„Republika“ za Srbiju, ne i za ostale

Roba
FOTO: KoSSev

Odlazeća kosovska vlada uvela je u subotu kasno uveče novi set mera u sklopu uvođenja reciprociteta kojim su od aprila zamenjene takse od 100% na robu iz Srbije – da vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, i da je obavezno da na dokumentima za uvoz robe piše „Republika Kosovo“.

Kosovsko ministarstvo ekonomije sinoć je potom naložilo uklanjanje robe koja „nije u skladu sa Ustavom Kosova“, uz naznaku da se „posebna pažnja posveti nacionalnim znakovima usaglašavanja“.

„Naredbom se nalaže da tržišna inspekcija ukloni svu robu koja nije u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonodavstvom“, glasi uputstvo ministarke Rozete Hajdari.

Stoga to što su proizvođači iz Srbije, odnosno distributeri na svoje proizvode koji su od uklanjanja taksi postavljali etikete sa oznakom „Kosovo“ više neće biti dovoljno ukoliko ova mera ostane na snazi.

Sa druge strane, međutim, rafovi prodavnica na Kosovu preplavljeni su uvoznim proizvodima iz inostranstva i regiona na čijim je deklaracijama takođe izostavljen naziv „Republika Kosovo“ – Bugarska, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Nemačka, itd, samo su neke od zemalja sa deklaracijama „Kosovo“. Ovakve deklaracije, imaju i sami kosovski distributeri.

Nasumičnim pregledom prodavnica ovog jutra u Severnoj Mitrovici, u kojoj se takođe nalaze uvozni proizvodi sa kosovskim deklaracijama potvrdili smo ove primere.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.