Mehaj i Jašari u SAD-u sa Hrčom o nabavci vojne opreme, sa Eskobarom o bezbednosti: Želimo najmodernije naoružanje

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj i komandant KBS-a Baškim Jašari (Bashkim Jashari), borave u višednevnoj poseti SAD. Sastali su se sa specijalnim izaslanikom SAD-a za evropska i evroazijska pitanja i Zapadnog Balkana Gabrijelom Eskobarom, kao i sa američkim ministrom odbrane Džejmson Hrčom.

Sa Hrčom su, kako je sam Mehaj saopštio, razgovarali o „najnovijoj kupovini vojne opreme“, kao i treningu pripadnika KBS.

Na godišnjem sajmu američke vojske koji su prethodno posetili, Mehaj je kao cilj istakao da se KBS opremi „modernim vojnim naoružanjem, kako bi bili spremni da se suoče sa svim bezbednosnim izazovima“.

Foto: Fejsbuk/Armend Mehaj

Sa Eskobarom su potom razgovarali o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i u regionu, saradnji sa misijama KFOR NATO-a, kao i o politici „destabilizacije“ koju, prema Mehajevim rečima, sprovodi srpska strana.

„Razgovarali smo o destabilišućoj politici koju sprovodi srpska strana kroz distribuciju lažnih informacija, saradnji sa Ruskom Federacijom, kao i pritisku koji vrše na građane Kosova i pripadnike KBS-a srpske zajednice koji žive na Severu Kosova“, saopštio je Mehaj nakon ovog sastanka.

U saopštenju je izneo još optužbi na račun Srbije. Dodao je i da odbijanje Srbije da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, iako svakodnevno kao i ceo svet, kako je rekao, gleda na rusku agresiju protiv ukrajinskog naroda, pokazuje nesposobnost da se odvoje od ruske politike.

U delu razgovora o onome, što kosovske vlasti predstavljaju kao napredak KBS-a u primeni prve faze Sveobuhvatnog plana tranzicije, izrađenim zajedno sa ISG (Institut za upravljanje bezbednošću), odnosno transformacije u vojsku Kosova, Mehaj je naveo da su trenutno u drugoj fazi primene ovog plana:

„Druga faza ovog plana tiče se saradnje sa KFOR-om u pokrivanju teritorije Kosova i podrške našim saveznicima, članicama NATO-a, u misiji evakuacije avganistanskih izbeglica kao i transport pomoći ukrajinskom narodu.“

I danas je ponovio da je krajnji cilj Kosova članstvo u EU i NATO, te da su stavovi i ciljevi Kosova jasni:

„Mi se, kao i uvek, zalažemo za evropsku politiku i stvaranje bezbednog okruženja za sve građane Kosova, bez obzira na etničku pripadnost. Na to se obavezujemo svaki dan“.

Osim sa kosovskom delegacijom Eskobar se sastao i sa srpskim ambasadorom u SAD-u, Markom Đurićem, odnosno sa njim svečano otvorio novu zgradu Ambasade Srbije u Vašingtonu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.