Kurti sa srpskim civilnim društvom u Prištini, u Briselu sporazum

FOTO: Kabinet kosovskog premijera Aljbina Kurtija

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se juče u svom kabinetu sa predstavnicima civilnog društva i novinarima iz Srbije.

Iz njegovog kabineta je saopšteno da im je on govorio o onome što vidi kao dostignuća svoje prve godine upravljanja u vladi.

Pohvalio se brojkama za Kosovo u više svetskih izveštaja za 2021. godinu. Tvrdi da su institucionalna stabilnost i demokratsko upravljanje uticali na to što je Kosovo zadobilo 17 mesta više u indeksu organizacije „Transparency International“ za 2021. godinu, te isto toliko u najnovijem izveštaju o slobodi medija; konačno, u pogledu vladavine prava, Kosovo je rangirano na prvom mestu među zemljama Zapadnog Balkana u indeksu „Svetskog projekta pravde“ za 2021.godinu, te je jedino na Zapadnom Balkanu napredovalo u izveštaju Freedom House.

„Ova stabilnost je dovela i do rasta ekonomskih pokazatelja“, rekao je i potom prešao na novu statistiku: privredni rast od 10.53 odsto, povećanje izvoza za preko 83 odsto, direktna strana ulaganja za oko 22 odsto, povećanje poreskih prihoda za 30 odsto, prihod od carina za 31 posto.

„Kada ljudi vide dobar menadžment i borbu protiv korupcije od strane vlade, osećaju se sigurnije i spremniji su da troše više. Na Kosovu je dokazano da demokratsko upravljanje i ekonomski razvoj idu ruku pod ruku, što opovrgava ideju da se ekonomija može razvijati više i brže uz autoritarni pristup vlasti“, slušalo je civilno društvo iz Srbije ovu poruku.

Sastanak je organizovan na sam dan postizanja novog sporazuma o energetici između Beograda i Prištine, tzv. mape puta za to da se već postignuti sporazumi sprovedu.

Jedan od učesnika sastanka Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove, na svojoj Fejsbuk stranici prokomentarisao je: „Na sastanku s Kurtijem, sat vremena kasnije usvojen energetski sporazum u okviru dijaloga. Slučajnost? Ne bih rekao“.

Govoreći o dijalogu, Kurti je rekao da se nakon izbora, koje je nazvao demokratskim promenama od 14. februara 2020. godine promenio i pristup dijalogu.

„Sada dijalog nije vremenski uokviren i fokusira se na međusobno priznavanje, a ne onako kako se razvijalo u prošlosti uz stalne kompromise sa Kosova, koji su pravljeni da bi se dobilo priznanje od Srbije, a do priznanja nije došlo“.

Dodao da se više ne vodi „politika transakcija“ kao nekada, već politika „dobrovoljne transformacije“.

Povodom neuključivanja Kosova u Otvoreni Balkan, Kurti je kazao da „nije pristalica ideja koje Zapadni Balkan drže zatvorenim u svom krugu ili koje ga približavaju Rusiji i Kini“, ali da jeste za projekte koji ga „“otvaraju i povezuju sa vrednostima Evropske unije.

Kosovo podržava zajedničko regionalno tržište i Berlinski proces prema pravilima Evropske unije, istakao je.

„Govoreći o odnosima Albanaca i Srba na Kosovu i odnosu centralne vlade prema Srbima, premijer Kurti je rekao da srpska zajednica uživa zagarantovana prava i slobode. On je rekao da je u stalnoj komunikaciji sa političkim predstavnicima Srba i da je otvoren za razgovore o svim problemima srpske zajednice na Kosovu, ali da je glavna prepreka u saradnji instrumentalizacija i manipulativne tendencije politike u Beogradu“, saopštava Kurtijev kabinet.

Sastanak je održan u okviru programa Grupe za Balkan nakon održane konferencije o dijalogu. Sastanku je prisustvovao i ambasador Norveške na Kosovu Erik Grondahl.

Antonijević: Ne lak razgovor, i o zemlji Visokih Dečana

Iz Kurtijevog kabineta nisu navodili poruke srpskog civilnog društva osim da su „zainteresovali i postavljali pitanja o mnogim stvarima“, ali jeste jedan od učesnika sastanaka, Milan Antonijević.

„Dobar i ne baš lak razgovor o svim otvorenim pitanjima, od demokratizacije, do potrebe da se uspostavi vladavina prava, a kao jedan od primera naveo sam i pitanja imovine i poštovanja odluke Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani“, naveo je Milan Antonijević, retvitujući zapravo izvorno komentar Aljbina Kurtija o sastanku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.