Lajčak: Odmah ukinuti mere reciprociteta, Kurti se protivi; Hoti: Nova vlada će otkloniti prepreke za dijalog

Miroslav Lajčak
FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

Vest je ažurirana

Uvedene mere reciprociteta treba odmah ukinuti, smatra Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine. Odlazeći kosovski premijer, Aljbin Kurti, se ne slaže sa njim i tvrdi da Srbija mora videti Kosovo kao ravnopravno za pregovaračkim stolom, dok sa druge strane, po svemu sudeći Kurtijev naslednik, Avdulah Hoti, kaže da će nova vlada otkloniti prepreke za dijalog, ali i da je „dobro poznato da je reciprocitet, deo pravnog ustrojstva Kosova“.

Odlazeća kosovska vlada čiji se dani odbrojavaju nakon što je kosovski Ustavni sud odlučio u korist kosovskog predsednika i praktično otvorio mogućnost Avdulahu Hotiju da formira novu vladu, uvela je sinoć novi set mera u sklopu uvođenja reciprociteta – da vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, i da je obavezno da na dokumentima za uvoz robe piše „Republika Kosovo“. Iz kosovske vlade navode da su razlozi za uvođenje baš ove mere „barijere Srbije koje i dalje štete izvoznicima i uvoznicima Kosova i izazivanje trgovinskog deficita“.

Ovakva odluka izazvala je nezadovoljstvo specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka koji je zatražio da se odmah ukine.

U objavi na Tviter nalogu Lajčak je poručio da je razočaran novim merama koje je uvela prelazna vlada u Prištini.

„Takve jednostrane akcije podrivaju nastavak dijaloga i trebalo bi da budu odmah ukinute“, poručio je u objavi na svom Tviter nalogu.

On podseća da EU od obe strane očekuje da primenjuju i poštuju ranije postignute dogovore.

„Vlada u Prištini uvela je danas novu trgovinsku blokadu iz centralne Srbije. Ovaj nezakonit čin suprotstavlja se zdravom razumu i podriva evropske vrednosti i egzistencijalni interes i Albanaca i Srba“, napisao je on na Tviteru.

Kurti: Srbija mora videti Kosovo kao ravnopravno za pregovaračkim stolom

Kurti je u današnjoj objavi na Tviteru odgovorio Lajčaku, poručivši mu da je negiranje principa reciprociteta Kosovu „uskraćivanje suverenih prava“.

Podsetio je na to da je još krajem februara najavio postepeno ukidanje taksi od sto odsto i postepeno uspostavljanje reciprociteta.

„Od tada, vlada je uvela mere reciprociteta prema Srbiji, a sve kao odgovor na širok spektar necarinskih barijera koje je Srbija uvela Kosovu“.

„Negirajući princip reciprociteta Republici Kosovo znači uskratiti ostvarivanje njenih suverenih prava. Kosovo želi fer i pravedne odnose sa susedima. Dijalog je između jednakih, Srbija mora videti Kosovo kao ravnopravno za pregovaračkim stolom“, dodao je Kurti.

Hoti: Nova vlada otkloniće prepreke za dijalog

Kandidat LDK za premijera, Avdulah Hoti, poručio je danas da će nova vlada, čije se formiranje očekuje već sledeće nedelje, koordinisati sa strateškim partnerima, s ciljem otklanjanja svih prepreka za dijalog.

Nedavne akcije odlazeće vlade ne pomažu Kosovu, već je vode u zamku, poručio je Hoti nakon sinoćnog uvođenja novih mera reciprociteta od strane Kurtijeve vlade.

Sa druge strane, međutim, poručuje da je „dobro poznato da je reciprocitet organski deo naše pravne strukture“.

Kaže da je sada neophodno „podržati dijalog uz pomoć naših prijatelja“, te da će nova vlada predvođena njime otkloniti sve prepreke za dijalog.

„Samo ovom koordinacijom unapređujemo poziciju Kosova u međunarodnoj areni i uklanjamo Srbiji alibi da odloži sporazum o međusobnom priznavanju“, dodao je Hoti.

Osmani podržala odluku o novim merama reciprociteta

Za razliku od kandidata za novog premijera, Avdulaha Hotija, njegova stranačka koleginica i predsednica skupštine, Vjosa Osmani, drugačijeg je stava povodom mere reciprociteta.

U odgovoru povodom objave Miroslava Lajčaka, poručuje da odbaciti novu meru znači odbaciti postignute dogovore u dijalogu predvođenim EU.

„Većina njih odnosi se na CEFTA koja uključuje principe reciprociteta, a u nekima se jasno poziva na reciprocitet u trgovinskim odnosima“, napisala je Osmani u objavi na Tviteru.

Navodi da se ti sporazumi odnose na recipročne mere u trgovini i dokumentima i na poštovanju međunarodnih standarda, podsećajući slovačkog diplomatu da je najvažniji standard u međunarodnoj trgovini, kako je navela, reciprocitet.

„Ono što Kosovo radi je upravo ono što od nas tražite – implementiramo sporazume“, ocenila je Osmani.

Tači: Nova vlada da počne ispočetka i ispravi strateške greške

Kosovski predsednik, Hašim Tači, takođe u negativnom svetlu vidi novu meru kosovske vlade. Kaže da ovom odlukom Kurti „nastavlja svoje ‘patriotske prevare i to strateški pogrešnim odlukama’ i ujedno ‘rizikuje da uništi ono što jo stvarano više od dve decenije'“.

“Odlukom o navodnom reciprocitetu, nastavio je da preduzima korake suprotne zahtevima i očekivanjima SAD, ali i EU, rizikujući sve što smo postigli“, poručio je Tači.

„Svako narušavanje ovih odnosa je pretnja državi i pretnja budućnosti Kosova“, zaključuje, naznačivši da je Kosovo „steklo slobodu i državnost uz podršku SAD i evropskih partnera“.

U objavi na Tviteru, Tači je ujedno poručio budućoj vladi da „počne ispočetka i da ispravi pričinjene strateške greške“.

Podsetimo, jedan od najvećih razloga za raspad koalicije LVV-LDK, do čega je došlo nakon izglasavanja nepoverenja krajem marta posle manje od dva meseca njenog trajanja je zahtev SAD-a, tačnije izaslanika Donalda Trampa za Kosovo, Ričarda Grenela, da se takse odmah ukinu bez uvođenja reciprociteta, a sa čime se, za razliku od Samoopredeljenja, LDK saglasila.

Ove nedelje, kosovski Ustavni sud proglasio je dekret kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK za mandatara nove kosovske vlade, ustavnim, čime je otvoren put za formiranje vlade predvođene LDK.

Ukoliko, odnosno kada se bude formirala nova vlada, od dosadašnjih opozicionih stranaka i LDK, postavlja se pitanje šta će se dogoditi sa odlukama koje je donosila vlada koju predvodi Aljbin Kurti, a posebno najnovija o reciprocitetu.

Uvođenje mera reciprociteta, osim Lajčaka i Hotija, osudili su i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, kao i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić. Više o tome u nastavku.

Krueziu: Nove mere u skladu sa strategijom o postepenom reciprocitetu, najavljeno uvođenje još 31. marta

Dačić: Ne prihvatamo da na robi stoji „Republika Kosovo“ to bi značilo priznanje državnosti

Nove mere kosovske vlade: Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, obavezno „Republika Kosovo“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.