Konjufca u Hagu, sastao se sa Krasnićijem i Šaljom i Seljimijem, najavljeni razgovori sa Tačijem, Veseljijem…

Konjufca Hag
FOTO: Ilir Skender Kërçeli

Vest je ažurirana

Sa zabrinutošću gledamo na Specijalni sud, prošle dve godine od hapšenja, a suđenje nije počelo

Konjufca je u međuvremenu iz Haga poručio da Specijalni sud nije osnovan „iz zadovoljstva, već na silu“. Tvrdi je da kosovske institucije sa zabrinutošću gledaju na ovaj sud, prenose prištinski mediji.

„Iskreno govoreći, mi kao Kosovo na njih gledamo sa velikom zabrinutošću. Zabrinjavajuće je samo postojanje osnivanja ovog suda. Čak i oni koji su mislili da je to neizbežno su takođe imali svoje primedbe u vreme kada je osnovan…čak i oni koji su digli ruku su mislili da će to, ukoliko ne uradi Kosovo, uraditi Ujedinjene nacije i opet bi Kosovo stradalo. Znam da tada nije bilo lako ni onima koji su glasali protiv, ni onima koji su glasali „za“, rekao je Konjfca za RTK.

Predsednik kosovskog parlamenta kritikovao je rad suda, rekavši da su prošle dve godine od podizanja optužnica u pojedinim slučajevima, da se sa suđenjem još uvek nije ni počelo.

„Prošla su 24 meseca od objavljivanja optužnice protiv bivših čelnika OVK, ali suđenje još uvek nije počelo. To ukazuje na to da ih Specijalne snage namerno drže u izolaciju“, rekao je Konjufca, prenosi Zeri.

On je ujedno dodao da mora da se izvrši pritisak u institucionalnom smislu, te da, ukoliko sud nije spreman, oslobodi pritvorenike ili „prizna da ih izoluje“:

On, je ujedno kazao da neće moći da se sastane sa još jednim optuženim, Saljihom Mustafom, jer je sudski postupak u kojem se trenutno nalazi u „specifičnoj fazi“.

13.11 – Predsednik kosovske skupštine, Gljauk (Glauk) Konjufca sastao se danas u Hagu sa dvojicom bivših pripadnika OVK koji se terete za ratne zločine počinjene na Kosovu. Novi susreti najavljeni su za kasnije u toku dana i sutra.

Gljauk Konjufca doputovao je još juče u Hag, o čemu je izvestio šef njegovog kabineta, Iljir Kerćelji (Ilir Kërçeli), uz fotografiju.

Kerćelji se i danas oglasio, navodeći da se zajedno sa Konjufcom u Hagu sastao sa Jakupom Krasnićijem i Pjetrom Šaljom, a da će posle ručka da razgovaraju i sa Redžepom Seljimijem.

Konjufca će se ujedno sastati i sa bivšim kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem i bivšim predsednikom skupštine, Kadrijem Veseljijem.

Ujedno je potvrdio posete nekadašnjem predsedniku i zameniku predsednika Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju.

Najavu o sastancima završio je porukom o „čistoći rata OVK“ u koju kosovske institucije, kaže, „snažno veruju“.

„Čvrsto verujemo u čistoću oslobodilačkog rata našeg naroda predvođenog OVK. Uvereni smo da je adresa varvarskih zločina i genocida nad našim narodom agresivna Srbija, do sada nekažnjena. Zajedno štitimo istoriju naše zemlje“, napisao je on.

Podsetimo, prištinski mediji javili su ranije ovog meseca da su Tači i ostali prihvatili zahtev Konjufce da ih poseti u Hagu.

U međuvremenu je i zvanično najavljen odlazak, kada je predsednik kosovske skupštine, kako su preneli prištinski mediji, rekao da su institucije zabrinute zbog onoga šta se tamo dešava.

Kazao je da je svrha ove posete da pokaže da pomno prate procese koji se vode u Hagu.

Prethodno je i kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu), posetila Specijalizovana veća i sastala se sa nekima od pritvorenika, ali ne i sa Tačijem i Veseljijem. Prema Hadžiju, oni su odbili da se sastanu sa njom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.