Mehaj posetio nekadašnje vođe „OVK“ u Hagu

armend mehaj hag
Fejsbuk/Armend Mehaj

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj posetio je danas bivše vođe „OVK“ koji se nalaze u pritvoru Specijalnog suda u Hagu, te poručio da „veruje u njihovu nevinost“.

Tokom dvodnevne posete Holandiji susreo se sa Redžepom Seljimijem, Jakupom Krasnićijem, Nasimom Haradinajem, Kadrijem Veseljijem, Hašimom Tačijem i Pjetrom Šaljom. Takođe, kratko je razgovarao i sa Hisnijem Gucatijem koji se suočava sa zdravstvenim problemima, saopštilo je kosovsko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se ne spominje susret sa Saljihom Mustafom.

Mehaj ih je, kako je saopšteno, informisao o svim dešavanjima na Kosovu, a fokus razgovora bilo je kosovsko ministarstvo odbrane i pripadnici KBS-a.

„Na sastancima koje sam održao sa svakim od njih informisao sam ih o razvoju naših profesionalnih i operativnih kapaciteta, saradnji sa partnerima i regrutaciji“, rekao je Mehaj.

Istakao je i nameru Kosova da bude član NATO-a i Partnerstva za Mir,  koje su, kako je naveo, u punoj funkciji održavanja mira i zaštite cele teritorije Kosova.

Dodao je da „bespogovorno veruje u nevinost svih“ i da želi da budu pušteni „što je pre moguće“.

„Bespogovrno verujemo u nevinost svih i čistoću naše oslobodilačke borbe i uvek ćemo biti ponosni na borbu OVK koja nas je okupila da osvojimo našu slobodu“, rekao je Mehaj.

U Specijalizovanim većima u Hagu se vode četiri postupka protiv bišvih pripadnika „OVK“.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići terete se po četiri tačke optužnice za ratne zločine kao i 6 tačaka za zločine protiv čovečnosti.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj po dve tačke terete se za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, kao krivično delo protiv javnog reda i po četiri tačke za krivična dela protiv pravosuđa i javne uprave. Te tačke odnose se na zastrašivanje u toku krivičnog postupka, odmazdu i povredu javnosti postupka. Gucati i Haradinaj nedavno su osuđeni na po 4 i po godine zatvora.

Pjeter Šalja, uhapšen prošle godine u Belgiji, tereti se po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva koji su izvršeni u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i u vezi sa tim sukobom.

O posetama drugih kosovskih i albanskih zvaničnika Hagu pročitajte u:

Pacoli posetio bivše vođe „OVK“ koji su u pritvoru u Hagu

Hadžiju započela posetu Hagu, najavljeni susreti sa optuženima, Veselji i Tači odbili sastanak

Edi Rama u Hagu posetio Tačija – „u vrhunskoj je formi“

Konjufca u Hagu, sastao se sa Krasnićijem i Šaljom i Seljimijem, najavljeni razgovori sa Tačijem, Veseljijem…

Bisljimi posetio Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija u Hagu

Pacoli sa bivšim predsednicima Albanije posetio nekadašnje vođe OVK u HaguPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.