Edi Rama u Hagu posetio Tačija – „u vrhunskoj je formi“

Vest je ažurirana

Premijer Albanije, Edi Rama, otputovao je u Hag kako bi se sastao sa bivšim kosovskim predsednikom i nekadašnjim liderom OVK optuženim za ratne zločine, Hašimom Tačijem.

„Hag – poseta Predsedniku Tačiju“, napisao je Edi Rama na Fejsbuku uz video klip na kojem se vidi kako ulazi u zgradu gde su smešteni pritvorenici optuženi u Hagu.

Albanski premijer kazao je nakon posete Tačiju da je bivši kosovski predsednik „u vrhunskoj formi“.

Sa druge strane, tvrdi da je potrebno dokazati „potpunu čistoću oslobodilačkog rata i ideala pripadnika OVK i njenih vođa“.

„Nema se šta mnogo reći, naravno da smo svi uvereni da se oslobodilački rat Kosova ne može ponovo pisati, niti se može ulaziti u druge okvire, da je već uvršten u zlatni okvir junaštva, žrtvovanja, krvi date i svih napori koji su nastavljeni za slobodno, demokratsko i suvereno Kosovo“, rekao je Rama.

Hašim Tači, kao i nekadašnji predsednik kosovske skupštine, a sada takođe optuženi za ratne zločine na Kosovu, Kadri Veselji, danas su se u Hagu izjašnjavali o svojoj krivici, svega nekoliko dana nakon objavljivanja novih optužnica, koje je podneo specijalni tužilac, Džek Smit.

Po novim navodima optužnice, OVK je više Albanaca i Srba u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu otela, nezakonito pritvorila, prebijala, mučila, a neke od njih i ubila.

Tužioci na teret Tačiju stavljaju nezakonito i proizvoljno lišavanje slobode civila koji nisu učestvovali u neprijateljstvima, okrutno i nečovečno postupanje, mučenje, prisilni nestanak, ubistvo i progon.

Ta krivična dela, glavni tužilac Džek Smit u proširenoj optužnici kvalifikovao je kao ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Tači, a potom i Veselji, danas su se izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret novim optužnicama.

Tači je rekao da ne razume za šta ga Tužilaštvo tereti, jer mu to iz podnetih dokumenata nije jasno, dok je Veselji izrazio želju da se sa suđenjem počne što pre kako bi „dokazao svoju nevinost“.

Nakon Tačija i Veseljija o krivici u vezi sa dodatnim optužbama danas su se izjašnjavali Jakup Krasnići i Redžep Seljimi – čelnici OVK koji su takođe obuhvaćeni zajedničkom optužnicom.

U odvojenim pojavljivanjima pred sudom u Hagu obojica su tvrdili da nisu krivi.

Pročitajte još:

Seljimi o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv; Krasnići: Optužbe se zasnivaju na lažima Srbije

Tači i Veselji se u Hagu izjasnili da nisu krivi za zločine po novim optužnicama

Gazeta: Proširenjem optužnice protiv Tačija obuhvaćeno i 13 visokih pripadnika OVK

Nove optužbe protiv Tačija i ostalih, za to vreme Kurti sa njihovim advokatima, Mehaj na Severu kod porodica pripadnika OVKPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.