Brnabić danas na Severu Kosova, a Bisljimi i Nagavci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi

Ana Brnabić Besnik Bisljimi
FOTO: Slobodan Miljević/KoSSev

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, danas će boraviti na Severu Kosova nakon što joj je Priština odobrila posetu. Gotovo istovremeno, zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi i ministarka u Kurtijevoj vladi, Arbrie (Arbërie) Nagavci, posetiće Preševo, Medveđu i Bujanovac, potvrdili su iz kosovske vlade, ali za sada, još uvek ne i iz Beograda.

Jednodnevnu posetu premijerke Srbije u pratnji Petra Petkovića i direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Mihaila Jovanovića, najavila je u subotu Kancelarija za KiM. Brnabić će danas prvo posetiti Kosovsku Mitrovicu, a potom i Zvečan i Leposavić.

„Poseta predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, Kosovu i Metohiji, ima za cilj da prenese poruke za očuvanje mira i stabilnosti, u okviru kojih se jedino može ostvariti ostanak i opstanak Srba na KiM“, istakli su iz Kancelarije za KiM.

Predsednica Vlade će u Mitrovicu doći u prepodnevnim satima, gde će obići prvi multimedijalni centar na Severu, kao i Duhovnu akademiju.

Nakon toga, kako je najavljeno, predviđena je i njena poseta manastiru Banjska u opštini Zvečan.

Ona će potom u Leposaviću, obići socijalno ugroženu porodicu braće Radosavljević, koja se zvanično useljava u novu kuću, a koja je ovoj porodici izgradila Vlada Republike Srbije, preko Kancelarije za KiM.

Posetu opštini Leposavić, premijerka će, kako je u subotu najavljeno, završiti obilaskom porodičnih poljoprivrednih gazdinstva.

U subotu je takođe potvrđeno da je Priština odobrila posetu srpskoj premijerki, ali i najavljeno da će istog dana u Bujanovcu, Preševu i Medveđi boraviti ministri iz Kurtijeve vlade.

Kurti je istog dana kazao da premijerka Srbije može da dođe na Kosovo „da vidi koliko je demokratska država“, dok je ujedno izneo mišljenje da je upravo zbog posete delegacije iz Prištine koja je prethodno najavljena, Beograd zatražio da Brnabić dođe na Kosovo.

U toku jučerašnjeg dana Kurti je ujedno kazao da očekuje da će Brnabić biti „oprezna u izjavama“, odnosno da neće davati izjave koje izazivaju podele, tenzije i destabilizaciju, odnosno da neće raditi ono što, prema njegovom viđenju, radi direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Najava posete Ane Brnabić Severu Kosova naišla je na oduševljenje Srpske liste, ali i razočarenje Srpskog nacionalnog foruma, jer posetom nisu obuhvaćene opštine južno od Ibra.

Predstavnici Srpske liste ređali su se tokom prethodnog dana sa porukama za beogradske medije – da građani na Severu Kosova željno iščekuju dolazak premijerke.

„Dolazak Brnabić za Srbe znači mnogo, jer šalje poruku da naš narod nije sam i da će uvek uz sebe imati svoju državu“, kazao je predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi, Goran Rakić.

Poslanik u kosovskom parlamentu, Igor Simić, zahvalio se premijerki što dolazi „u ovako delikatnom trenutku da pruži podršku narodu i pomogne svima njima da prebrode period koji dolazi“, a pre svega zbog pregovora koji predstoje u vezi sa registarskim oznakama.

Gradonačelnik Severne Mitrovice ujedno se juče oglasio i to za agenciju Tanjug navodeći da je poseta premijerke važna kako za građane na Severu Kosova, tako i za one južno od Ibra i izneo očekivanje da će, uprkos kiši, mnogi građani doći da je dočekaju i pozdrave.

Šta je sa „jugom“? Žive li tu Srbi ili su oni otpisani?

Sa druge strane, Srpski nacionalni forum zatražio je od Brnabić da ne poseti samo Sever Kosova, već i da „pređe reku Ibar“, uz pitanje – A šta je sa „jugom“? Žive li tu Srbi ili su oni otpisani?

Poručuju da Srbi Kosova i Srbi Metohije u svojim sredinama takođe žele da ugoste srpskog premijera.

„Zašto je premijerka odabrala da poseti samo Sever? Ima li to veze sa reciprocitetom i sa posetom ministara tzv. Kosovske vlade jugu Srbije!?… SNF ne bi voleo da je razlog tome višegodišnja najava predsednika Republike Srbije da teritorije ‘ispod Ibra gubimo’, da je on oduvek bio za razgraničenje, i da su ove dve uslovljene posete uvod u psihološku pripremu srpske javnosti za ostvarenje ‘večite želje predsednika’ da podeli Kosovo, ali i južnu Srbiju, kako bi razmenio teritorije i razgraničio se sa Albancima“, naveli su iz ovog Foruma.

Srpsku listu pitaju koja je njihova ulogu u „čitavoj ovoj ujdurmi“ i da li svojim ponašanjem daju legitimitet takvoj politici srpskog predsednika.

Brnabićki poručuju da sada ima priliku da pokaže da „strahovanja SNF nemaju osnova, kao i da Srbi ‘južno od Ibra’ nisu otpisani“.

„Stoga je pozivamo da u sklopu svoje posete, poseti i Centralno Kosovo, da poseti Pomoravlje, da poseti Šar planinu, da poseti Metohiju…. Nadamo se da će premijerka i njen kabinet uvažiti naš poziv“, naveli su u jučerašnjem saopštenju.

Delegacija iz Prištine u poseti Bujanovcu, Preševu i Medveđi

I dok će Brnabić biti na Severu, zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, zajedno sa kosovskom ministarkom prosvete, nauke, tehonologije i inovacija, Arbrie (Arbërie) Nagavci, boraviće na jugu Srbije.

Ujedno je objavljena zvanična agenda prema kojoj je u 10 i 30 planiran sastanak delegacije sa Kosova sa Nacionalnim većem Albanaca, potom sa Šaipom Kamberijem, čelnicima opštine Bujanovac. Planirana su posete školama u Trnovcu i Preševu, pa potom i radni ručak sa političkim liderima Preševa.

Za kraj posete u 17.30 delegacija sa Kosova sastaće se sa udruženjima, preduzetnicima i, kako se navodi, „istaknutim ličnostima“.

Pročitajte još:

Kurti uoči posete Brnabić: Očekujemo da neće davati izjave koje stvaraju podele, kao što to radi Petković

Kurti: Moji ministri u ponedeljak u Preševskoj dolini, mislim da su zbog toga zatražili da Brnabić dođe na Kosovo, nek’ dođe, nezavisniji i demokratskiji smo od Srbije

Kallxo: Priština odobrila posetu Ane Brnabić Severu

Trajković: Poseta Ane Brnabić Severu licemerna

Premijerka Srbije u ponedeljak na Severu Kosova

Danas: Zašto Ana Brnabić kao premijerka nikada nije bila na KiM?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.