Poslanici posle 22h nastavili raspravu; Opozicija: Vraćate Srbiju na Kosovo, Kurti: ZSO prošla kod vas, nije kod premijera

FOTO: Preuzeto sa Koha

Vest je ažurirana

Nakon višesatne sednice kosovske skupštine o evropskom predlogu, koja je prekinuta na zahtev kosovskog premijera oko 16.00 časova, diskusija je nastavljena kasno večeras, i to u istom tonu. Nizale su se optužbe opozicije na račun kosovskog premijera i to ponovo najviše zbog sedme tačke predloga koja govori o pravima SPC i samoupravljanju za srpsku zajednicu. „Kurti je odustao od šest uslova za formiranje ZSO“, „vratio je Srbiju na Kosovo“, „deci Albanaca trebaće pasoši kako bi posetili Visoke Dečane“ – poruke su predstavnika opozicionih stranaka. Na kritike opozicije vlast je takođe odgovorila kritikama, a zbog odluka koje su donosili pre nego što je Samoopredeljenje preuzelo vlast. Zajednica je prošla kod vas, ali ne kod naroda i premijera, poručio je Kurti opoziciji, podsetivši na ratifikaciju sporazuma o ZSO.

Kurti je današnju sednicu napustio oko 16.00 časova kada je i predložio poslanicima da se ista nastavi u 22.00 časa, navode ći da je, kako su preneli prištinski mediji, spreman da sa poslanicima razgovara do jutra.

Prištinski mediji izveštavaju da su poslanici iz svih poslaničkih grupa počeli da se okupljaju upravo dva sata pre ponoći, te da je i tada u parlament stigao kosovski premijer.

Kao i u prvim reakcijama nakon ovonedeljne runde dijaloga, opozicija na Kosovu je tokom prvog dela sednice čije je održavanje zatražila opoziciona LDK, optuživala kosovskog premijera da prihvata štetan sporazum za Kosovo.

Kurti je na početku sednice govorio o susretu u Briselu, odnosno izneo stavove o evropskom predlogu. Kako se od ukupno 11 članova ovog predloga, jedan tiče konkretno srpske zajednice na Kosovu, upravo taj član pod rednim brojem 7 – privukao je najveću pažnju, odnosno izazvao najveći broj kritika opozicionih poslanika kojima ujedno smeta to što u predlogu nije naznačeno „uzajamno priznanje“, na šta je Kurti ponavljao da termin „dobrosusedski odnosi“ zapravo to i znače.

Diskusija o evropskom predlogu nastavljena je večeras od 22.00, u istom tonu – odnosno sa kritikama opozicije na račun Kurtija, a između ostalog, zbog toga što je, kako tvrde, prihvatanjem evropskog plana odustao od obećanja koja je dao u prošlosti.

Na to je ukazao poslanik LDK, Driton Seljmanaj (Selmanaj), podsetivši na šest uslova koje je Kurti izneo početkom februara, a kako bi formirao Zajednicu srpskih opština.

Ovaj poslanik smatra da je Kurti prihvatanjem evropskog plana odustao od ovih uslova.

Zemaj: Deci Albanaca trebaće pasoši da bi posetili Dečane

Nadovezujući se kritikama na račun Kurtija, poslanik LDK, Armend Zemaj, osvrnuo se na tačku sedam francusko-nemačkog plana, koja je takođe bila u fokusu opozicije tokom prvog dela sednice.

Kaže da „ne zna da li je Kurti svestan“ da će deci kosovskih Albanaca, kako kaže, biti potrebni pasoši za posetu manastiru Visoki Dečani.

„Tačka 7 je sedam puta ozbiljnija od svega što je Kosovo do sada prihvatilo. U tački 7. ovog sporazuma navodi se da će strane formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti zaštitu objekata srpske verske i kulturne baštine u skladu sa postojećim evropskim modelima. Premijeru, objasnite formalizaciju statusa Crkve, o kakvoj se bezbednosti radi, o kakvom statusu je reč? Da li znate da ako naša deca žele da posete prelepu prirodu oko manastira Dečani, da će morati da idu sa pasošima? Molim Vas da objasnite na koji nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost pružanja usluga u određenim oblastima mislite?“, upitao je on.

„Priznaj da ćeš da formiraš ZSO“

Osvrnuvši se na istu tačku evropskog predloga, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Palj Ljekaj (Pal Lekaj), zatražio je od Kurtija konkretno da mu odgovori na pitanje – da li pristaje na osnivanje „Zajednice“, ali i na status SPC.

Sa druge strane, poslanica LDK, Doarsa Kica-Dželjilji (Kica-Xhelili), zatražila je od Kurtija da prizna da „pravi“ ZSO „bez potrebe da manipuliše“.

Ujedno ga je optužila da je „slomio Kosovo“ nedostatkom transparentnosti.

Beriša: Kurti vratio Srbiju na Kosovo

Poslanik Demokratske partije Kosova (PDK), Hisen Beriša (Berisha), rekao je da se „aferom korupcije u diplomatiji“ čini da su prištinski pregovarači „kupljeni“.

