Krueziu: Nove mere u skladu sa strategijom o postepenom reciprocitetu, najavljeno uvođenje još 31. marta

Carina Takse Kamioni Granica

„Nova mera je doneta u skladu sa našom strategijom da postepeno uspostavimo reciprocitet i  na osnovu prethodne procene primenenjenih mera“, potvrdio je u izjavi za KoSSev portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu (Kryeziu) nakon što je sinoć kosovska vlada donela odluku da vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, te da je obavezno da na dokumentima za uvoz robe piše „Republika Kosovo“. Iz kosovske vlade navode da su razlozi za uvođenje baš ove mere „barijere Srbije koje i dalje štete izvoznicima i uvoznicima Kosova i izazivanje trgovinskog deficita“.

Poručuje da su nove mere bile najavljene još 31. marta, te da vlada sprovodi aktivnosti „u skladu sa vremenskim okvirom za primenu novih mera“.

„Nova mera je deo naše namere da uspostavimo puni reciprocitet prema Srbiji. Na osnovu prve odluke određeno je da će se odraditi procena prvih mera, i na osnovu te procene, nove mere biće usvojene. To je upravo ono što se juče dogodilo“, izjavio je Krueziu.

Kosovska Vlada donela je 31. marta odluku o postepenoj primeni reciprociteta kao principu u odnosima sa Srbjom. Ova odluka vlade, kako je saopšteno iz Prištine, ima za cilj da ukloni trgovinske necarinske barijere Srbije prema Kosovu, uključujući tranzitne, tehničke i političke barijere.

Kosovska vlada saopštila je da su, nove mere uvedene na osnovu nadgledanja situacije od strane Međuinstitucionalne grupe i preporuka koja je ova grupa iznela.

„Međuinstitucionalna grupa je identifikovala barijeru koju su vlasti u Srbiji postavile prevoznicima robe, tražeći od ekonomskih operatera iz Republike Kosovo da dobiju ulazne dozvole od kancelarije za vezu u Prištini pre ulaska na teritoriju Srbije. Pored nalaza međuinstitucionalne grupe, Ministarstvo ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija primetilo je da vlasti u Srbiji ne priznaju pravnu ličnost trgovačkih društava osnovanih po zakonima Republika Kosovo“, navodi se u obrazloženju jučerašnje odluke kosovske vlade.

Upravo zbog toga, vlada je, kako se navodi, konstatovala da „barijere Srbije i dalje štete izvoznicima i uvoznicima Kosova i izazivaju trgovinski deficit“.

„U skladu sa tim, na osnovu gore navedenih principa i razloga, Vlada je odlučila da u svojim odnosima sa Srbijom dopuni mere reciprociteta kao u dispozitivu“.

Uvođenje novih mera osudio je kasno sinoć još pre nego što je odluka javno objavljena direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, a ovog jutra i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, koji je poručio da Srbija ne prihvata da na robi stoji „Republika Kosovo“ jer bi to značilo priznanje državnosti. Više o svemu tome u:

Pročitajte još:

Dačić: Ne prihvatamo da na robi stoji „Republika Kosovo“ to bi značilo priznanje državnosti

Nove mere kosovske vlade: Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, obavezno „Republika Kosovo“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.