Đurić i Eskobar svečano otvorili novu zgradu Ambasade Srbije u Vašingtonu

Ambasada Srbije u SAD Nova

Nova zgrada srpske ambasade u Vašingtonu, koju je Srbija kupila u februaru ove godine, zvanično je otvorena, a ambasador Srbije u SAD Marko Đurić presekao je svečanu vrpcu zajedno sa specijalnim američkim izaslanikom za Balkan Gabrijelom Eskobarom, javio je Glas Amerike, a preneo N1.

Kako se navodi, tako je, posle decenija rada u iznajmljenim prostorima, prvi put od raspada bivše Jugoslavije ambasada Srbije dobila svoj stalni dom, u sopstvenom vlasništvu, na 16. ulici – u istorijskoj zgradi koja je svojevremeno bila kuća američkog državnog sekretara i dobitnika Nobelove nagrade za mir Elihjua Ruta, na manje od kilometar od Bele kuće.

„Otvaranje nove ambasade je svedočanstvo sve jačih veza naše dve zemlje i svedoči o našoj rešenosti da proširimo taj odnos kroz mnoge druge sfere saradnje u budućnosti“, izjavio je Đurić u utorak uveče čitajući pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Sjedinjene Države su i dalje naš postojani partner i zagovornik u nekoliko ključnih spoljnopolitičkih prioriteta, uključujući kandidaturu Srbije za članstvo u EU i našu posvećenost miru i stabilnosti u regionu Balkana“, navodi se u Vučićevom pismu, u kojem se ističe i američka podrška inicijativi Otvoreni Balkan, a SAD opisuju kao „ključni partner i prijatelj Srbije.“

„Dok ulazimo u 141. godinu diplomatskih odnosa naše dve zemlje, mogu reći da ti odnosi nikada nisu bili bolji i nadam se da otvaranje ove ambasade takođe simbolizuje novi početak u bilateralnoj istoriji“, izjavio je Eskobar i naveo da je kao Amerikanac ponosan što su Srbi i ljudi sa Balkana doprineli razvoju SAD.

Među američkim zvanicama bio je komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris, koji je izjavio da je nova zgrada ambasade mesto gde se „istorija Amerike ukršta sa budućnošću Srbije“.

Podsećajući na uspešnu vojnu saradnju Nacionalne garde Ohaja sa vojskom Srbije, naglasio je da dve zemlje povezuju duboke zajedničke vrednosti, „ne samo kao dve vojske, nego u svim aspektima života“.

„Na budućnost naše zemlje i vaše zemlje uticaće vaš rad na ovom mestu, u ovoj zgradi“, poručio je.

Predsednik Skupštine Republike Srbije, Vladimir Orlić, istakao je da je Srbija danas jasna u poziciji da se snažno pridržava normi svetskog poretka zasnovanog na pravilima i da je uverena da „mir nema alternativu“.

„Uveren sam da ćemo u duhu tradicije i naših slavnih poglavlja saradnje u prošlosti pronaći načine da jačamo srpsko-američku saradnju i u budućnosti“, zaključio je Orlić.

Otvaranju ambasade prisustvovala je i supruga predsednika Srbije, Tamara Vučić, kao i brojni predstavnici dijaspore i diplomate iz regiona i SAD

U novoj zgradi srpske ambasade otvorena je i izložba savremene srpske umetnosti „Finding a Way“, koja će kasnije ovog meseca biti prikazana i u umetničkom centru Anakostije, u jednom od legendardnih četvrti Vašingtona.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.