LDK odbila da se sastane sa Kurtijem, Hoti želi da se sa COVID-19 suoči nova vlada

FOTO: Koha

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Član rukovodstva LDK Avdulah Hoti (Avdullah Hoti) odbacio je zahtev Aljbina Kurtija za sastanak lidera na temu pandemije.

U objavi na Fejsbuku, Hoti je rekao da premijer u ostavci odbrojava dane vlade, pa ne može održavati takve sastanke.

KoSSev: Prethodno je poziv odbio i Ramuš Haradinaj. O tome čitajte ovde

„Smatram da ne postoji potreba za političkim stolom sa vladom kojoj su dani odbrojani i stoga ona ne može da izvršava obaveze, a i dva puta zaredom krši Ustav“, napisao je.

„Prema tome, čak ni ovaj sto koji je on sazvao ne služi ničemu. Zato što nije spreman da radi sa drugima, kao što je viđeno tokom 52 dana vladanja svojim autoritarnim stavom i proizvoljnim odlukama, koje je nazvao prekidom saradnje sa LDK i njegovom smenom“, dodao je Hoti.

Hoti je takođe govorio o merama koje je preduzela vlada, rekavši da je Kurti sve preuzeo za sebe.

„Preduzete su mere za ograničavanje kretanja bez ikoga konsultovanja. Dok sam bio u vladi, lično sam ih zamolio da ne potpisuju tu odluku, jer smo sumnjali u ustavnu povredu. Čak i nakon presude Ustavnog suda, on je preduzimao mere koje su u suprotnosti s tom presudom, kao i mere za podršku preduzećima – bez ikakvog konsultovanja“, dodao je.

„Zapravo, puno vladinih odluka nametnuo je bez ikakvih prethodnih konsultacija, pretvarajući ministre u glasačke mašine. Malo smešno, ali činjenica je da su nekoliko puta pre nego da ministri dođu na sastanak vlade, tada im se podeli dnevni red sastanka“.

Bivši prvi potpredsednik vlade rekao je da je vlada koja sarađuje sa svima potrebna za prevazilaženje ekonomskih izazova nakon pandemije.

„Zato treba što pre uspostaviti novu vladu koja ne krši ustav, koja je profesionalna, komunikativna sa svima, sa demokratskim mentalitetom, koja gradi socijalni konsenzus, koja sarađuje sa preduzećima, akademskim snagama, civilnim društvom i naročito sa međunarodnim prijateljima, za prevazilaženje pandemijske krize i oživljavanje ekonomije“.

Pokret Vetevendosje bio je prvi na poslednjim izborima sa jednim poslanikom više od LDK. Dve stranke formirale su koaliciju, koju su nazvali „Koalicija nade“. Iako su pregovori o vezi LVV-LDK trajali nekoliko meseci, vlada je trajala samo 40 dana. To je zato što se LVV nije složio sa stavom LDK da ukloni porez bez uspostavljanja reciprociteta, niti se saglasio sa proglašavanjem vanrednog stanja.

U ovoj situaciji, Aljbin Kurti odlučio je da razreši ministra unutrašnjih poslova, Agima Veljiua, koji je ujedno i zamenik predsednika LDK, čime je okončana „koalicija nade“. Nakon toga, kosovska vlada na čelu sa Kurtijem dobila je otkaz sa više od 2/3 glasova članova parlamenta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.