Kosovsko Ministarstvo ekonomije naložilo uklanjanje robe „koja nije u skladu sa Ustavom“

Roba Mitrovica rafovi kriza
FOTO: KoSSev

Ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu, Rozeta Hajdari, naložila je sinoć uklanjanje robe koja „nije u skladu sa Ustavom Kosova“, saopšteno je iz ovog ministarstva.

„Naredbom se nalaže da tržišta inspekcija ukloni svu robu koja nije u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonodavstvom“, poručuje se u naredbi objavljenoj na Fejsbuk stranici kosovskog Ministarstva ekonomije.

Naznačili su neophodnost da se „posveti posebna pažnja nacionalnim znakovima usaglašavanja“.

Naredba je doneta s ciljem sprovođenja mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom, i stupa na snagu odmah, dodaje se u jučerašnjoj objavi.

U naredbi, međutim, nije precizirano šta tačno znači da „roba nije u skladu sa Ustavom“.

Podsetimo, odlazeća kosovska vlada uvela je subotu uveče novi set mera u sklopu uvođenja reciprociteta – da vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, i da je obavezno da na dokumentima za uvoz robe piše „Republika Kosovo“.

Više o tome, kao i o reakcijama koje su potom usledile čitajte u nastavku:

Lajčak: Odmah ukinuti mere reciprociteta, Kurti se protivi; Hoti: Nova vlada će otkloniti prepreke za dijalog

Krueziu: Nove mere u skladu sa strategijom o postepenom reciprocitetu, najavljeno uvođenje još 31. marta

Dačić: Ne prihvatamo da na robi stoji „Republika Kosovo“ to bi značilo priznanje državnosti

Nove mere kosovske vlade: Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, obavezno „Republika Kosovo“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.