Poseta kosovskih ministara Bujanovcu i Preševu u senci neslaganja sa Arifijem

FOTO: Fejsbuk stranica Šaip Kamberi

I dok je za srpsku javnost danas glavna vest prva poseta srpske premijerke Severu Kosova, još jedna značajna poseta – ‘sa druge strane’ odigrala se istovremeno na jugu Srbije.

Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi (Bislimi), zajedno sa kosovskom ministarkom prosvete, nauke, tehnologije i inovacija, Arberie (Arbërie) Nagavci, boravi takođe u jednodnevnoj poseti Preševu i Bujanovcu.

Prema zvaničnoj agendi, održani su sastanci sa predsednikom Nacionalnog saveta Ragmijem Mustafom, poslanikom u srpskom parlamentu Šaipom Kamberijem i čelnicima opštine Bujanovac. Planirane su posete školama u Trnovcu i Preševu, pa potom i radni ručak sa političkim liderima Preševa.

Inače, kosovski zvaničnici su za sada malo medijske pažnje poklonili svojoj poseti opštinama na jugu Srbiji. Na društvenim mrežama na kojima se aktivno oglašavaju, još uvek nema informacija o današnjoj poseti, ali ni sama vlada na sajtu nije izdala saopštenje do objavljivanja ove vesti.

Oglašavajući se nakon sastanka, Arifi je na Fejsbuku potvrdio da je goste iz Prištine informisao o situaciji u kojoj se nalaze Albanci u „Preševskoj dolini“, kako Albanci zovu opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu.

Od Bisljimija je zatražio da upravo pitanje juga Srbije bude deo dijaloga sa srpskom stranom, a upravo jug Srbije, odnosno, kako to Kurti predstavlja, prava Albanaca u Preševskoj dolini je četvrta tačka u Kurtijevom planu od šest tačaka za razgovore sa Srbijom.

Oglasio se nakon sastanaka i Šaip Kamberi, koji je potvrdio razgovore o „opštim političkim tokovima u Preševskoj dolini i regionu“, kao i uključivanje Albanaca iz ovog dela Srbije u dijalog u Briselu i to „primenjujući principe reciprociteta“, takođe, „potrebi većeg prisustva Republike Kosovo u Dolini sa konkretnim projektima“, te „potrebama građana Doline na samom Kosovu“.

U Bujanovcu su Bisljimi i Nagavci razgovarali i sa predsednikom opštine Nagipom Arifijem.

Iako je bila planirana, poseta Osnovnoj školi “Ibrahim Keljmendi” u Preševu nije realizovana, te su umesto toga kosovski ministri posetili osnovnu školu “Zejnel Hajdini“ u selu Rajince, javlja JUGpress.

JUGpressovi izvori među Albancima u Preševu navode da je direktor te škole Fitore Sahiti otkazao posetu prema „naređenju“ predsednika opštine Šćiprima Arifija sa kojim dvoje ministra nije planiralo da se sastane danas, kao ni sa predsednikom Skupštine opštine Preševo Samijem Saljihuom.

Inače, gradonačelnik Preševa, Šćiprim Arifi, sa kojim ministri iz Prištine nisu planirali poseban susret, već su ga pozvali na zajednički ručak na kraju posete, na koji nije otišao, kritikovao je Samoopredeljenje, rekavši da ima destruktivan pristup i pristup podelama tri opštine na jugu Srbije u kojima u značajnom broju žive Albanci.

Arifi je prethodno, danas u emisiji „60 minuta“ na KTV, kritikovao Bisljimija i Nagavci, što nisu prvo posetili opštinu Preševo, već su svoju posetu započeli u Bujanovcu.

Kazao je da je kosovska vlada ovakvim postupcima ignorisala opštinu Preševo i omalovažila građane.

„Zbog toga nisam smatrao za shodno da učestvujem na tom sastanku lidera. To je obostrani pristup, jer sam video jasne pokušaje da se zaobiđe Preševo, zbog čega mi je žao“, rekao je Arifi za KTV.

Tvrdi da je razlog što su ga ministri iz Prištine zaobišli to što Samoopredeljenje ne voli kritike, a upravo je Arifi kritikovao rad aktuelne vlade, pre svega kada je u pitanju „reciprocitet“ sa Srbijom, rekavši da on „ne počinje registarskim tablicama i ne završava se putnim ispravama“.

