Organizacije sa Kosova i iz centralne Srbije stale uz direktora NVO „Aktiv“

FOTO: KoSSev

Organizacije civilnog društva sa Kosova i iz centralne Srbije izrazile su podršku direktoru NVO Aktiv Miodragu Milićeviću, kojeg je, navodno pripadnik specijalnih jedinica kosovske policije pre dva dana verbalno i fizički napao kod prelaza Jarinje. Šef kancelarije EU Tomas Sunjog sastao se danas upravo sa civilnim društvom sa Severa, a napad na Milićevića ocenio je kao veoma zabrinjavajuć.

Iz ovih organizacija ističu da je napad odraz „pogoršanja atmosfere poverenja i mirne koegzistencije“ na Kosovu, te i da doprinosi toj atmosferi koja je primetna poslednjih meseci i koja je, kako navode u zajedničkom saopštenju, dostigla alarmantne nivoe eskalacije povlačenjem srpskih predstavnika iz kosovskih institucija.

Naveli su i da su nedavne akcije ključnih strana preduzete bez razmatranja dugoročnih posledica i štete koja može biti naneta osnovnom okviru za normalizaciju.

Precizirali su da će nastavak atmosfere pretnji, zastrašivanja, ponižavanja i nepoverenja samo pogoršati ionako osetljivu situaciju.

„Naše organizacije su posvećene poboljšanju uslova za normalizaciju stvaranjem kanala između zajednica i izgradnjom poverenja kako bi doprineli dugoročnom i održivom miru. U ovom trenutku, pozivamo sve strane zainteresovane za mir u regionu da se uzdrže od eskalacije retorike i da koriste odnose, platforme i kanale koji prevazilaze etničke i političke podele kako bi postigli inkluzivnost, izgradili razumevanje o višestrukim perspektivama trenutnog konteksta i doprineli okruženju u kome ključni akteri preduzimaju izanalizirane aktivnosti imajući u vidu dobrobit svih zajednica“ navode iz ovih organizacija.

Takođe pozivaju međunarodnu zajednicu da pokaže odlučnost u svom uključivanju u rešavanju aktuelne krize.

Poručili su i da su uz svog kolegu Milićevića, te apeluju da se slučaj procesuira u skladu sa postojećim relevantnim zakonskim okvirom.

Potpisnici: NVO Aktiv; Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP); Izgradnja zajednice Mitrovica (CBM); Centar za mir i toleranciju (CPT); Građanske inicijative; Evropski pokret Srbija (EPuS); Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC); BFPE Fondacija za odgovorno društvo; Kosovski fond za humanitarno pravo (FHP); Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER); Jelena Lončar, docent, Univerzitet u Beogradu; Komitet pravnika za ljudska prava (IUCOM); Lokalni mir, Leposavić; Medija centar Čaglavica; Udruženje žena Mitrovice za ljudska prava (MVAHR); Nova društvena inicijativa (NSI); NVO Budi Aktivan 16, Preševo; Portal LUGINALAJM, Bujanova; Radio Goraždevac; Radio Astra, Prizren; Rahim Salihi, aktivista civilnog društva; Inicijativa za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo); Inicijativa za ljudska prava Srbije (YIHR Srbija); Valon Arifi, aktivista civilnog društva; Glas Roma, Aškalija i Egipćana (VoRAE); Vjolca Krasnići, profesor Univerziteta u Prištini.

Istovremeno, šef kancelarije EU za Kosovo Tomaš Sunjog sastao se upravo sa predstavnicima NVO sa Severa, sa kojima je razgovarao o trenutnoj situaciji na Severu. Oglasio se i povodom navodnog napada na Milićevića, ocenivši ga kao veoma zabrinjavajuć.

Sunjog je ujedno poručio i da je EU ohrabrena činjenicom da je PIK pokrenuo istragu.

Podsetimo, NVO Aktiv oglasio se prekjuče navodeći da se incident dogodio oko 9.30 kada su specijalne jedinice direktora ove organizacije – Milićevića navodno zaustavile, a zatim i izdvojile iz kolone u blizini prelaza Jarinje.

Precizirali su da je Milićević tokom ispitivanja verbalno i fizički maltretiran, te da ga je jedan pripadnik specijalne policije pesnicom udario u stomak, da su vikali na njega i rekli mu da „ćuti“, ali i postavljali pitanja u vezi sa tim „zašto nema kosovska dokumenta“.

Navode NVO Aktiv je demantovala Kosovska policija, navodeći da takav slučaj nije registrovan na prelazu Jarinje i da je izveštaj nevladine organizacije „neistinit“.

Ubrzo nakon KP, na isti slučaj reagovao je i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja koji je, premda rekavši da je uveren u „primerno ponašanje policajaca na Severu“, zatražio da PIK pokrene istragu.

Policijski inspektorat Kosova potvrdio je da je započeta preliminarna istraga na osnovu tvrdnji podnosioca žalbe i zahteva Ministarstva unutrašnjih poslova, naveli su juče iz službe za informisanje PIK-a za Kohu.

O tome šta se dogodilo Miodrag Milićević govorio je danas za Pravi Ugao kod Ljubice Gojgić. Emisiju pogledajte ovde.

Inače, ovo je samo još jedna u nizu pritužbi građana Severa na račun ponašanja pripadnika specijalnih policijskih jedinica stacioniranih u novoizgrađenim bazama ka Jarinju i Brnjaku.

Građani se neretko žale na to što policajci sa dugim cevima pokušavaju da obavljaju posao saobraćajne policije, da se obraćaju na albanskom, koji građani često ne razumeju.

Robusno ponašanje specijalaca opisuju kao „neprijateljsko“, imaju osećaj neprijatnosti i zastrašivanja.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je nakon odluke Prištine da fazno sprovede odluku o preregistraciji kojom prvo opominje vlasnike automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu da ih prebace na RKS, kulminirala sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija.

Pročitajte još:

PIK pokrenuo istragu na pritužbe direktora Aktiva o jučerašnjem napadu na njega kod Jarinja

KP demantuje da je napadnut direktor NVO Aktiv, ali „na Jarinju“, Svećlja traži istragu PIK-a

Aktiv: Milićevića fizički i verbalno maltretirali specijalci kod Jarinja

Građani se opet žale da ih specijalci zaustavljaju na putevima, Policija tvrdi da to nije zastrašivanje, već pružanje sigurnosti

Građani ZP se žale na ponašanje kosovskih specijalaca, policija tvrdi – glavni cilj red i bezbednostPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.