Priština traži od ICOM da Srbija vrati artefakte; Beograd: Zloupotreba kulture i međunarodnih foruma

ministarstvo kulture i informisanja
FOTO: N1

„Svedoci smo još jednog ozbiljnog falsifikata kako privremenih institucija u Prištini tako i tzv. Nacionalnog muzeja Kosova“, oglasilo se danas srpsko ministarstvo kulture i informisanja, nakon što je iz Prištine stigao još jedan zahtev – „da se Kosovu vrate artefakti koji su uzeti tokom 1998. i 1999. godine“.

Nakon što se krajem maja meseca obratio Narodnom muzeju u Beogradu, direktor „Nacionalnog muzeja Kosova“, Ajet Leci, uputio je pismo i Međunarodnom savetu muzeja ICOM.

Leci je u novom pismu izneo isti zahtev:

Srbija ima obavezu da vrati artefakte koji su uzeti tokom 1998. i 1999. godine“, poručio je, prenosi prištinska Koha.

U popodnevnim satima oglasilo se i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

„Reč je o zloupotrebi kulture i međunarodnih foruma, kao i obmanjivanju javnosti sa isključivim ciljem promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta navodnih institucija“, poručili su.

Upitali su – kako nešto može da pripada ustanovi koja 1998. i 1999. godine nije ni postojala.

Koliko ustanova u oblasti kulture je obavljalo svoju delatnost na teritoriji AP KiM pre 1999. godine? Kojim ustanovama je omogućenom da nastave sa svojim radom na toj istoj teritoriji nakon juna 1999. godine?

Ujedno smatraju da se radi o pokušaju skretanja pažnje sa „stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, koje je pod neprekidnom pretnjom, od fizičkog uništenja i skrnavljenja do falsifikovanja i preotimanja, što je i na međunarodnom planu dobro prepoznato“.

Ministarstvo navodi i da „po ustaljenom obrascu“, očekuju od Prištine da „praznim govorom o pravu i obavezama prikrije neispunjavanje sopstvenih obaveza i odsustvo prava za srpski narod i baštinu“.

Pozvali su sve organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa da „ne podležu ovakvim pritiscima“, već da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama.

„Cilj ovakvih pokušaja je providan, da ponavljanjem fraza iza kojih ne stoji ništa osim beskrupulozne želje za promocijom sopstvenih političkih ciljeva, učine normalnim ili uverljivim tvrdnje koje su svakom iole upućenom, i laiku i stručnjaku očigledno besmislene“, dodaje se u odgovoru Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

„One su očigledno neuverljive svakome ko pamti bar nekoliko godina unazad, neizbrisive slike užasnog uništavanja kulturnog i verskog nasleđa, i svakome ko zna išta i o današnjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, gde je ugrožavanje i prava i baštine teška i tužna svakodnevica srpskog naroda“, poručili su.

Ministarstvo kulture i informisanja dodaje da ostaje posvećeno zaštiti kulturnog nasleđa „od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe“ i neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora.

Direktor Nacionalnog muzeja Kosova Ajet Leci obratio se 20. maja pismom i Narodnom muzeju u Beogradu, Etnografskom muzeju u Beogradu i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) sa zahtevom da vrate artefakte koji se, kako je poručio, i dalje “nepravedno” čuvaju u Srbiji, a uz propratno pismo Donike Gervale Švarc.

Tada mu je odgovorila Kancelarija za KiM, navodeći da se radi o kulturnom blagu države Srbije, da Kosovo nije priznato, ali da su njegove vlasti pokazale da ugrožavaju kulturnu baštinu, te da je ovo pitanje za dijalog pod posredstvom EU.

Više o tome u:

Prištinski muzej traži od Beograda da vrati eksponate, Kancelarija za KiM ponavlja da je to kulturno blago Srbije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.