„Oni žive od onoga što je svako od njih proslavio. Rezultati prošlih izbora su ih malo zaslepili uspehom, nisu im potrebne kritike ljudi poput mene koji kritikuju racionalno. Mislim da reciprocitet sa Srbijom ne počinje od registarskih tablica i završava se dokumentacijom za granicu. Za mene je reciprocitet od suštinskog značaja. Ako Albanci Preševske doline nemaju pravo da koriste nacionalne simbole, onda ni Srbi na severu Kosova ne bi trebalo da imaju pravo da ih koriste. Ako su Albanci u Dolini pasivni, onda bi i Srbi na severu Kosova trebalo da budu pasivni. Ako Vlada Srbije u poslednjih 10-15 godina uloži 400-500 miliona dolara na sever Kosova, onda bi i Vlada Kosova trebalo da uloži ove investicije u Dolinu. Ako u Skupštini Kosova ima mesta rezervisanih za Srbe, onda bi trebalo da budu mesta i za Albance u Skupštini Srbije. Ovo je za kritiku. Takođe ima dosta prostora za kritiku Samoopredeljenja kada je u pitanju unutrašnja politika. (…) U situaciji kada je Albancima teško da budu pasivizirani i diskriminisani 30 godina, sada imamo drugi problem, da LVV želi destruktivan pristup u Preševskoj dolini. Ovo je nešto o čemu treba da brinete“, rekao je Arifi.

Arifi je za istu televiziju danas podsetio na princip, kako je kazao, toga da su svi albanski premijeri, predsednici i ministri, koji su posetili tri opštine, prvo dolazili u Preševo.

„Svaki državni funkcioner do sada je počeo da posećuje opštinu Preševo a ne negde drugde. To je princip. Ovo je bez presedana, ni Rugova, ni Tačijeva vlada, nikada nisu započinjali sastanke nigde drugde, osim u mestu gde se nalazi spomenik, u mestu gde je takođe počeo i razvijao se rat UČPMB, gde je broj Albanaca veći, mi Albanci činimo 98 posto. Svaki ministar za poslednjih 15 godina je započeo posete odavde. Nisu uspeli da zadrže na vlasti staru političku klasu koja je ovde bila 30 godina. Sada, od besa što nisu uspeli da održe vlast, ne posećuju i ne šalju novac”, rekao je Arifi i dodao da Vlada Kosova treba da podeli dva miliona evra koje je obećala, a ne da pravi podele.

On kaže da je ovaj selektivan pristup počeo u aprilu ove godine, kada je Arifi pobedio na izborima u Preševu. Posebno je kritikovao ministra za infrastrukturu Ljiburna Aljijua.

„Videli ste da je LVV na čelu sa Ljiburnom Aljijuom pokušala flagrantno da se umeša u demokratske procese promene lokalne vlasti u opštini Preševo i od tog trenutka Samoopredeljenje je totalno destruktivno. Od aprila, kada smo došli na čelo lokalne uprave, zahtevamo da se sastanemo sa Vladom Kosova. Nije prihvaćeno. Gradonačelnik Gnjilana pokušao je da poseti Preševo, ali ga je u poslednjem trenutku zaustavio Ljiburn Aljiju. U ovom obliku LVV će mi se osvetiti, a neće ni poslati dva miliona evra koliko je Vlada Kosova odlučila prošle godine“.

Upravo je o dva miliona evra u Bujanovcu govorio danas i zamenik kosovskog premijera, kazavši, međutim, da je Vlada Kosova izdvojila ovaj novac za sve tri opštine, namenjen poboljšanju života građana i jačanju civilnog društva.

U izveštaju JUGpress-a koji je pratio posete kosovskih ministara u Bujanovcu, koji je takođe potvrdio izostanak sastanka sa Arifijem sa jedne strane, a sa druge njegovo nepojavljivanje na zajedničkom ručku, primećuje se da je u sukobu dve strane Albanaca „najveća optužba, već tradicionalno, da oni drugi nisu dovoljno patriote i ko sarađuje sa Beogradom a ko ne“.

Kako je za to vreme prošla prva zvanična poseta srpske premijerke Severu Kosova, u posebnim vestima:

Kurti povodom navoda Brnabić: Srbi su bezbedni, oni koji se tako ne osećaju su kriminalci

Brnabić u manastru Banjska: ZSO kičmeni stub Briselskog sporazuma; Čuvajte jedinstvo, teškom mukom smo ga stekli

Brnabić u Kosovskoj Mitrovici: Na administrativnoj liniji sam se osećala kao svoj na svome

Spirić: Nema ponosnijeg i lepšeg dana, nego kada je premijer naše države sa nama

Ana Brnabić stigla u Kosovsku Mitrovicu

Brnabić danas na Severu Kosova, a Bisljimi i Nagavci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.