I Kurti zahteva od Beograda da „vrati“ Kosovu eksponate; Petković: Provokacija

Foto: Ekonomia onlajn

Vest je ažurirana

„Iako su prošle 23 godine, deo naše kulture i dalje je u Srbiji i zahtevam da se vrati“, nakon dva pisma koje je kosovski muzej uputio srpskim vlastima, ali i Međunarodnom savetu muzeja (ICOM), zahtev da se vrate artefakti iz Beograda, stiže danas i od kosovskog premijera, Aljbina Kurtia. „Oni koji su palili i uništavali nasleđe i baštinu SPC na KiM nemaju ni moralno ni bilo koje drugo pravo da posežu i svojataju srpsko kulturno blago“, odgovorio mu je u međuvremenu direktor Kancelarije za KiM, Petar Petaković.

„Drevna arheološka izložba Dardanije predstavlja artefakte iz doba neolita. Ovo blago i dalje je nepotpuno, jer se možda najvažniji deo nalazi u beogradskim muzejima“, kazao je danas kosovski premijer na promociji kataloga arheološke izložbe Nacionalnog muzeja Kosova, prenose prištinski mediji.

Zbog toga, prema njegovim rečima, pitanje artefakata Kosovo iznosi i na međunarodnim forumima.

„To nije jedino što je Srbija prekršila“, tvrdi Kurti.

Optužuje Srbiju da je „nastavila da uništava“ kosovske spomenike kulture i da to, kako dodaje, nije bilo slučajno, zbog čega traži pravdu.

„Naš zahtev za pravdom uskoro će dobiti konkretan oblik“, poručio je.

Osvrnuo se danas i na pitanje objekata SPC na Kosovu.

Ponovio je da su kosovske institucije učinile dovoljno za zaštitu pravoslavnih objekata i dodao da su i džamije i crkve „izvor identiteta i ponosa“, prenosi Ekonomia online.

„Nasleđe je jedan od najmoćnijih resursa. Jača vezu sa istorijom i neguje odgovornost za buduće generacije“, ističe Kurti i dodaje da kosovska vlada ima volju i znanje da i dalje štiti i razvija kulturno nasleđe.

Kancelarija za KiM: Provokacije i zamene teza

„Uzaludnim Kurtijevim pokušajima da povrati svoj imidž poljuljan debaklom u Briselu služe i najnovije provokacije da od Beograda ponovo potražuje umetničke artefakte i podlo zamenjujući teze optužuje Srbiju da uništava nepostojeće ‘kosovske spomenike’”, reagovao je u međuvremenu direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Petković ističe da „oni koji su palili i uništavali nasleđe i baštinu SPC na KiM nemaju ni moralno ni bilo koje drugo pravo da posežu i svojataju srpsko kulturno blago i svaki takav pokušaj biće osujećen u startu“.

Direktor kosovskog muzeja, Ajet Leci, takođe je danas, kako prenosi dalje Ekonomia onlajn, optužio Srbiju da je uzela 1.247 eksponata.

„Imamo eksponate koje je uzeo srpski okupator i nisu vraćeni u muzeje“, kazao je Leci.

Zapravo, Leci je samo ponovio ono što je i ranije 20. maja napisao u pismu Narodnom muzeju u Beogradu, Etnografskom muzeju u Beogradu i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) sa zahtevom da vrate artefakte koji se, kako je tada poručio, i dalje “nepravedno” čuvaju u Srbiji. Leci je ovo pismo uputio sa kosovskom ministarkom Donikom Gervalom.

Tada mu je odgovorila Kancelarija za KiM, navodeći da se radi o kulturnom blagu države Srbije, da Kosovo nije priznato, ali da su njegove vlasti pokazale da ugrožavaju kulturnu baštinu, te da je ovo pitanje za dijalog pod posredstvom EU.

On se potom obratio i Međunarodnom savetu muzeja ICOM, sa istim zahtevom.

Osim njega, i kosovski ministar omladine, kulture i sporta, Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku), takođe je optužio Srbiju da je „opljačkala muzejske predmete“.

U svom nedavnom obraćanju javnosti, preko svoje Fejsbuk stranice na kojoj se inače često oglašava, objavljujući pre svega, skenirana pisma obraćanja međunarodnim agencijama i zvaničnicima u vezi sa manastirom Visoki Dečani naveo je u 14 tačaka da Crkva na Kosovu nije ugrožena ali i da jesu ukradeni kosovski eksponati.

On je kazao da je Kosovo ispunilo sve svoje obaveze i u Ahtisarijevom paketu, kao jednom od mehanizama zaštite, ali da samo jednu koju je Srbija imala – nije, a to je povratak „opljačkanih (muzejskih) predmeta“.

Kako je tada istakao Čeku, tokom rata 98-99, srpske snage „uništile su stotine dobara kosovske kulturne baštine“.

Povezane vesti: 

Prištinski muzej traži od Beograda da vrati eksponate, Kancelarija za KiM ponavlja da je to kulturno blago Srbije

Priština traži od ICOM da Srbija vrati artefakte; Beograd: Zloupotreba kulture i međunarodnih foruma

Čeku u 14 tačaka da Crkva na Kosovu nije ugrožena, ali da organizuje „političke liturgije“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.