Lazarević: Ni na deklaracijama robe iz drugih zemalja ne piše „Republika Kosovo“

Urednica portala KoSSev, Tatjana Lazarević izjavila je za N1 da je glavno pitanje nakon što je vlada Aljbina Kurtija uvela nove mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom, da li se ona odnosi samo na robu iz Srbije ili i na proizvode iz drugih zemalja na čijoj deklaraciji ne piše „Republika Kosovo“.

Ministarka ekonomije na Kosovu, Rozeta Hajdari, naložila je u nedelju uveče uklanjanje sa tržišta robe koja „nije u skladu sa Ustavom Kosova“, nakon što je vlada Aljbina Kurtija u subotu usvojila nove mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom koje, između ostalog, predviđaju da na deklaracijama proizvoda iz Srbije piše „Republika Kosovo“.

Lazarević je za N1 rekla da su novinari KoSSeva obišli trgovine u Severnoj Mitrovici i utvrdili da na deklaracijama desetina proizvoda iz drugih zemalja, poput Nemačke, Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Makedonije… stoji samo „Kosovo“.

„Štaviše, sami kosovski distributeri takođe na deklaracijama imaju oznaku Kosovo pa se sada postavlja pitanje da li i zašto se, ako da, ova mera odnosi samo na robu iz Srbije, da na njoj bude deklaracija ‘republika Kosovo’, a ne na robu iz drugih zemalja,“ podvlačeći da to povlači pitanje principijelnosti.

Ista odluka povlači i praktična pitanja primene ovakve odluke imajući u vidu već ustaljene procedure koje se odnose na distributere.

Podsetila je i da je odluka doneta iznenada, u subotu uveče, i to od strane Vlade „koja broji svoje poslednje dane“.

„Oni koji prate kosovsku političku scenu mogli su da pretpostave da će Aljbin Kurti podići lestvicu za one koji će naslediti ovu vladu. Odluka je usmerena ka domaćoj sceni, premijer (Kurti) beleži sve veću popularnost“, kazala je Lazarević i podsetila da prema istraživanju javnog mnjenja u poslednjem izveštaju UNDP-a na Kosovu, aktuelna vlada ima podršku stanovništva kao nijedna do sada.

Lazarević naglašava da je sada na srpskim političarima i privrednicima da vide kako mogu reagovati na ovu odluku kosovske vlade i koje su im zakonske mogućnosti za to.

„Ne bih isključila mogućnost restriktivnih mera u vezi sa srpskim izborima“

Urednica KoSSeva ne isključuje mogućnost da Kurtijeva vlada nastavi sa sličnim merama, npr. u vezi sa srpskim izborima koji bi trebalo da se održe 21. juna, budući da je Kurti ranije izjavljivao da neće dozvoliti srpske izbore.

„Hipotetički ne mogu da isključim mogućnost da može da se desi da se i tu neka mera donese. Jutros smo proveravali sa OEBS-om kako stoji situacija sa pripremom srpskih izbora ovde na Kosovu i Metohiji, 21. juna. Nekoliko puta smo pokušali da dobijemo neke konkretne informacije. Koliko vidim OEBS nije raspoložen da javno govori o tome, osim što ponavljaju da su u stalnoj komunikaciji sa Beogradom i Prištinom“, navodi, dodajući da se stiče utisak da ni OEBS nije siguran šta će se desiti 21. juna.

Rekla je i da su mere reciprociteta još sveže, tako da stanovništvo na severu više muče druga pitanja, poput otvaranja administrativnih prelaza.

„S obzirom na to da je danas počela treća faza olakšavanja mera koje je kosovsko Ministarstvo zdravlja uvelo, ona predviđa i otvaranje prelaza. Juče je ministarstvo u Prištini imalo sastanak i konferenciju za medije i dalje nema stopostotno konkretnih informacija, odnosno tačnih uputstava o otvaranju prelaza. To je osnovno pitanje koje stanovništvo interesuje“.

Povezani članci:

„Republika“ za Srbiju, ne i za ostale

Kosovsko Ministarstvo ekonomije naložilo uklanjanje robe „koja nije u skladu sa Ustavom“

Lajčak: Odmah ukinuti mere reciprociteta, Kurti se protivi; Hoti: Nova vlada će otkloniti prepreke za dijalog

Krueziu: Nove mere u skladu sa strategijom o postepenom reciprocitetu, najavljeno uvođenje još 31. marta

Dačić: Ne prihvatamo da na robi stoji „Republika Kosovo“ to bi značilo priznanje državnosti

Nove mere kosovske vlade: Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, obavezno „Republika Kosovo“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.