Čeku: Pokrećemo postupak za nadoknadu štete od Srbije za uništavanje stotine spomenika na Kosovu

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Kosova na današnjem sastanku izglasala je osnivanje državne komisije koja će dokumentovati uništavanje kosovskog kulturnog nasleđa tokom rata 1998/99.

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku ( Hajrulla Çeku) rekao je da je uspostavljanje ove komisije važan trenutak.

Prema njegovim rečima, proces je zvanično pokrenut kako bi se od Srbije zahtevala odgovornost i kompenzacija za namerno uništavanje stotina spomenika na Kosovu.

„Članovi komisije biće profesionalci i predstavnici državnih i profesionalnih institucija, kao i međunarodni stručnjaci. Komisija će uzeti u obzir svu dokumentaciju koja je do sada urađena“, rekao je on.

Dalje je naglasio da će ova komisija imati zadatak da sastavi državni inventar sa svim spomenicima uništenim tokom rata 1998. i 1999. godine.

„Na ovom dokumentu i u skladu sa međunarodnim standardima biće sastavljen zahtev za kompenzaciju“, napisao je Čeku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.