Milica Rakić Andrić: Najave prelivanja nasilja na Balkan i Kosovo nisu utemeljene

FOTO: KoSSev

„Ne vidim logiku iza strahova da bi Srbija mogla samoinicijativno da izazove nerede na Balkanu. Situacija je dovoljno nepredvidiva i opasna za bilo koga da eksperimentiše sa dodatnim sukobima u ovom trenutku. Uz to, Aleksandar Vučić se već deceniju drži politike balansiranja između EU perspektive Srbije i prijateljstva sa Rusijom i Kinom. Ako je to radio u mirnodopskom periodu, ne razumem zašto bi se te politike odrekao sada kada je rizik od posledica jasnog određivanja prema jednoj strani očigledniji nego ikada pre“, ocenjuje za Danas Milica Rakić Andrić iz Nove društvene inicijative, nevladine organizacije iz Kosovske Mitrovice, u odgovoru na pitanje da li su realna strahovanja da bi rat u Ukrajini mogao da ima posledice na situaciju na Kosovu i region, s obzirom na odnose režima u Rusiji i Srbiji.

Nažalost, napominje ona, „Ukrajina od juče ujutru služi kao primer šta može da se desi u zemljama koje su neka vrsta spone između Evrope i Azije i koje zbog toga, ali i zbog svoje ograničene odbrambene sposobnosti prosto moraju da nauče da balansiraju dva tasa na vagi – Zapad i Istok“.

„Što se tiče javnog mnjenja među Srbima na Kosovu, u ovom trenutku ne mogu da ocenim opšte reakcije na jučerašnje napade, ali prethodnih dana zajednica jeste bila preokupirana onim što vide kao licemerje Zapada nakon reakcija na Putinovo priznanje nezavisnosti dve ukrajinske oblasti. Tu je i zebnja zbog toga kako će se situacija razvijati na Kosovu, kakve reakcije kosovske i srpske vlade mogu uslediti, a njih većinom hrane i brojne, prema meni neutemeljene, najave prelivanja nasilja na Balkan“ – zaključuje Milica Rakić Andrić.

Danas

Pročitajte još:

Kriza u Ukrajini povod Prištini: „Ako Srbija misli da napadne Kosovo suočiće se i sa NATO“

Kosovska vlada uvela sankcije Rusiji

Ponoš: Neprihvatljivo vojno rešavanje Ukrajinske krize, Srbija prošla kroz takvo iskustvo 1999.

Poslanici u PR o uvođenju sankcija Rusiji; Bahtiri poziva na jačanje KBS, „da se zaštiti Sever“ – „Srbija oruđe Rusije“

Prištinski zvaničnici: Putin diktator; Spremni smo za sankcije i mere, da kaznimo agresiju Rusije

Rusija napala Ukrajinu, Priština i zapad osudili, čeka se stav Beograda

Putin: Bio sam primoran da naredim vojnu akciju na Ukrajinu

Putin traži priznanje Krima kao dela Rusije, pita kako se to razlikuje od KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.