Dačić: Ne prihvatamo da na robi stoji „Republika Kosovo“ to bi značilo priznanje državnosti

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas da je neprihvatljiva odluka prištinske Vlade da bez posebne dozvole, na Kosovo ne može da uđe srpska roba ako na pratećim dokumentima nije naznačeno „Republika Kosovo“ i da briselski dijalog neće biti nastavljen dok se sve ovakve odluke ne povuku.

„To je negacija svih briselskih dogovora i mi sa pravom očekujemo da odluka bude povučena“, rekao je Dačić gostujući na RTS-u i dodao da Srbija nikad nije prihvatila da na robi stoji „Republika Kosovo“ jer bi to bilo priznanje državnosti.

Dačić je dodao da dijaloga nema, da Srbija sprovodi ono što je do sada dogovoreno, ali da Priština, „koja god da je tamo vlada“, treba da se izjasni da li će poštovati bilo koji dosadašnji dogovor.

Dačić je novu meru Prištine ujedno ocenio gorom od taksi od 100 odsto.

“To su mere reciprociteta što možda ni građani Srbije ni međunarodna zajednica nisu prepoznali kao još goru meru od takse, koje su duplirale cenu robe ali je bar prolazila“, preneo je RTS.

Tvrdi da je Beograd odmah nakon najave uvođenja reciprociteta poručio da je on neprihvatljiv, što su, kako kaže, sa druge strane, „neke zemlje pozdravile kao korak napred“.

„Sa pravom očekujemo reakciju međunarodne zajednice. Ričard Grenel je još ranije na to reagovao i rekao da je uvođenje reciprociteta izigravanje odluke o ukidanju taksi”, ističe šef srpske diplomatije.

Dodao je da su se okolnosti promenile i da „zapadni mentori više ne ispunjavaju sve želje Prištine“.

Pročitajte još:

Nove mere kosovske vlade: Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, obavezno „Republika Kosovo“

Odluka Crne Gore da građanima Srbije ne dozvoli ulazak „čisto politička“

Kada je reč o ostalim odnosima u regionu, šef diplomatije je rekao da Srbija otvara sve granice, i da je odluka Crne Gore da građanima Srbije još ne dozvoli ulazak „čisto politička“.

On je objasnio da se čuo sa kolegama ministrima iz regiona, ali da se sa crnogorskim ministrom nije čuo posle najnovijih odluka, „jer nema zašto da ga zove“ i dodao da „nikoga nećemo moliti da nas pusti da uđemo u zemlju“.

„Zašto se sada menja istorija odnosa Crne Gore sa Srbijom to je njihova unutrašnja odluka“, ocenio je Dačić i dodao da ne veruje da će Crnogorci umesto u Beograd radije ići u Prištinu ili Tiranu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.