Pozvao je opozicione stranke da se „postroje“ i suprotstave „Zajednici bez priznanja“.

„Moj apel za političko delovanje upućen je opozicionim strankama, koje imaju ustavni i državni patriotizam u genima, da se postroje u ratu protiv modernog sindikalnog bratstva, sa Srbijom, u odbijanju francusko-nemačkog plana, Udruženja bez priznanja, odbacivanju nacrta statuta Zajednice, kojim se pokušava uništiti unitarni karakter države, njen sekularni karakter, učiniti je regionalizovanom i pravoslavnom državom kakva nije ni sama Rusija u Ustav…“ rekao je.

On je zatražio od Kurtija da u Skupštinu donese sporazum potpisan u Briselu 2015. godine, a kako bi ga ukinuli, prenosi prištinska Koha.

„Ovaj čovek je vratio Srbiju na Kosovo. Dosta sa prevarama“, dodao je Beriša.

Tužba za genocid i borba Kurtija iz vlasti sa Kurtijem iz opozicije

Takođe poslanik PDK, Enver Hodžaj, uputio je kritike na račun Kurtija, ali u vezi sa drugim delom evropskog predloga.

Upitao ga je da li i dalje namerava da tuži Srbiju za genocid, te konstatovao da se evropskim predlogom poziva na prevazilaženje prošlosti i izjednačava „agresor sa žrtvom“.

Hodžaj ujedno kaže da Evropski predlog „formalizuje međunarodno nepriznavanje Kosova“.

„Ne postoji ni de fakto, ni de jure priznanje, ali se Srbiji nudi prva pobeda“, kazao je.

Poslanica iste partije, Bljerta Deliju-Kodra, poručila je Kurtiju da „ima veću bitku od one sa opozicijom“.

„On ima višestruko veću bitku. Vodi bitku sa samim sobom. Aljbin Kurti sada ima bitku sa Aljbinom Kurtijem iz opozicije“, rekla je ona, dodajući da je „sporazum razotkrio Kurtijevu karijeru punu demagogije, prevare, manipulacije i licemerja“.

Murati: Prvi put imamo reciprocitet sa Srbijom, oni nas ne priznaju, mi njih ne priznajemo

Na kritike opozicije vlast je takođe odgovorila kritikama, a zbog odluka koje su donosili pre nego što je Samoopredeljenje preuzelo vlast.

Kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, rekao je da kasni reakcija opozicije povodom sastanka koji je u Briselu održan 27. februara.

„Trebalo vam je tri dana da pripremite govore“, poručio im je, navodeći da su stranke koje su vladale u prošlosti, a koje se sada „žale“ na ZSO usvojile Zakon o finansijama lokalne samouprave.

„Finansijska sredstva za opštine sastoje se od sopstvenih prihoda, grantova, transfera i tačka 6 – novčane pomoći Srbije. Ovo je zakon na snazi koji ste odobrili 2008. Sada je prvi put da imamo reciprocitet sa Srbijom, niti nas priznaju, niti mi njih“, rekao je Murati.

Murati je ujedno kazao da su sadašnje opozicione stranke svojevremeno „predlagale amnestiju za srpske zločine“, prenosi Klan Kosova.

Kurti opozicji: Zajednica prošla kod vas, ali ne kod naroda i premijera

Opoziciji je u međuvremenu odgovorio i kosovski premijier.

Na kritike da je promenio stavove, poručio im je da su se jedino promenile njihove izjave.

„Nisam se suštinski promenio na gore, ali ste se vi deklarativno promenili na bolje“, rekao je on.

Kurti se osvrnuo na poslanike koji su glasali za usvajanje sporazuma o Zajednici srpskih opština 2013. godine.

Zaključio je da njihovi sadašnji stavovi pokazuju da oni „gledaju drugim očima“.

„Dakle, radi se o poslanicima koji su glasali za Zajednicu 2013. godine, a sada me kritikuju jer su se deklarativno promenili. Nisam se promenio u pogledu sadržaja“, kazao je Kurti.

Konstatuje da ga ništa kao „nasleđe bivših vlada“ nije nateralo da postane „više strateški“.

Kurti je ujedno ponovio frazu „Zajednica ne prolazi“, koju su mu opozicioni poslanici pominjali na današnjoj sednici.

„Da zaključim ‘Zajednica’ je prošla ovde u Skupštini. ‘Zajednica’ ne prolazi. Nije prošla sud, nije prošla narod. ‘Zajednica’ ne prolazi ni kod premijera, ni Vlade, ali je prošla kod vas“, poručio je Kurti opoziciji, prenosi Koha.

Ujedno je kazao da je formiranje ZSO zahtev na kojem najviše insistira Beograd.

„Kada se sastanem sa predsednikom Srbije u Briselu, on kaže samo ‘Zajednica’ i ništa više“, naveo je Kurti.

Kosovski premijer tvrdi i da je Beograd od jeseni prošle godine insistirao na tome da se sporazum sklopi nakon formiranja ZSO.

Konstatuje da se to nije dogodilo, te da je Kosovo ostvarilo pobedu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.