SZO: Uputstva za upotrebu maski, zajedno možemo pobediti virus


Svetska zdravstvena organizacija dala je uputstva u videu ko i kada treba da nosi medicinsku, odnosno masku od tkanine.

Medicinske maske, poznate i kao hirurške maske, treba da nose zdravstveni radnici, osobe koje imaju simptome COVID-19, kao i oni koji se brinu o nekome za koga se sumnja ili je potvrđeno da je pozitivan na COVID-19.

Medicinske maske takođe treba da nose osobe starije od 60 godina i one koji imaju hronične zdravstvene probleme, i to u područijima gde je virus rasporostranjen i nije moguće održati fizičku distancu od najmanje jednog metra.

Masku od tkanine ili nemedicinsku masku treba da nose ljudi koji nemaju simptome COVID-19 na mestima gde je virus široko rasprostranjen, kao i u slučaju kada se fizičko distanciranje od najmanje jednog metra ne može održati. Osim navedenih slučajeva, nemedicinsku masku treba da nose osobe koje su svakodnevno u bliskom kontaktu sa ljudima, kao što su socijalni radnici, kasirke, konobari.

Ovakve maske su preporučljive u javnom saobraćaju, autobusima, taksi vozilima, vozovima, zatim u radnim prostorijama, trgovinama sa prehrambenim proizvodima ali i u svim drugim prostorijama u kojima je prisutno mnogo ljudi.

Iz Svetske zdravstvene organizacije apeluju na ljude da prate preporuke lokalnih vlasti o upotrebi maski,  i šalju poruku “zajedno možemo pobediti COVID-19“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.