Kurti: Moji ministri u ponedeljak u Preševskoj dolini, mislim da su zbog toga zatražili da Brnabić dođe na Kosovo, nek’ dođe, nezavisniji i demokratskiji smo od Srbije

Kurti i Brnabić u Londonu
Foto: Tim Džuda, Tviter

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da premijerka Srbije Ana Brnabić može da dođe na Kosovo da vidi koliko je demokratska država Kosovo.

Kurti je rekao da će Brnabić ući na Kosovo sa ličnom kartom beogradskih vlasti, prema postignutom dogovoru.

„Neka Brnabić uđe na Kosovo sa ličnom kartom koju su izdale vlasti u Beogradu i neka vide da sve funkcioniše kao demokratska država, koja je demokratskija i nezavisnija država od Srbije“, rekao je Kurti.

On je potvrdio da će dva ministra njegovog kabineta boraviti u ponedeljak u Preševskoj dolini, dodajući da i sam planira da ode jednog dana.

„Agenda naše vlade već je predvidela posetu Preševu, Medveđi i Bujanovcu. Vladini zvaničnici će otići u ponedeljak. Moj utisak je da su, kada su shvatili da će moji ministri ići tamo, zatražili i da dođe Brnabić. Otići ću jednog dana, ali to nije naša poseta kao reakcija na dolazak Brnabićeve“, dodao je on.

Što se tiče registarskih tablica, Kurti je pozvao građane Srbe da svoje tablice preinače u RKS u roku do 31. oktobra.

On je rekao da će na ovaj način dobiti i do 5.000 evra neplaćanjem akciza i poreza.

„Što se tiče registarskih tablica, daćemo sve od sebe diplomatski i politički, pozivam sve građane i srpsku zajednicu da što pre preinače tablice jer imaju ova dva meseca da dobiju do 5.000 evra ne plaćajući PDV, akcize i carinu, porez, rok je 31. oktobar. Što pre to urade, više hiljada evra za njih i za svoju državu, imaju koristi od toga, ne gube. Reč je o nekoliko hiljada automobila jer čak i deo kosovskih Srba već ima RKS registarske tablice, kao što imaju kosovske lične karte”, rekao je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.