Četiri ministra iz Prištine nisu dobila dozvolu Srbije da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo

FOTO: Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu) Fejsbuk

Srbija je rano jutros uskratila dvodnevnu posetu Medveđi, Bujanovcu i Preševu – ministarki obrazovanja Arberi Nagavci, ministru finansija Hekuranu Muratiju, ministru kulture Hajrulahu Čekuu i ministru za infrastrukturu Ljiburnu Aljiu, tvrde danas u Prištini. Iz Beograda još uvek nema potvrde.

Kako je jedan od ovih ministara iz Prištine – Ljiburn Alji, povrdio na Fejsbuku, od srpskih vlasti odgovor su dobili rano jutros, neposredno pred polazak, i to „bez ikakvog razloga“ im je poseta uskraćena, dodaje.

„Odbijeno nam je danas u 07:13. U negativnom odgovoru koji je stigao preko naše kancelarije za vezu u Beogradu ne navodi se razlog za odbijanje“, naveo je Aljiu.

Ovi ministri iz Prištine planirali su da posete četiri srpske opštine sa albanskom većinom povodom Dana albanske zastave koji proslavljaju sutra.

Zahtev srpskim vlastima za boravak u ovim opštinama prethodno su uputili 24. novembra sa detaljima plana posete, dodajući da je to učinjeno u skladu sa briselskim dogovorom.

Kosovski ministri su planirali da u ovom delu Srbije borave danas i sutra.

„Odbijanje zahteva je otvorena prepreka da se pomogne diskriminisanim građanima Albanije u Preševu, Medveđi i Bujanovcu“, kaže Aljiu.

Srpske vlasti se nisu javno oglasile i potvrdile ovu vest.

Zabrane i sa druge strane

Kosovske vlasti su ove nedelje uskratile dolazak direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petru Petkoviću, koji je planirao da poseti manastir Visoki Dečani na dan ktitorske slave i obiđe više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica na KiM-u. I ova poseta je trebalo da traje dva dana.

Da mu je poseta uskraćena potvrdio je sam Petković. Portparol EU, Peter Stano, pozvao je potom Prištinu da ponovo razmotri svoju odluku, potvrđujući da je ona bila adekvatno najavljena i u skladu sa sporazumom o posetama zvaničnika.

Ćendresa Fazljiu (Qëndresa Fazliu) iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova rekla je potom za Radio slobodna Evropa da je ovo ministarstvo spremno da preispita svoje stavove i eventualno odobri buduće posete, ali to zavisi od spremnosti Petkovića da se „udrži od provokativnih izjava kada su građani i kosovske institucije u pitanju“.

Inače, posete Kosovu se već duže vreme Petkoviću ne dozvoljavaju, a upravo je to bila i jedna od tema u Briselu između dve delegacije. Takođe, na poslednjim razgovorima glavnih pregovarača, između njega i Besnika Bisljimija, nedavno uskraćivanje kosovskim bokserima da se takmiče na međunarodnom šampionatu u Beogradu je takođe za kosovsku delegaciju bila, kako su naveli, jedna od glavnih tema. Srpska strana se nije o tome oglašavala.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.