaze o njihovoj aktivnoj zaštiti.
7. Kosovski zakon o posebnim zaštitnim zonama garantuje zaštitu 45 pravoslavnih crkava i manastira, drugih verskih lokaliteta, kao i istorijskih i kulturnih lokaliteta od posebnog značaja za srpsku zajednicu (hiljade hektara).
8. Kosovo je uspostavilo Savet za sprovođenje i nadgledanje kako bi nadgledalo i olakšalo sprovođenje odgovarajućeg zakonodavstva. IMC ima pet članova, dva ministra vlade, EU, OEBS i Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu.
9. Aneks Ahtisarijevog plana o kulturnom nasleđu postavlja 15 glavnih obaveza u šest članaka. Kosovo je ispunilo sve svoje dužnosti. Postoji samo jedna obaveza koja uključuje Srbiju, ali nikada nije sprovedena: povratak opljačkanih predmeta na Kosovo.
10. Srbija nastavlja da nepravedno drži opljačkanu arheološku i etnološku kolekciju Kosova (1247 predmeta), u potpunom kršenju prvobitnog sporazuma, UNESCO-ove konvencije o kulturnim dobrima i Ahtisarijevog plana.
11. Tokom rata 98-99, srpske snage uništile su stotine dobara kosovske kulturne baštine. Presudama Haškog tribunala o kazni izrečene su im zločini protiv čovečnosti. Do sada, bez prihvatanja odgovornosti, izvinjenja, odštete od Srbije.
12. Naša Republika je preuzela odgovornost – štitimo svoje nasleđe i garantujemo versku slobodu. Verujemo u univerzalnost kulturnog i verskog nasleđa i kao takvog u njegov objedinjavajući potencijal. Stoga se snažno protivimo pokušajima da se religija iskoristi za određene političke dobitke.
13. Organizovanje političkih liturgija čini vas političkom Crkvom. Kao takvi, umesto da okupljate ljude, podstičete sukob. Večni Bog nam zapoveda da tražimo mir. Slediti uputstva „političkih bogova“ recept je za katastrofu, SPC je trebalo da nauči lekciju iz devedesetih.
14. U toku je postupak oko imovinskog spora za nedovršenu građevinu izgrađenu u kampusu Univerziteta u Prištini tokom Miloševićeve genocidne vladavine. Politička liturgija SPC je direktan pritisak na sud, napad na nezavisnost sudije i kršenje vladavine zakona.

Povezani tekstovi:

Eparhija: Proslavljanje verskih praznika je osnovno pravo zakonski regulisano; Policija i tužilaštvo da reaguju

Europa Nostra odgovorila Prištini: Nominacija i odluka o V.Dečanima u skladu sa profesionalnim standardima, traže sastanak



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.